reseguide Kroatien!

Nu har Easy babies blivit Familjetipsbloggen, läs mer där! 
Nu har vi varit iväg på 2 åriga Elias 5:e utlandssemester och denna gång blev det vackra Kroatien så jag tänkte dela med mig av en liten reseguide om det är någon som är intresserad 🙂
Vi åkte till ett lite mindre turistigt ställe som heter Crikvenica och ligger i närheten av ön Krk istället för att åka till någon av de mer kända ställena Pula, Split och Hvar. Crikvenica är ett jättefint och lite lugnare ställe (men så klart också med turister) i nord västra delen av Kroatien.
Det är i dagsläget bara Ryanair och Norwegian som flyger hit (flygplatsen Rijeka) vilket i och för sig är bra eftersom man då oftast kommer undan relativt billigt med flygbiljetten! Det bästa är dessutom att flyget endast tar 2,5 timme från Arlanda och det är ingen tidsskillnad, vilket är ultimat när man reser med barn! På hemvägen flög vi till och med in tid och landade på knappa 2 timmar och 10 min vilket är guld värt när man har barn med sig!
Crikvenica och Krk är båda två enormt vackra ställen. Jag älskar dom små samhällena som ligger i bergssluttningar och där husen är via av stenputs med massor av pelargonier uppställda längst trapporna! Och för att inte tala om den enorma utsikt alla människor har från deras sovrumsfönster! Vattnet är helt turkost här och perfekt för barn att bada i då jag varken såg maneter eller stora vågor. Dock kan det vara skönt att ha badskor på sig eftersom det var stenar i vattnet på rätt många strandplatser.
Ett hett tips för att underlätta och för att kunna utforska Kroatien på bästa sätt, är att hyra bil. Det kan lätt bli jobbigt att kånka på barnvagn eller gravidmage upp och ner för alla backar varje dag man ska till stranden 🙂
Vi gjorde en utflykt till ön Cres en dag. Då tar man en bilfärja från Krk direkt till Cres på ca 30 min. Väl på ön Cres behöver man verkligen bil eftersom den finaste platsen på ön är bergstoppen Beli där man kan ta helt magiska bilder. Här uppe påminns man en aning om det otroligt vackra ställe där Mamma Mia filmen med Meryl Streep spelades in (fast det var i Skopelos i Grekland).
Nere i huvudorten Cres på ön Cres är det verkligen idylliskt med fina hus med restauranger längst hamnkanten. Supergoda fiskrätter kan man hitta här! Och maten är billig också, vilket den även var i Crikvenica. En god middag med dryck och förrätt för 4 vuxna och 3 barn kunde man utan problem få för 600 SEK.
Generellt i Crikvenica och på ön Cres verkar dom ha nån dille för just glass! Det finns glasscaféen var 15:e meter! Och det är inte vilka glassar som helst, utan hemmagjord glass i alla dess smaker och med riktigt fina, stora uppläggningar. Så en bananasplit om dagen slank väl kanske ner i maggen 😉
Badplatser finns det lite olika typer av. Det finns så klart massor av klippbad där man kan hänga om man har lite större barn, men också sandstränder och lite mer steniga stränder.
Vi testade dom två sista alternativen och Elias tyckte det var lika kul att gräva i sanden som i stenarna. På stenstranden kunde han ju dessutom försöka kasta ”macka” i vattnet vilket han tyckte var superkul!
På den stora stranden mitt inne i Crikvenica stad finns massor av aktiviteter för barn i alla dess åldrar. Det finns stora lekplatser, uthyrning av trampbåtar med rutschkanor på, hoppborgar, cyklar, små tåg, pingisbord, stora vattenrutschkanor m.m.
Den enda nackdelen är väl att det lätt blev ganska dyrt att hänga på stranden i en hel vecka. Solstolar + parasoll (om man inte tar med sig egen filt då vill säga) kostade 60 EUR, parkering för bilen ca 30 EUR för en hel dag och sen måste man betala ”inträde” för att komma in på strandområdet (jag antar att det egentligen är lån av toalett man betalar för?) kostade 15 EUR/pers.. och så kostade ju alla aktiviteter också så klart!
Temperaturen var precis lagom tyckte jag som är gravid och har en 2 åring med. Vi var där i början av juni och det var runt 25 grader och nån dag var det mulet och nån dag lite för varmt med 30 graders stekande sol, så UV dräkt är skönt att ha med till barnen!
Både barnmat (mest HIPP), blöjor (Pampers, Huggies m.m) och våtservetter fanns det i dom flesta stora mataffärena så det behöver man absolut inte släpa med. Men om du har ett välling-barn kan ju det vara bra att ta med sig eftersom det inte går att få tag i som vanligt utomlands.. Mycket olika sorter av alkoholfria öl fanns det för oss gravida också 🙂

6 reaktioner på ”reseguide Kroatien!

  1. Får man resa så sent i graviditeten som du gjort? hur sent är de man får flyga??
    (kommer inte gå tillbaka och läsa ditt svar här så gärna om du skriver på bloggen min)

  2. Länkar även denna på min blogg i ditt gästblogg inlägg 😉 Skriver som ovanstående, svara gärna på mina kommetarer på min blog, för jag går heller aldrig tillbaka till var och ev av inlägen och läser kommentarer igen 😉 Hoppas ni har d skön, regnet öser ner hos oss. kram

  3. Men ååh så härligt att läsa. Jag drömmer om att besöka Kroatien, men min make – som har varit där – tycker inte att det är ett helt smidigt land/resmål med tre barn, varav en knapp 2-åring. Men någon gång ska jag (Vi) åka dit!

    Eller, kanske jag och maken skulle åka dit på ”honeymoon” på vår 10-åriga bröllopsdag nästa år … 😉

    Resetips med barn hittar du på mitt webbforum http://Globetrottermamma.com
    Här kan du även läsa intressanta temareportage om hur det är (kan vara) att leva och bo utomlands som barnfamilj.

    Må så gott och hälsningar,
    Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *