Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Mat till små barn.

IMG_4572

 

Har fått endel frågor ang mat till små barn men även maten vi serverar på förskolan så tänkte svara i ett inlägg då säkert fler är intresserade.

När det gäller våra egna barn har vi inte stressat fram att dom måste börja äta vid en viss ålder utan mer tagit det som det kommer. Gröt har vi dock börjat ge dem på kvällen runt 6 månader då det mättar bra inför natten. Då har vi antingen köpt barngröt på affären helt enklet, ni vet sån som man blandar med varmt vatten, eller så har vi gjort havregrynsgröt eller liknande själva till dem. Allt beroende på hur fort det måste gå och vilken tid vi haft just den kvällen:) Till detta har vi serverat lite frukt puré.

Barnmatsburkar har vi i princip aldrig köpt, eller jo vi har köpt för att ha i reserv hemma men inte så att vi har köpt på oss för att det är det vi räknat med att dom ska äta som sitt mål om man säger. Vi har omsagt tagit det lugnt med maten och låtit barnen i sin egen takt utforska och smak på det vi äter. I början små små bitar bara för att sedan utöka vart efter vi ser dom klarar av det. Vi har alltså inte matat dem då utan dom har ätit själva och pulat på i sin egen takt.

Egentligen alla mat vi äter kan vi ge till våra barn också men visst finns det undantag för väldigt kryddstark mat och innan barnen är 1 år rekommenderas heller inte så mycket salt så då har vi bara tagit undan lite mat till dom innan kryddning.

Nils och Signe satt med oss vid bordet ganska tidigt, nu kommer jag inte ihåg riktigt men runt 10 månader tror jag det var då åt dom hela portioner utav ”plockmat” som vi skurit upp till dom. Eftersom vi var på förskolan så började dom där dagen efter sin ettårsdag vilket gjorde att dom då var ”redo” för riktig mat direkt då dom började.

Nu är dom snart 2 år och äter alla mål tillsammans med resten av familjen, förutom att dom får en flaska välling till kvällen utöver. Kött och sånt som är lite mer svårtuggat är ju fortfarande viktigt att skära i små bitar så dom inte sätter i halsen men dom äter allt vi bjuder dom på vilket är skönt. Även väldigt bra då vi är bortbjudna att veta att även de små äter det som bjuds bara vi skär i små bitar.

På förskolan serverar vi så långt det är möjligt Ekologisk eller närodlad mat. Tyvärr går det inte till 100% då allt inte finns eller är orimligt dyrt men vi strävar efter att köpa ekologiskt när vi handlar och tycker vi lyckas bra med det. Vi vill heller inte servera rent socker vilket gör att vi har bär eller frukt till gröten istället för sylt, vi äter inte glass när barnen fyller år utan byter ut ”fikat” till bättre alternativ fast ändå lite lyxigare och goda.

Vi har som mål att en dag i veckan servera vegetarisk mat, det är inskrivet i matsedeln som vi följer men sen kan det ju variera och bli 2 dagar en vecka också beroende på. Försöker annars bjuda på en varierande kost med både fiks, kött och fågel och givetvis mycket grönsaker att välja på.

Mellanmålet på de flesta förskolor brukar bestå av smörgås och mjölk, så även då vi själva var små. Det försöker vi komma ifrån. Vi äter givetvis och smörgåsar med goda pålägg till mellis ibland men inte 5 dagar i veckan. Vi vill bjuda på varierande måltider och testar gärna nya saker. Mellis kan bestå av manna eller risifrutti med bär, fruktsallad med kvarg, panini med sallad, varmkorv från vår ”kiosk” eller liknande. Alltid roligt att testa nya saker.

Lite hur vi tänker kring maten till barnen både hemma och på förskolan. Hoppas det blev någon hjälp, annars är det bara att fråga:)

Ha det gott!

Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *