Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus, tillsammans har vi 7 barn mellan 1 och 15 år. En rejäl spridning ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång!

Annons

Försöker lära mig spela gitarr..

Som barn/ungdom ville jag gärna vara ”Han som kunde spela gitarr vid lägerelden..” Det verkade vara någon som alla beundrade och såg upp till.. Men jag hade inte tålamodet att lära mig spela gitarr då. Försökte lite halvhjärtat lära mig några ackord.. men det var inte riktigt min grej. Så fort jag tänkte att jag skulle öva på gitarren gav jag upp efter några minuter och hamnade vid pianot istället.
Pianot kändes mer logiskt uppbyggt. Där kommer tonerna i ordningsföljd efter varandra på tangentbordet. Enklare att förstå sig på och lära sig några låtar.
Gitarren däremot.. helt ologisk uppbyggnad enligt mig.. Sex strängar.. varav två är samma ton.. fast i olika oktaver.. Å så skulle man minnas strängarnas namn med nån ramsa.. ”En Ball Groda Dansar Aldrig Ensam..” tror jag det var. Å hur smidigt är det att behöva rabbla den ramsan i huvudet när man spelar.. 😉
Å pickligt att hålla på med för stora fingrar..

Nåja.. nog gnällt om gitarrens uppbyggnad..
Nu har jag ändå bestämt mig för att ge gitarren en ny chans. Såhär vid 31 års ålder köpte jag en gitarr och ska se om jag kan lära mig att förstå mig på den. =)
Min rast idag ägnade jag åt att öva lite.. Testar mig fram med några ackord och hoppas det sätter sig i minnet.

Ha det så gott!
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

Vita hems-häxan..!

Soffpotatis

Här ligger soffpotatisen Signe och kollar på ”Trolls”. Hennes nya favoritfigurer som verkar ha utklassat Babblarna.
Skön Diva-stil har hon iaf. 😉

trolls

cross dressing

Nils är inte lika begeistrad i Trolls.. så han övar på att stå en stund.. i Signes klänning. Sötnöten!
Undrar när han ska förstå att det är läge att börja gå?
Just nu använder han en Wigglecart som permobil för att slippa lära sig gå.. Funderade på om man ska ta bort wigglecarten ett tag för att tvinga honom att ta sig fram på annat sätt.. gärna genom att börja gå.
Har han inte lärt sig det innan 28 maj blir det gnäll på 1,5-årskontrollen (korrigerad tid). Det är ju bara en månad dit.. =/

Måla trappa vit

För övrigt så håller ”Vita Hems-häxan” (Hampus) på att dra fram över huset.. Trappan, väggar och tak får sig en omgång av penseln. Tråkigast med att måla är torktiden.. Man vill ju som bara få det klart.. Å då ska färgen torka i visst många timmar innan den är övermålingsbar! *Suck*
Nåja.. inom ett par dagar har nog alla lager målats.

Sen måste vi bara fundera ut någon bra lösning för att bygga trappräcke av något slag. Viktigast är ju att få ett skydd så man inte kan ramla rakt ut för stupet från övervåning till nedervåning. Vill ha något snyggt som inte är heltäckande.. Det är ju trevligt om det ändå känns öppet och släpper genom ljuset.
Ska sova på den saken och se om vi kommer på någon briljant idé. =)

vita hems häxan

vit trappa

täta fogar innan målning

måla trappa vit

måla gammal trappa

måla gammalt skåp

När vi tog bort väggen i hallen för att öppna upp för trappan var vi tvungna att flytta skåpet. Det får för tillfället stå i hörnet där den nya bebisen ska ha sin spjälsäng.
Den nödlösningen blev ju rätt snygg om man får säga det själv.. 😉
Kanske vi måste hitta en annan plats för spjälsängen nu?
Vi har ju några månader på oss att fundera på det..

Tack för idag – Slut för idag.
Kramar Polyfamiljen

Annons

Fadder, vad är det egentligen?

En fadder är enigt svenska kyrkan en person som ska vägleda barnet i den kristna tron, en person som ska finnas där och stötta barnet under uppväxten. Som det ser ut i dag har dock grundtanken om en fadder ändrats lite. Många som döper sina barn är inte aktivt kristna och ”behöver” inte någon som kommer och lär dem om bibeln på det viset som det var förr. Utan många döper sitt barn av fin tradition helt enkelt, så även vi. Att välja faddrar till sitt barn blir därför en mer symbolisk grej, något man gör men av en anan betydelse, för att man vill ha någon/några som bryr sig om och betyder lite mer för barnet helt enkelt, någon fler vuxen barnet kan ty sig till.

Vissa har dock missuppfattat detta.. I en tvillinggrupp kom frågan upp om man valt samma eller olika faddrar till sina tvillingar och svaren var givetvis väldigt varierande, inget rätt och inget fel i det. Vi har valt samma till våra för enkelhetens skull, för att båda ska få samma uppmärksamhet och inte behöva känna att någon gör skillnad på dem. Precis på samma sätt som att vi vill att alla för närvarande 7 barn i familjen ska behandlas lika till vardags. Antingen köper man påskägg till alla eller ingen…antingen är alla barn bjudna på släktmiddagen eller inget, ja det här har vi ju tagit upp tidigare men tål att tas igen. Det är inte barnen som valt att ha olika släktingar, men vi och släktingarna kan göra allt vi kan för att dom alla ska känna sig delaktiga i familjen på samma villkor och är det nu något så enkelt som påskägg så kommer man helt enkelt inte bara med påskägg till några och andra inte, det är barn vi pratar om!

Sidospår, men ack så viktigt för barnen..

Iaf var det en kommentar som stack ut, hon hävdade att välja faddrar var det viktigaste valet i livet, eftersom dessa skulle få ta över vårdnaden om båda föräldrarna dog. Vilket är helt fel, man kan som förälder ha önskemål om vem/vilka som ska få vårdnaden men man kan inte bestämma. Det är alltid upp till sociala att göra en utredning för att bedöma om dessa personer är lämpliga, detta för barnens bäst. Många försökte förklara detta för henne men hon gav sig inte vilket gjorde att tråden tillslut stängdes. Hon höll stenhårt fast vid att det var så och att sociala inte går emot en förälders önskemål oavsett vad enligt henne. Dom hade minsann skrivit ner precis hur dom ville det skulle vara inklusive ekonomin, vilket dom inte kan förutse nu hur den ser ut för de dom valt, det kan ju vara väldigt olika från vilken ekonomi dom har nu och då.

Hur ser ni på det här med faddrar? Har ni döpt era barn och har dom då fått faddrar? Vad är det viktigaste för er när ni gör/gjort valet av fadder till era barn? Har ni tagit det längre och skrivit hur ni vill att det ska se ut om det skulle avlida samtidigt, ja vet inget roligt att tänka på men om? Eller litar ni på att släktingar och sociala gör det som är bäst för era barn?

Annons

Magsjuka och renovering..

Imorse vaknade Signe först av alla. Hon stod och gapade i sängen och ville att någon skulle komma och ta upp henne. Jag masade mig ur sängen och släpade mig in i deras sovrum.
Å det var inte så konstigt att hon ville att någon skulle komma.. hon hade nämligen spytt ner både sig själv och allt i sängen.. Jippi!! Vilken härlig start på denna lördag. =/

Så det var bara att ta tag i att klä av Signe och duscha henne.. Rev ut alla sängkläder, madrass, spälskydd och alltihop.
Startade tvättmaskinen och tog sedan med Signe in till vardagsrummet. Där mös vi ner oss en stund framför tv´n innan de övriga i familjen vaknade till liv.

magsjuka barn

illamående barn

Efter frukost var det bara att ta tag i renoveringen igen. Tänkte börja med att slipa väggar och tak.. och sedan slipa trappan.. men hittade givetvis inte någon slipmaskin. När jag slipade förra trappan för några år sen köpte jag en ny slipmaskin. Så vi har två slipmaskiner nu.. en större strykjärnsformad för större ytor och en liten trekantig för finlir.. Å ingen av dom hittade jag!
Så.. har vi förlagt dom? Lånat ut dom? Tappat bort dom? Ligger dom på förskolan? *Suck*

Skickade iväg Erik för att kolla på förskolan och skickade ett sms till syrran för å höra om dom hade en att låna ut lite akut.
Påväg till förskolan kom Erik på var en av slipmaskinerna ligger.. bakom soffan.. av alla ställen.
Den naturliga förklaringen till det är att jag brukar använda den för att fila Lindas fötter. Haha! Det går ju mycket snabbare än att använda en vanlig fotfil. =)

Minuterna senare svänger syrran in med en större slipmaskin. Perfekt! =) Då var det bara att börja slipa.
Men frågan var vår egna större slipmaskin är? Vore ju kul om den tog å kom fram.. =/

storlek sandpapper slipmaskin

Erik fick åka till bygghandeln efter han varit till förskolan. Behövde slippapper, färg och några lister.
Efter det har jag tillbringat hela dagen i trappan med att slipa, spackla, såga, spika och måla.. Många moment som ska gås igenom innan det blir klart.

Att slipa väggar och sånt är inte speciellt jobbigt i sig.. men arbetet efter. Fy f*n.. det blir fint damm överallt.. Även om man försöker täcka för med skynken så letar sig dammet ut och sprider sig över hela huset.
Vi har dammsugit och skurat ikväll.. men imorgon kommer det vara vitt på golvet igen då resten av dammet lagt sig. Sen behöver vi dammsuga väggar och tak också. Kul jobb! =(

Nordsjö grundfärg

Grundmåla panel

renovering av vägg

totalrenovering

renovera gammal trappa

måla panel vit

spackla skarvar

Imorgon blir det ingen slipning iaf. Näst på tur är målning av tak, väggar och trappa. Får se hur långt jag hinner under morgondagen. =)

bästa väggfärgen

Ha det så gott!
Hampus – Polyfamiljen

 

 

Annons

Spackel, panel och eldragning..

 

Eftermiddagen idag ägnades åt att pyssla på med renoveringen. Letade fram spackel och verktyg för det i källaren och började spackla tak och väggar där det gamla spacklet släppt och spruckit.
Det blev rätt tjockt med spackel på vissa ställen.. Det får torka till imorgon så ska jag slipa och spackla en gång till för att få det jämnt och fint.renovera gammalt hus

Medan spacklet torkar är det bara att jobba på med andra saker. Det behövs lite ny eldragning som det verkar. Kopplade bort en strömbrytare och lampan som satt i den förra trappuppgången. Det blir ju lite osmidigt att ha strömbrytaren på ena sidan väggen och lampan på andra sidan väggen, i förrådet som blir där nu. 😉
På väggen sticker det ut några tåtar där en lampa förmodligen suttit för många år sedan.. strömbrytaren till den lampan sitter kvar längst ner i trappan. Ska ta och koppla på en armatur där och se om det funkar.
Kan hända att vi behöver ta hit någon elektriker för att få till det.

Som ni ser på bilden nedan behöver elen ses över..
Det ni ser är nu bortkopplat och nedmonterat. Kändes inte helt okej att ha det så där… 😉

dra el själv

När jag var mitt uppe i renoveringen.. spackelspadar i händerna och står på tå för att nå.. så kommer Nils och Signe för att hjälpa till. 😉 Mycket vänligt av dom att göra det.. men kanske inte så lämpligt att krypa upp för en trappa med smuts, någon spik.. splitter av gammalt spackel.. å annat kul..
Å dessutom saknas räcke på övervåningen. Så där kan man ramla rakt ut.. =/
En grind står högst på prioriteringslistan nu!

trappklättrare

 

sätta panel inomhus

For iväg å köpte panel för att fortsätta med samma som fanns på väggen sedan innan. Det är ju tur att det finns samma utbud av panel nu som för 60 år sedan. 😉 Så det var inga problem.

hemmafixare

Det är lite pilligt att få till det snyggt när man ska sätta panel på ställen som inte är helt raka.. Att mäta och såga ut efter trappstegen tar lite tid.

figursåga

renovera gammal trappa

fondvägg panel

Så här långt kom vi idag. =)
Fortsättning följer imorgon..

Ha en trevlig helg!
Kramar Polyfamiljen

annons