Häng med på allt från hemmaliv, mode, skönhet och resor i både storstäder, stränder eller på landet.

10 ANLEDNINGAR TILL ATT INTE ÄTA GODIS

Vi äter enormt mycket socker i Sverige, mellan 40-50 kilo per person och år. Dessutom äter vi mest lösgodis i hela världen, dryga 18 kilo per person och år – vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet för EU. 

Nu när jag bestämt mig för att ha en sockerfri månad (30 dagar) så måste jag göra allt för att hålla det. En sak man kan göra när man blir så där sugen på något gott är att läsa om hur farligt sockret är och vilka äckliga saker som finns i godiset. För en kvart sedan blev jag sååå sugen på smågodis, då googlade jag på farligt smågodis….vips så var jag inte särskilt sugen längre, istället blev det två snacksmorötter 🙂

Sluta med socker - Stilsäkert

Tio anledningar att dra ner på sockerkonsumtionen

1. Sjukdomar
Socker har kommit att bli ett stort folkhälsoproblem. I Sverige äter vi ungefär tre gånger mer socker än vad WHO rekommenderar. En del av sockret är dolt i livsmedel. 25 procent av sockret kommer från godis – som till exempel svenskens älsklingsgodis i lösviktsform. Sockerrelaterade sjukdomar ökar, såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. Allt fler blir även sockerberoende.

2. Tänderna
Vår godiskultur skapar en ogynnsam miljö i munnen och ökar risken för karies. Småätandet, vilket ofta sker med just lösgodis, är värst. Godis fräter på tänderna vilket dessutom kan ge dålig andedräkt.

3. Övervikt
WHO har rapporterat om hur sockret hör ihop med övervikt och fetma och även andra sjukdomar. I Sverige är redan var femte skolbarn överviktigt. Låt oss hindra att detta eskalerar ytterligare.

4. Djurrester
Godis får sin färg eller glansiga yta från bland annat rester från löss. Dessutom innehåller det slaktavfall. Gelatin, en vanlig ingrediens i godis, är gjort av grissvål som rensats, kokats och blekts – och innehåller även ben, hud och senor från gris och nötdjur.

5. Härdade fetter
Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare och mättade fettsyror omvandlas bland annat till transfettsyror. Ett av transfetternas syften är att förlänga hållbarheten. WHO har rapporterat om hjärt- och kärlsjukdomar och om fetma och andra sjukdomar. Det höjer även det onda kolesterolet och sänker det goda.

6. Miljön
Godis och chips har visat sig vara dåliga för miljön, och allra värst är skumgodis följt av gelégodis och mjölkchoklad. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, enligt en studie av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.

7. Allergier
Azofärg och tartrazin som används i godis kan ge allergiska reaktioner. Dessa (och flera) ämnen förbjöds i Sverige på 1980-talet men blev vid EU-inträdet tillåtna igen. Hudutslag, svullnader, anafylaktisk chock, nässelfeber, klåda och astma är bara några av de bieffekter ämnena kan ge. Även natriumbensonat kan ge allergiliknande symptom.

8. Hyperaktivitet
Sex azofärgämnen där man misstänkte att de framkallade hyperaktivitet testades vid universitetet i Southampton. Misstanken bekräftades, och kan gälla fler azofärgämnen. Även färgämnet kinolingult testades och visade sig skapa hyperaktivitet och inlärningssvårigheter hos unga.

9. Bakterier
Även om smågodislådorna har lock öppnas de hela tiden och/eller lämnas öppna. Damm, smuts och bakterier tar sig lätt in – för att inte tala om slevarna som alla tar i med sina händer, tappar på golvet och sedan lämnar kvar i godisfacken (- och säkert mycket sällan tvättas). Här frodas magsjukebakterier.

10. Lakrits höjer blodtrycket
Lakrits ger högre blodtryck, något man alltid ska undvika men inte minst under graviditeten eftersom det kan vara direkt farligt för barnet.

Så gillar du lakrits bör du ha i åtanke att det kan påverka saltbalansen i kroppen, och bör undvikas av personer med högt blodtryck. Studier har också visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner.

Källa: Kurera.se och Expressens bilaga Mitt kök.

/Love C

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *