Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus, tillsammans har vi 7 barn mellan 1 och 15 år. En rejäl spridning ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång!

Annons

Fadder, vad är det egentligen?

En fadder är enigt svenska kyrkan en person som ska vägleda barnet i den kristna tron, en person som ska finnas där och stötta barnet under uppväxten. Som det ser ut i dag har dock grundtanken om en fadder ändrats lite. Många som döper sina barn är inte aktivt kristna och ”behöver” inte någon som kommer och lär dem om bibeln på det viset som det var förr. Utan många döper sitt barn av fin tradition helt enkelt, så även vi. Att välja faddrar till sitt barn blir därför en mer symbolisk grej, något man gör men av en anan betydelse, för att man vill ha någon/några som bryr sig om och betyder lite mer för barnet helt enkelt, någon fler vuxen barnet kan ty sig till.

Vissa har dock missuppfattat detta.. I en tvillinggrupp kom frågan upp om man valt samma eller olika faddrar till sina tvillingar och svaren var givetvis väldigt varierande, inget rätt och inget fel i det. Vi har valt samma till våra för enkelhetens skull, för att båda ska få samma uppmärksamhet och inte behöva känna att någon gör skillnad på dem. Precis på samma sätt som att vi vill att alla för närvarande 7 barn i familjen ska behandlas lika till vardags. Antingen köper man påskägg till alla eller ingen…antingen är alla barn bjudna på släktmiddagen eller inget, ja det här har vi ju tagit upp tidigare men tål att tas igen. Det är inte barnen som valt att ha olika släktingar, men vi och släktingarna kan göra allt vi kan för att dom alla ska känna sig delaktiga i familjen på samma villkor och är det nu något så enkelt som påskägg så kommer man helt enkelt inte bara med påskägg till några och andra inte, det är barn vi pratar om!

Sidospår, men ack så viktigt för barnen..

Iaf var det en kommentar som stack ut, hon hävdade att välja faddrar var det viktigaste valet i livet, eftersom dessa skulle få ta över vårdnaden om båda föräldrarna dog. Vilket är helt fel, man kan som förälder ha önskemål om vem/vilka som ska få vårdnaden men man kan inte bestämma. Det är alltid upp till sociala att göra en utredning för att bedöma om dessa personer är lämpliga, detta för barnens bäst. Många försökte förklara detta för henne men hon gav sig inte vilket gjorde att tråden tillslut stängdes. Hon höll stenhårt fast vid att det var så och att sociala inte går emot en förälders önskemål oavsett vad enligt henne. Dom hade minsann skrivit ner precis hur dom ville det skulle vara inklusive ekonomin, vilket dom inte kan förutse nu hur den ser ut för de dom valt, det kan ju vara väldigt olika från vilken ekonomi dom har nu och då.

Hur ser ni på det här med faddrar? Har ni döpt era barn och har dom då fått faddrar? Vad är det viktigaste för er när ni gör/gjort valet av fadder till era barn? Har ni tagit det längre och skrivit hur ni vill att det ska se ut om det skulle avlida samtidigt, ja vet inget roligt att tänka på men om? Eller litar ni på att släktingar och sociala gör det som är bäst för era barn?

Annons

Magsjuka och renovering..

Imorse vaknade Signe först av alla. Hon stod och gapade i sängen och ville att någon skulle komma och ta upp henne. Jag masade mig ur sängen och släpade mig in i deras sovrum.
Å det var inte så konstigt att hon ville att någon skulle komma.. hon hade nämligen spytt ner både sig själv och allt i sängen.. Jippi!! Vilken härlig start på denna lördag. =/

Så det var bara att ta tag i att klä av Signe och duscha henne.. Rev ut alla sängkläder, madrass, spälskydd och alltihop.
Startade tvättmaskinen och tog sedan med Signe in till vardagsrummet. Där mös vi ner oss en stund framför tv´n innan de övriga i familjen vaknade till liv.

magsjuka barn

illamående barn

Efter frukost var det bara att ta tag i renoveringen igen. Tänkte börja med att slipa väggar och tak.. och sedan slipa trappan.. men hittade givetvis inte någon slipmaskin. När jag slipade förra trappan för några år sen köpte jag en ny slipmaskin. Så vi har två slipmaskiner nu.. en större strykjärnsformad för större ytor och en liten trekantig för finlir.. Å ingen av dom hittade jag!
Så.. har vi förlagt dom? Lånat ut dom? Tappat bort dom? Ligger dom på förskolan? *Suck*

Skickade iväg Erik för att kolla på förskolan och skickade ett sms till syrran för å höra om dom hade en att låna ut lite akut.
Påväg till förskolan kom Erik på var en av slipmaskinerna ligger.. bakom soffan.. av alla ställen.
Den naturliga förklaringen till det är att jag brukar använda den för att fila Lindas fötter. Haha! Det går ju mycket snabbare än att använda en vanlig fotfil. =)

Minuterna senare svänger syrran in med en större slipmaskin. Perfekt! =) Då var det bara att börja slipa.
Men frågan var vår egna större slipmaskin är? Vore ju kul om den tog å kom fram.. =/

storlek sandpapper slipmaskin

Erik fick åka till bygghandeln efter han varit till förskolan. Behövde slippapper, färg och några lister.
Efter det har jag tillbringat hela dagen i trappan med att slipa, spackla, såga, spika och måla.. Många moment som ska gås igenom innan det blir klart.

Att slipa väggar och sånt är inte speciellt jobbigt i sig.. men arbetet efter. Fy f*n.. det blir fint damm överallt.. Även om man försöker täcka för med skynken så letar sig dammet ut och sprider sig över hela huset.
Vi har dammsugit och skurat ikväll.. men imorgon kommer det vara vitt på golvet igen då resten av dammet lagt sig. Sen behöver vi dammsuga väggar och tak också. Kul jobb! =(

Nordsjö grundfärg

Grundmåla panel

renovering av vägg

totalrenovering

renovera gammal trappa

måla panel vit

spackla skarvar

Imorgon blir det ingen slipning iaf. Näst på tur är målning av tak, väggar och trappa. Får se hur långt jag hinner under morgondagen. =)

bästa väggfärgen

Ha det så gott!
Hampus – Polyfamiljen

 

 

Annons

Spackel, panel och eldragning..

 

Eftermiddagen idag ägnades åt att pyssla på med renoveringen. Letade fram spackel och verktyg för det i källaren och började spackla tak och väggar där det gamla spacklet släppt och spruckit.
Det blev rätt tjockt med spackel på vissa ställen.. Det får torka till imorgon så ska jag slipa och spackla en gång till för att få det jämnt och fint.renovera gammalt hus

Medan spacklet torkar är det bara att jobba på med andra saker. Det behövs lite ny eldragning som det verkar. Kopplade bort en strömbrytare och lampan som satt i den förra trappuppgången. Det blir ju lite osmidigt att ha strömbrytaren på ena sidan väggen och lampan på andra sidan väggen, i förrådet som blir där nu. 😉
På väggen sticker det ut några tåtar där en lampa förmodligen suttit för många år sedan.. strömbrytaren till den lampan sitter kvar längst ner i trappan. Ska ta och koppla på en armatur där och se om det funkar.
Kan hända att vi behöver ta hit någon elektriker för att få till det.

Som ni ser på bilden nedan behöver elen ses över..
Det ni ser är nu bortkopplat och nedmonterat. Kändes inte helt okej att ha det så där… 😉

dra el själv

När jag var mitt uppe i renoveringen.. spackelspadar i händerna och står på tå för att nå.. så kommer Nils och Signe för att hjälpa till. 😉 Mycket vänligt av dom att göra det.. men kanske inte så lämpligt att krypa upp för en trappa med smuts, någon spik.. splitter av gammalt spackel.. å annat kul..
Å dessutom saknas räcke på övervåningen. Så där kan man ramla rakt ut.. =/
En grind står högst på prioriteringslistan nu!

trappklättrare

 

sätta panel inomhus

For iväg å köpte panel för att fortsätta med samma som fanns på väggen sedan innan. Det är ju tur att det finns samma utbud av panel nu som för 60 år sedan. 😉 Så det var inga problem.

hemmafixare

Det är lite pilligt att få till det snyggt när man ska sätta panel på ställen som inte är helt raka.. Att mäta och såga ut efter trappstegen tar lite tid.

figursåga

renovera gammal trappa

fondvägg panel

Så här långt kom vi idag. =)
Fortsättning följer imorgon..

Ha en trevlig helg!
Kramar Polyfamiljen

Annons

När inget går som planerat..

Den här dagen alltså.. när inget gick som planerat.. =/

Började med att kliva upp i tid för att hinna raka mig, duscha och alla morgonbestyr. Hittade inte skäggtrimmern.. jaja, får raka sidorna iallfall så det ser lite bättre ut.. På med raklödder och ska ta rakhyveln.. rakhyveln?? Den är inte heller på plats! Mumlar en svordomsramsa för mig själv..
På med duschen istället.
Medan jag duschade skickade Linda ett sms från sängen.. Hon hade tydligen hört min svordomsramsa. ”I den vita påsen på skötbordet” Stod det i meddelande.
Mhm.. där var rakgrejorna.. inte uppackade efter Sundsvallsresan över påsk.
Så det blev till att raka sig ändå.

Ut till bilen och skulle se så det fanns en bilbarnstol på plats. Skulle hämta upp ett barn påväg till jobbet.
Sidodörrens lås vägrade gå upp. Det har krånglat ett tag, men alltid gått att öppna. Meeeen.. idag hade det pajat helt. =(
Fipplade fram en bilbarnstol och satte i framsätet istället. Så, iväg på jobbet.

Förberedde lunch åt barnen för att sedan ha ett möte med arbetsförmedlingen.
En timme senare plockade jag fram porslin och såg till så maten var klar att servera. Sen skulle jag hem för att fortsätta renoveringen med trappan.
10.45 plockade jag ihop de sista för att åka hem. I samma veva ringer telefonen.. svarar.. och i andra änden är en smått stressad man som undrar om någon pratat med oss om att köra maten idag.
Maten? Åt kommunen alltså. På helgerna kör vi ju maten till äldreomsorgen. På veckorna kör kommunanställda.

Ehm.. nej.. det är ingen som pratat med oss om det..
Men va f*n! Det skulle dom ju prata med er om för länge sen!! Vi är ju ute och fiskar idag.. alla vaktmästare.

Jaha.. då är det lite bråttom nu alltså? Eftersom det ska köras ut mat till alla förskolor, äldreomsorg och dagverksamheter i Strömsund.. och det normala är att den som ska köra maten börjar klockan 08.00.
Men visst. Vi fixar det! Arbetar ju bäst under press. 😉

Sprang ut till bilen och åkte till centralköket. Hämtade lastbilen, lastade mat och körde för brinnande livet. All matleverans blev försenad under förmiddagen.. men alla fick mat tillslut.
Sen var det bara att börja hämta tillbaka de tomma matvagnarna och köra till köket igen.
Klockan 13.00 var maten utlevererad och disken tillbakalämnad. Och vi var på banan igen. Puh! Något svettigt!

Hem och åt lunch innan rundan med middagsmat skulle köras.
Det hela var klart klockan 16.30.

Kör gärna mattransporten på veckodagar. Men det skulle ju underlätta om man visste om det innan. 😉
Så.. istället för att hinna med att fixa hemma blev det jobb hela dagen. Inte som planerat.. men de är ju inte så dumt att dra in lite extra pengar. =)

 

gamla tändsticksaskar

Efter middagen kunde jag äntligen dra på mig snickarbyxorna och göra en ansats hemma.
Rev ut det sista av den gamla trappan upp till lägenheten och hittade två tändsticksaskar där under. Ser ut som de har några år på nacken. Telefonnummer 305 till Strömsunds cigarraffär.. Hmm.. undrar vilket år det endast var tre siffror i ett telefonnummer?

Hann inte med så mycket mer.. satsar på att hinna mer imorgon istället.. å sen kommer ju helgen. =)

Nä, nu blir det till att gå och lägga sig och sen se vad morgondagen har att erbjuda.

Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

Renovering av trappan.

äter som grisar

Idag blev det kortdag på jobbet för mig. Jobbade några timmar på förmiddagen för att se till att barnen på förskolan fick lunch. Sen åkte jag hem för att ta hand om Nils och Signe. Å kanske hinna med lite renovering när de sover middag.
På bilderna äter de lunch.. eller ja.. äter och äter.. Man kan ju undra vad i hela friden de pysslar med?! Maten verkar inte vara speciellt viktig att äta.. det är viktigare att kladda och slänga runt mat!

Tur vi har hund som tar hand om det mesta som hamnar på golvet.. å bordsskicket ska bara finslipas lite för Nils och Signe. 😉

sölgrisar

Även om de samlade några minuspoäng vid lunchen så uppvägde de snabbt det med att samla pluspoäng genom att sova lunch länge. Perfekt! Då var det bara att ta tag i projektet med den dolda trappan vi hittade igår.
Började med att ta bort väggen mellan lägenheten och trappan. Den befintliga trappan monterades ner för att ge plats åt trappan som är inne i huset istället.

ombyggnation av trappa

Reglade upp den biten av väggen som fattades. Skruvade dit spånskiva och gips. Ska isolera det från andra hållet senare.

De som monterat ner trappan för många år sedan hade varit noggranna med att märka upp vilka bitar som skulle sitta var. Det var ju skönt för mig nu! =)
Skruvade fast vagnstycken och började sedan pussla ihop trappan. Det gick förvånansvärt smidigt!

ta bort vägg

bygg en egen trappa

dolda rum

fynd i gamla hus

Nio timmar senare sitter trappan på plats! Woho! =)
Det kändes gruvsamt igår.. trodde de skulle ta flera veckor innan jag kommit så här långt.

Imorgon ska jag skruva och spika lite för att trappa inte ska knarra.
Sen blir det nog till att slipa lite.. för att sedan måla trappan vit. Den andra trappan till övervåningen är vit, så det är ju snyggt om det matchar.

öppnat upp väggen

bygga upp en trappa

fixa trappan

Nu återstår ”bara” resten att fixa.. Väggar och tak behöver spacklas och målas. Det ska sättas upp en panel på ena väggen.. Som ni ser på bilderna är den väggen panelad fram till där trappan börjar, så vi fortsätter med det hela vägen.
Vi ska montera skydd så man inte kan ramla ner direkt från övervåningen till nedervåningen. Någon form av ledstång kanske skulle varit bra också?
Den gamla finns sparad.. men den känns rätt omodern.

Ja…  å sen fortsätter renoveringen vidare in i lägenheten för att få till två eller tre sovrum istället för vardagsrum och förråd som finns där nu.
Å snart kommer utesäsongen också. Då vi ska slutföra panelen på utsidan av huset och bygga altan.. och så vidare, och så vidare..

Hurra! Vi behöver aldrig ha känslan ”jag har inget att göra” något mer i hela våra liv. 😉

Ha det så gott!
Hampus – Polyfamiljen

annons