Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Ett 5 stjärnigt hotell

Ja ibland undrar vi faktiskt om det är det vi driver..

Överlag tycker vi att barnen är duktiga att hjälpa till om vi ber om det, men det är det där om vi inte ber.

Det känns som barnen tar lite föregivet att allt fixas utan deras ansträngning om vi inte påtalar att vi måste hjälpas åt. Vi har ju ändå 5 ganska stora barn som faktiskt kan och borde lära sig att hjälpa till mer hemma. Inga svåra eller betungande saker men ändå att dom känner att dom faktiskt är viktiga i familjen, att det dom bidrar med gör skillnad.

Som det är nu har alla en var sin back där vi viker ner deras rena tvätt och sedan får dom själva bära upp den och lägga kläderna i deras garderob/byrå. Funkar sådär, om vi påminner..

Att dom själva ska komma på att dom behöver duscha, klippa naglar och liknande är något vi pratar om i princip dagligen. Att man måste lära sig rutiner kring sånt redan tidigt för att ”få in det”

Sen ska dom givetvis hålla städat och fint på deras rum, går sådär om vi inte på minner, även det vill vi att dom själva tillslut ska känna själva att det faktiskt är roligare att komma hem från skolan till ett städat rum än ett bombnedslag, även där finns lite att jobba på:) Men vi inser ju att barn är barn så vi har några år framför oss med påminnelser för att få in rutin på det. Moa är väl den som är bäst på dethär med städning, hon håller bra ordning i sitt rum oftast, observera oftast, ibland har hon städat in allt under sängen…Sen kan hon överraska med att ha städat hela köket ibland, det uppskattas och ges beröm för.

Sen får de 3 stora pojkarna ibland hjälpa till att gå till affären om vi glömt något, dra en sväng med dammsugare eller liknande. Tjejerna kan få i uppdrag att ställa alla skor tillrätta i hallen, plocka ihop tvätt på allas rum och bära till tvättstugan eller andra enklare grejer.

Vad får era barn hjälpa till med hemma och hur gamla är dom? Har dom fasta saker som ska göras en viss dag eller ber ni eftersom?

2 reaktioner på ”Ett 5 stjärnigt hotell

  1. Min son är 14 år och han får hjälpa till med disken och sopor. Sen ska han ta tvätten till tvättstugan och städa rummet.. min grabb på 6 hjälper till att duka.. men det är svårt att få ungdomar att hjälpa till.

  2. Vår sexåring och vår åttaåring förväntas plocka ihop sitt rum (+ leksaker från övriga rum) varje kväll. De tar också hand om disken varsin kväll i veckan (övriga dagar hjälps vi åt). I övrigt förväntas de hjälpa till med att bära ner tvätt till tvättstugan och sopor till soprummet, roa småsyskon, hjälpa till efter förmåga med veckostädningen samt ta hand om sådant som de själva drar fram.

    Jag tror att det är bra att visa från början att man hjälps åt i en familj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *