Här skriver jag om min vardag som ung bonde, fru till min C, mamma till Lilla P och Lillasyster Hedvig. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Grönbete!

Det är lite mycket i vardagen just nu. Våren är här helt klart! Förra våren var jag mest i en bäbisbubbla känns det som. Jag minns knappt något hur det gick med vårbruk och annat. Men jag mjölkade rätt mycket i alla fall. Antingen med Lilla P med gropen eller så satt han i traktorn med pappan. Vår lilla 4 månaders bebbe.

Men det är ju himla fiffigt och roligt det här med ”minnen på facebook”! Där ser ju jag varje inlägg jag gjorde varje dag några år bakåt. Superkul och enkelt att jämföra saker och ting! Som för två år sedan idag så sådde vi, och häggen hade slagit ut ordentligt. Idag väntar vi på skitkörning och häggen knoppas. Men, bara jag åker nån mil mot mitt jobb så blommar häggen för fullt! Att det gör sådan skillnad bara att åka så lite inåt landet.

Jag älskar att vara här, just nu. Mellan hägg och syren. Det är min absoluta favorittid på hela året. Och nu vips är vi där. Från att det började grönska till att explodera! Träden är gröna, gräset skjuter i höjden sådär knalligt grönt och de riktiga sommardofterna börjar komma. Jag kan inte få nog av denna fina, ljuva grönska. Den som är innan midsommar. Sedan blir det ”bara” sommar. Ja allt är grönt, blommigt- förvuxet, långgräs, utblommat. Men nu, nu är allt så nytt och fräscht och det spritter i kroppen. Jag är så kär i naturen och dess förändringar och att jag älskar att vi bor som vi gör. Som har allt detta utanför dörren.

Jag har lärt mig att njuta av detta. För samtidigt som det är den vackraste perioden på året så är det även det mest hektiska. Vårbruk. Det smygstartar och så pang så ska ALLT göras på en gång. Plöjas, harvas, skit, så, stängslas, djur ut, röjsågas, hus-och gårdsfix, gräsmatta(!) ja ni fattar. I år är det nyt och annorlunda och ”borde” vara mycket lugnare. VI har ju inga kor att mjölka! Och visst är det så men det är samtidigt precis lika mycket mark som ska brukas, och istället åker vi iväg på jobb utanför gården och så har vi ju en liten att hand om också.

Men än så länge tuffar det på. Igår åkte jag hem tidigare från jobbet och så hjälptes jag och C åt att stängsla storbetet som vi iår fått heela (Vi har några rymmare inne i lagårn så de ska UT så fort som möjligt!). Mamma/mormor hämtade Lilla P på järnsta så vi kunde hålla på och fokusera på att bli klara och släppa ut djur.

Men allt tar ju längre tid än man tror. Men vi hade så himla trevligt ändå, jag och min C. Det var länge sedan vi jobbade såhär tillsammans. Det är romantik för oss. Man kan säga att vi hade date igår. Och istället för att dela upp oss på det stora betet och göra var sin sak så gjorde vi allt tillsammans istället. Mycket trevligare och tar egentligen samma tid.

Nya stolp ska slås ner.

Halv tio var vi klara. Döhungriga. In för mat och så tog vi det kloka beslutet att vi inte släpper några djur ikväll. Man ju inte med ett gäng buskvigor. Det var ingen som hade någon lust direkt att måsta riskera springa efter rymmare på ett nytt ställe i byn sådär sent på kvällen…

Så jag åkte och hämtade hem min sovande Lilla P från mormorn och morfarn.

Och imorse vaknar jag tidigt och beger mig till Borta-gården på jobb. Halv dag var inplanerad för att sedan åka hem till C som hade fixat det sista med att koppla på strömmen och så så det bara var att börja flytta djur.

Och herregud så det bara har flytit på idag! Har aldrig varit med om något liknande! Lass på lass körde vi ut kvigorna. De 20 köttiskvigorna vi köpte i vintras och ett gäng av våra mjölkisar. Ingen som kutade genom tråden (dessa nya köttklumpar litar vi inte riktigt på, eller vi känner väl dom inte riktigt så det är det som gör oss osäker på dem) och lastningen var bara tjopp-tjopp upp på vagnen!

Vi hann precis klart till hämtningstiden på Järnsta. Bara en sån sak liksom! Att passa en tid trots att vi gjort så mycket och som har med kvigflyttning att göra.

Vi åkte direkt tillbaka till kvigorna när jag hämtat Lilla P där pappan var kvar och höll lite koll. En höjdare för den ko-tokige lillungen.

Det finns mycket fina sommarbeten i vackra Nordingrå men jag tror tusan att detta tar högsta priset! Så ni kommer att säkerligen att få se mer bilder från detta bete i sommar för jag kan då inte se mig mätt på detta ställe. Speciellt när det går betande djur i det gröna.

Det kunde ju inte bli bättre i livet just då tyckte Lilla P som inte bara fått prata med korna utan också fick åka traktor med pappan hem!

Så vi väntar naturligtvis på ett bakslag. För det har ju bara inte kunnat gå såhär bra från början till slut. Typ att vi kommer att måsta jaga 30 kvigor på byn i kväll, eller något annat stort haveri eller så. Vi talar av erfarenhet…

Men vi njuter så länge det är lugnt. Jag hämtade mig Lilla som jag saknat så otroligt! Jag såg ju knappt han igår och imrose åkte jag innan pojkarna vaknat. Så middag med familjen och lek och gos ikväll inne då det regnar ute.

Herregud vilket långt inlägg det här blev! Det var inte riktig tänkt så men jag brukar inte planera dessa inlägg utan jag bara skriver  det som poppar upp i huvudet så då kan det dra iväg såhär ibland.

Jag ska försöka komma tidigt i säng ikväll. Trött som få och imorgon är det upp tidigt för Borta-gårdsjobb. Trevlig kväll och godnatt!

2 reaktioner på ”Grönbete!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *