Här skriver jag om min vardag som ung bonde, fru till min C, mamma till Lilla P och Lillasyster Hedvig. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Att ta sig vidare

Det är helt otroligt vilken uppmärksamhet vårat beslut om att lägga ner mjölkproduktionen har fått! Igår hade vi fullt upp med telefonensmatal från massor av tidningar, radio och tv.

Det är jättebra att det här får så mycket uppmärksamhet. Vi är inte de första och långt ifrån det sista. Men blir det en sån här uppståndelse så kanske någon, någonstans, någongång får upp ögonen och ser att detta är totalt ohållbart. Att vi snart inte har någon som producerar mjölkprodukter till Sveriges befolkning.

Vi känner inte att detta är något nederlag. Vi har kämpat och kämpat för det här men till slut tar det stopp, man orkar inte hur länge som helst med motgång på motgång.  Konstigt känns det och sorgligt, men den känslan som är störst är förbannad. Jag är så arg att det ser ut såhär! Att vi går på knän och kotor när vi försöker göra nånting bra för Sveriges befolkning! Producera bra och hållbar mat till er alla! Och dessutom få hålla på med det vi älskar, vår passion. Men det går inte.

Vi kommer inte att bomma igen helt. Vi lägger om till kött. Planen är att sluta mjölka så snabbt som möjligt, sinlägga korna och så får de vara början till vår köttbesättning. Detta är en övergång som säkert kommer att bli jättetuff och sedan står vi inför en ny grej. Köttproduktion. Det är långt ifrån mjölk och vi har ingen aning om hur man gör! Men vi ser detta som en ny utmaning. Att sätta oss in i detta och försöka få detta att rulla. Det är inget vi kan försörja oss helt på men som eventuellt gör att vi kan bo kvar på gården. Tanken är väl sedan C kan köra ute mera på sommaren och ha snöröjning på vintern och att jag tar jobb utanför gården.

Det känns så konstigt, att över en natt inte längre se på den framtid man titta på så länge. Att vi nu inte har någon aning om hur den kommer att se ut. Men vi får börja bygga på den nya och den blir nog bra den med.

Jag vill säga tusen stora TACK till alla er som lämnat så fantastiskt fina, förstående och peppade kommentarer både här, på fejjan och Instagram. Jag blir rörd och tårögd när jag läser era fina ord. Tyvärr så  kan jag inte svara på alla så jag svara på er allas här nu. Ni är så stöttande och bra! Tack!

9 reaktioner på ”Att ta sig vidare

  1. Härligt att de fått sån otrolig uppmärksamhet. Synd bara att de inte kom långt tidigare så att någon hann göra något. Men bara ni ser med ögon och hjärta att det här är lååångt ifrån erat fel!Styrka till er <3

  2. Ja det har gått på tok för långt! För längesen! Händer ingen är mjölkbönder ett minne blott i historien och så kan vi ju inte ha det! När ska de högre uppsatta fatta att mat inte finns på affärn att det faktiskt är någon som måste producera den?!! Kram fina du ❤

  3. Tråkigt att höra att ni lägger ner! Men det finns massor med nya möjligheter. När min familj lade ner mjölkproduktionen och ställde om till köttproduktion var vi i samma läge som er. Nu, ett par år senare, har vi en besättning med Red Angus som går ute året runt. Utöver en mer harmonisk bonde tillika pappa har vi fått friskre djur som till stor del klarar sig själva. Lycka till!

  4. Det är så sorgligt att vi i Sverige inte förstår att värdera vårt inhemska jordbruk för vad det är värt !Vi behöver unga människor som ni!

  5. Hej Paulina Jag har skrivit och skällt på Norrmejerier på Fb och dom säger dom ska höja priset men inte när, Hålla på att sänka priset hela tiden gör ju att Bönderna försvinner från Norrland och Bönderna som ni är ju Motorn För Sverige ska leva vidare. utan motorn stannar Sverige. Det jag tycker är konstigt det är ju ni Bönder som äger Norrmejerier ändå värkar det (Rätta Mig om jag har fel) som att ni inte har något att säga i mot styrelsen på Norrmejerier att nu får det vara nog jag skrev att ni ska ha 3 kr/liter för mjölken och att folk är bereda att betala fast 1 kr mer för mjölken i butikerna.Jag köper produkter från Norrmejerier där med stödjer jag er arbete och att ni får in pengarMVHTobias

  6. Så starkt att göra något åt sin situation och dessutom orka berätta detta för oss som läser din fina blogg! Lider med er! Men kämpa. Hoppas ni får en fin framtid ändå. Det är så många kloka ord som skrivs här i bloggen och kommentarerna!/Karin

  7. Jag beundrar er verkligen! Alla bönder för den delen, trist hur vissa inte ser hur hårt ni kämpar bara, från tidig morgon till sena kvällen, också får ni långt ifrån vad ni förtjänar för jobbet! Det skär lite i hjärtat på mig när fler och fler lägger ner mjölkproduktionen, även bönder här där jag bor (Delsbo,Hälsingland) velar fram och tillbaka och jag hoppas att detta får upp ögon och öron på någon, måtte det vända.. Utan bönder vore vi ingenting ❤️Men, roligt att ni ska satsa på kött istället! Får säga lycka till ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *