Välkomna. Kommer dela med mig om vägen till att välja ekologiskt och närproducerat. Har vart med om en studie som har fått mig att tänka till vad jag stoppar i mina barn, mig själv och vad jag har mot barnens hud. Ett riktigt uppvaknade. Har funderat på eko i många år men aldrig tagit mig tid att bry mig. Bara skyllt på priset, men det går ju inte längre :) . Ni kommer få tips om bra ekologiska alternativ. Kontakt : [email protected]

Media Kampanj – hur gick det till ??

eko

När vi sökte på annonsen om att Coop vile ha en familj som tidigare inte hade ätit ekologisk mat tänkte vi inte så mycket på vad det skulle innebära.

När vi väl blev valda så satte det igång med full rulle. Produktionsbolaget kom ut och vi gick igenom körschemat.

Jag hade väl kanske inte berättat för min man vad det riktigt va och det kanske för att jag inte själv hade så bra koll. Jag visste att vi inte åt eko typ.nDet va verkligen full rulle många dagar när inspelningarna skulle ske. Otroligt kul och helt underbara människor. Så tacksam att vi fått vara med om detta.

När inspelningsschema och schemat för hur vi skulle lämna provsvar så förstod vi att detta va en stor sak. Men kändes spännade och intressant att få lära sig mer och framförallt få äta ekologiskt mat.

Det började med att vi åt ” vanlig ” mat. Inte svensk mat och inte ekologisk. Utan konventionell mat. Vi lämnade urinprover varje dag och dessa analyserades av IVL.

När vi sedan skulle gå över till ekologisk mat så kom produktionsbolaget och tog bort allt som fanns i våra skäå och ersatte med ekologiska alternativ. Detta va jätte skönt då det inte fanns en chans att vi kunde blanda ihop dem. För vi var verkligen laddade att inte äta något annat än ekologiskt.

Först trodde jag det skulle bli jobbigt. Vet inte varför jag trodde det för när de väl hade bytt ut allting så var det ju samma mat som tidigare fast ekologisk.

Dagarna rullade på och vi lämnade nya prover fast då endast med ekologisk mat och produkter till tvätt och hud.

Det vi upptäckte rätt snabbt va att maten smakade annnorlunda, den va betydligt godare och hade mycket mer smak. En råvara som jag regaerade starkt på var falukorv. Vanlig falukorv som jag annars tycker har lite bismaker va väldigt god. Frukterna smakade som när du själv plockar dem fdirekt ifrån trädet.

Osten va oxå jättegod. Jag blev beroende av apelsinerna hahaha , de var så saftiga och goda. Med frukt innebär det kanske att man får handla oftare då de inte håller lika länge men vad spelar det för roll. Jag passerar alltid en mataffär någon gång per dag.

De utmaningarna vi stötte på var när barnen skulle gå på bio och åka och bada i badhus ( där matsäck inte var tillåtet)

Bion löste vi med att poppa ekologiska popcorn hemma ( supergott utan micropop) , medtagen läsk och godis. Herregud och detta tyckte jag skulle bli knöligt !!! Supersmidigt och väldigt billigt mot att köpa på plats. Visst kände man sig som lite taikon och som värsta campingfamiljen men men det bjuder vi på.

När vi åkte till badhuset hade jag packat matsäck och tänkte att vi får smygäta ute i omklädningsrummet. Men när vi väl kom dit så serverade kafeterian ekologiska pannkakor och festis. Barnen tyckte det var lite tråkigt att det då inte fanns ekologisk sylt när alla kompisar satt och åt. Men det fick gå.

Handlade bara om 2 veckor med ekologisk mat.

Det som skillde sig en del från vårt vanliga ätande var brödet. Alternativen för ekologiskt bröd var ingen höjdare i de vanliga butikerna. Det finns ekologiska alternativ som är goda men det innebär att vi fick åka många mil och det kändes inte aktuellt.

Samma sak med glass. Det finns paketglass som är goda men barnen ville ha pinnglass eller strutglass och även där finns det butiker inne i Stockholm men för långt att åka.

Vi skrev matdagböcker alla dessa veckor och det fick mig att inse hur mycket skit jag stoppar i mig och det har idag resulterat i en viktnedgång på 21 kilo. Bra att få upp ögonen på vad man verkligen stoppar i sig. Och sedan börja skära ner.

Efter ekoeffekten , äter vi cirka 60 % ekologiskt. Barnen äter mat i skola och förskola som är blandad. Och vissa varor har vi inte hittat alternativ på. Men oftast väljer vi ett närproducerat alternativ när det inte finns.

De bekämningsmedel de hittade i våra kroppar har inte vart tillåtna i Sverige på väldigt väldigt många år. Så svenskt och närproducerat är bra alternativ till de ekologiska.

Vi kände inte direkt någon skillnad i kroppen då studien varade under så kort tid. Men vi förändrade en del av våra vanor vilket har resulterat i positiva saker. Även när vi förändrade hudvård och dyligt kände jag skillnad. Huden blev mycket bättre.

Studien har fått mycket ris och ros. Många menar att den slår undan fötterna på svenska bönder. Men då tycker jag man missat poängen. Eftersom de kemilkalierna inte är tillåtna i Sverige så behöver man inte reagera. Bara klappa sig på bröstet för att maninte använder skiten.

Mina störta tankar efter detta är att jag helst väljer bort konventionell mat från utlandet på grund av :

Vill inte ha dessa svampmedel , andra gifter i min kropp eller mina barns kroppar. Vill inte stödja dessa människor som offrar sina liv och att deras barn föds vanskapta för att de arbetar med så mycket farliga ämnen. Vill inte betala för att de odlarna ska tjäna ännu mer pengar för att få ut så mycket råvaror som möjligt som håller i en eveighet. Jag har börjat fundera på vad detta innebär i kombination med massa annat.

Nej tack till massa orena råvaror och produkter. Så jag gör det jag kan för att hitta alternativ till det vi tycker om och då ekologiskt / närproducerat !!.

Priset då ?? Nej vi upplever inte att det är dyrare idag än tidigare. Visst är inköpen dyrare men du handla inte lika mycket, vi handlar inte lika mycket kött. Vi handlar råvaror efter säsong. De billiga varorna när de är billigare. Har man ”medlemskap” på butikerna rabbaterar de ofta de produkter du handlar ofta. Vi äter inte ute lika ofta som förut ( spar sjukt mycket pengar) och man tänker till innan man kastar ner en massa saker i kundvagnen.

Så win win situation. Priset är detsamma och vi handlar mindre saker vi stoppar i munnen.

 

instagram @organicfuture

 

familj char soffa test tv4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *