Jag som skriver bloggen är en 33årig trebarnsmamma som pluggar Psykologi med målet att forska och föreläsa på Universitetsnivå. Här delar jag med mig av min vardag med Studiestress, Barnkaos och det berömda vardagspusslet. Däremellan skriver jag om olika studietekniker, delar med mig av studietips och studiepepp! (För Kategorier & Arkiv, scrolla längst ner på sidan)

Snart tentadags!

Om Du läser en 5hp-kurs så är det snart dags för tenta, jag som läser en 4,5hp-kurs har tentainlämning på fredag…det finns miljoner olika tips inför tentor men här är några av mina bästa tips och erfarenheter kring salstentor (minns att första salstentan var super scarf):

– Ät bra innan tentan och skippa matsäcken, tentan är ingen jäkla picknick- avskyr när folk har med sig värsta trerättersmiddagen in i tentasalen! Visst, du kommer sitta några timmar men en flaska CocaCola, en frukt och ett paket tuggummi räcker- du kan äta efteråt!

– Kom i god tid till tentan så du hinner men kom inte i för god tid, att sitta inne i tentasalen och börja hetsa är inte heller bra!

– Direkt när du får kladdpapper, skriv ner allt viktigt som du har i huvudet! Skriv ner formler, viktiga ord etc så du inte glömmer bort dem pga hjärnsläpp!

– Kolla igenom tentafrågorna och fokusera på de du kan, så du inte missar lätta poäng pga tidsbrist!

– Läs frågorna noga, en del frågor kan vara klurigt skrivna!

– Jag brukar kladda ner ett kort svar eller stödord kring varje fråga på tentan, som jag sedan skriver svaren utifrån sen!

– Kolla efter svar på frågorna i andra frågor, ofta gör föreläsare misstag och svarar på sina egna frågor i andra frågor!

– Sitt inte kvar när du är klar! Är du klar så är du klar och nej, svar kommer inte poppa upp i huvudet bara för att du sitter ytterligare någon timme!

3 reaktioner på ”Snart tentadags!

  1. Så stor skillnad det kan vara mellan olika universitet, samt olika personer^^
    Läser just nu en 4hp-kurs, tentan är 30 oktober. Kan ju tillägga att jag utöver den kursen även läser en 7.5 som har tenta i samma vecka, samt en 7.5 som har deadline i december.

    Angående mat under tentan vill jag snarare säga tvärtom; räkna hur mycket du brukar äta under den avsatta tiden och ta med det. Om jag bara hade haft med det du skrev hade jag inte kunnat slutföra någon tenta alls pga. hunger och yrsel.

    I övrigt var det bra tips =)

    1. Hej!
      Tack för din kommentar!
      Jag trodde 1hp motsvarade en veckas studier? Är din kurs på heltid? Låter lite länge
      för en 4.5hp-kurs men det är väl olika från skola till skola 🙂
      Vad läser du? Duktigt att läsa många olika kurser parallellt!

      Och ja, mat på tentatillfällen är ju olika, många äter supermkt och en del (som jag) äter typ inget alls 🙂

      Ha en fin dag!

      1. Jag läser civilingenjör inom information- och kommunikationsteknik på LTH. Jag har faktiskt ingen aning om kursen är på 100% eller inte, vet bara att programmet är på 100% så är ju ganska troligt att kursen går ”långsammare”. Hela programmet är uppbyggt med att flera kurser är igång samtidigt, där det är tentor var 8e vecka. En kurs kan vara längre än det, men har inte läst någon som är avslutad innan 8 veckors tid.

        Tack för resten för tipset om utsuddningsbara överstryckningspennor du gav till någon annan kommentar. Beställde några stycken och hoppas att de kan hjälpa mig komma över känslan att ”förstöra” boken med kladd =D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *