Min vardag som ung bonde, mamma till Lilla P och fru till min C. Vi är i en omställning från mjölkprodution till kött. Ett nytt liv samtidigt som vi saknar mjölkkorna varje dag. Jag jobbar en del utanför gården nu, även då på mjölkgårdar. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Annons

Premiärtur för syrran och äntligen äägg!

Dagistime idag för Lilla P. Och istället för att bli hämtad av mamma och Thulen så blev han idag lämnad på det viset. En förmiddagsjoggning för mamman med andra ord. Vagnen blev himla lätt på tillbakavägen när 15-kilosklumpen hoppat av!

Lillasyster premiärade sedan, med traktoråkning! Mamman och hon kopplade på balvagnen och åkte till marken vi har allra längst bort och hämtade ett lass med balar. Hon sov såklart genom hela turen.

18195746_10213084826423240_1296741583_o

Sen hade vi ett bankbesök och efter det var det dags att hämta Lilla P igen.

Han har nu varit ute och jobbat med pappan. Jag sitter här med mat i ugnen, en deg på jäsning och en bäbis i amningsläge.

Kanske går vi ut en sväng till ikväll efter maten. Så härligt ute idag!

Och titta här vem som precis kom in, mäkta stolt!

IMG_7815

Äntligen har Lilla P fått plocka äägg!! Och TVÅ till på köpet!

Och med det önskar vi trevlig kväll och trevlig helg!

Annons

En lång och härlig förmiddag.

Vi gjorde morgon lite tidigare i morse. Lilla P var morgonpigg idag. Vi åt den sedvanliga morgongröten och sedan klädde vi på oss och gick ut. Raka vägen ner till hönsen, sa godmorgon till dom men inga ägg. Sedan gick vi vidare till kossorna. Lilla P tog i med kung och fosterland när han skottade in foder från stora balar till djuren inne i lagårn.18176123_10213075680914608_38264974_o

18175893_10213075680714603_1649447162_o Mamman stod mest och tittade på (då de egentligen hade fullt med nåbart foder men Lilla P måste ju få skotta om han vill!) och var social med Muorna.  Fina 514 var en riktig pussgurka idag.

Sen till nästa foderbord, där det behövdes sopas.

IMG_7753

Han stannade vi varje vattenkopp och såg till att det kom vatten. Bra att ha koll! (Eller så är det bara jätteroligt att leka med vattnet…)

IMG_7743

IMG_7756

Kul att titta på en tvååring som springer fram och tillbaka med sopen tycker kossorna.  

IMG_7747

Jag fick sedan hjälp att bära bort högen med gamla gärdsgårdspinnar till brasan. Han bar flitigt pinne på pinne.

IMG_7771

Sen kan man ju råka stupa på en sån där lång pinne och ramla omkull! Äsch, ingen fara! Mest bara kul, speciellt när Kajsa kommer och busar också!IMG_7762IMG_7765

Och självklart måste man ju fiska i vattenpölen! Fisk fanns det tydligen där i men ingen nappade på metspöt, typiskt.

IMG_7772

Sen gick vi vidare på lite äventyr. Jo jo, det var en lång förmiddag ute det här. Han tog mamman i handen och så gick vi en liten bit efter stora vägen och sedan upp till byn och den stora lägdan.

IMG_7759   Vi gick hela vägen ända bort till pappan längst där borta mot skogen! Där han håller på att röja bort ”sly”, snarare träd som står långt in på kanten och tar i traktorn när man kör längst in.

IMG_7776

Men sen! Då gick vi in för lunch. Lilla P somnade ovaggad ute i vagnen sedan. En riktigt härlig förmiddag. Lite varmare i luften och den där blåsten mycket lugnare, äntligen.

På eftermiddagen åkte vi allihopa en sväng till gammelmormor och gammelmorfar. Och nu ikväll var vi ute en stund. Lilla P åkte med pappan i traktorn och styrde ihop lite ris där uppe i byn och mamman och Lillasyster gick ut i trädgården och tittade lite. Såå mycket som skulle behöva göras där! Så lite funderingar och så.

En riktigt trött Liten P var det som gick upp till sängen med pappan ikväll. Och nu har även föräldrarna gjort kväll. Lillungen har precis somnat här bredvid också  i soffan så jag tänkte gå och göra mig en kopp te.

Trevlig kväll!

Annons

Att vara på gång.

Det blev lite papper och knapprande på datorn idag när Lilla P var på Järnsta. Och så sån där gosig mamma-dotter tid såklart.

Jag fick en fråga för ett tag sedan om hur vi tänker och gör nu med Lilla Ps dagisvistelse när Lillasyster kommit. Vi tänker väl så att han kan få vara ett par timmar i veckan, två – tre dagar, så han får leka med barnen och så. Då jag är hemma jämt nu har han ju kunnat vara hemma varje dag egentligen. Men han tycker ju att det är så himla roligt på Järnsta! Och det där att leka med andra barn och få det umgänget och den utvecklingen är något som vi inte kan ge han här hemma så för den skull också. Och visst är det bra med några såna där dagar för mamman också. Jag älskar ju att ha med han i vardagen! Men att kunna passa på att sitta med papper eller göra annat jobb som inte riktigt passar sig med en tvååring i hälarna är ju inte helt fel. Eller den där värdefulla mamma – dotter tiden. Att få en lugn stund på tu man hand med min bäbis, vilket helt klart är väldigt annorlunda med barn nummer två! Jag förstår nu vad alla sa när man fått barn; ”-Njuut! Det går så fort!! Passa på att njuta av den lilla!” Ja det var väl klart att man gjorde! Men nu förstår jag verkligen innebörden i de orden. Den där riktiga bäbisbubblan, den får man bara en gång, första gången. Så jag säger detsamma nu till alla som fått sitt första barn, Njuut!! För det går ännu fortare med nummer två! Plus att man då redan har ett lite större Hjärta att ta hand om också…

Så, bäbisgos värderar vi högt just nu!

När de där lektimmarna gått så packade jag ner den där bebben i Thulen och så hämtade vi Storebror. Och det blev lite av en premiär faktisk för jag sprang hela vägen dit! Det är rätt så plant på ditvägen, inga jobbiga uppförsbackar och så bara backar utför. Och det kändes toppen! Med vagnen fullastad på hemvägen så gick jag i rask takt istället och det räcker gott och väl för att få upp flåset, speciellt i uppförsbackarna! Dom som nu var utför och plättlätta åt andra hållet…

Men det känns så himla skönt att vara på gång! Att känna igen kroppen och börja jobba med den igen! Lite mera än bara försiktigt, försiktigt. Det finns liksom träningsvärk i både överkropp och lite ben efter veckans träningspass, love it!

Och nu är det kväller. Lilla P sover och även bäbisen har slocknat en stund igen så jag ska passa på att hoppa in i en varm dusch! Pappan är ute och kvällsjobbar lite och röjer efter åkerkanten. Får väl se när han gör kväll. Det ser himla härligt ut med kvällssol och vindstilla så han kanske kör på ett tag till.

Men jag önskar trevlig kväll i alla fall!

Så rik man är alltså, med ett barn i varje arm <3

 

Annons

En rikedom.

Igår gjorde vi inte alls mycket. Riktigt urkväder ute så innetid blev det mest hela dagen. Lilla P var ut med pappan på förmiddagen en sväng. På eftermiddagen fick vi besök av Anna och hennes småpojkar. Fikade mellis och lekte.

Vi gick ut och hälsade på hönsen och kikade efter ägg men inga ägg än. De har ju flyttat till nytt place så de kanske behöver lite tid att  komma in det nya. Pojkarna fick åka en liten tur i stora traktorn också, morsorna höll på att frysa ihjäl i snöblaskstormen. Inget som bekom barnen och de var ingen höjdare att måsta gå in igen!

Men in det bar, matlagning och ett träningspass. Sedan lämnade mamman sina pojkar hemma, tog med den minsta i familjen och åkte på Järnsta. Fop-möte och sedan extra stämma.

Och idag var det någon här hemma som var lagomt taggad över att få åka på dagis! Ännu ett sånt där långt uppehåll från lekdagar med påskledigt och så. Men idag var det dags igen för att åka på några timmars lek.

Han som fått alldeles nya röda fina stövlar! De har han gått omkring i här inne hela morgonen och spatserat sådär lite stolt.

IMG_7730 IMG_7735 IMG_7738

Jag gick ner till hönsen när jag kom hem och vet ni?!

18159309_10213062239618584_427989358_o 18159605_10213062245098721_1989367156_o

Där låg tre ägg! En från varje höna. Vilken lycka alltså! Så löjligt glad man blir, vilken rikedom att hämta sin egna ägg. Synd att Lilla P inte var med men det kommer ju förhoppningsvis ägg imorgon också! Och många dagar efter det!

Två ljust bruna och ett så himla fint mintgrönt. Älskar att de är olika färger, tro vilken av dem som lägger gröna ägg, det måste listas ut!

Och här sitter nu jag. Pappan har precis varit inne på en kaffekopp och är nu ute igen och röjer lite efter åkerkanter. Träd som börjar hänga sig in över lägdan. Bäbis kör långsovning ute i vagnen och jag ska försöka bestämma mig för vad jag ska ta tag i idag. Pappersarbete eller något annat man kan passa på att göra när inte Lilla P är hemma…

…Men en kaffekopp till bara!

 

Annons

Nya gårdsmedlemmar!

Världslång nattning av Lilla P igårkväll. Den där dammsugningen kunde slänga sig i väggen och ett bad av Lillasyster som jag också hade tänkt mig i lugn och där på kvällen. Äsch, en kopp te i soffan innan sängen blev det istället.

Och idag vaknar vi till en solig dag, med mindre blåst – woho! Pappan gick ut med en praktikant vi ska ha hos oss i två veckor och jag packade in kidsen i bilen och drog iväg lite snabbt till lill-stan på Lantmagasinet. Mineraler till kossamu och en säck mat till ett annat djurslag!

Hem, i med mat i ungarna och ut för sovning. Då gick jag ner till mitt lilla projekt i gammla lagårn  som jag pysslat med de senaste dagarna, ströade fint och fyllde på mat och vatten.

IMG_7684 IMG_7687 IMG_7689 IMG_7690

IMG_7681

Ja, nu kan nu nog gissa vad det är som ska flytta in hos oss… HÖNS!

Kidsen vaknade, fick mellis och så åkte vi till våra bondekollegor och hämtade våra fina nya gårdsmedlemmar.

IMG_7703 IMG_7706 IMG_7707

Tre hönor och en tupp börjar vi med. Inte så många till salu av den fullvuxna sorten men det blir fint att börja med. Sedan kommer ett gäng kycklingar till sommaren. IMG_7710 IMG_7715 IMG_7717

Lilla P verkar helnöjd! Går runt  och säger; ”Baaapapapa”.

Vi har haft höns tidigare men en hemsk incident med räv gjorde att vi tagit ett uppehåll… Men NU är det självklart att skaffa igen! Såklart att den djurtokige lilla pojken vi har ska få ha lite höns att mata också. Och plocka ägg! Det nästan bubblar lite i kroppen på mig att få gå och plocka egna ägg tillsammans med min lilla pojke. En sån där syn jag haft i mina drömmar länge. Att ha barn, som får växa upp på en bondgård, skita ner sig, vara med bland djuren och hjälpa till med dagliga sysslorna och såklart gå ut till hönsen och plocka in dagens ägg!

Sen har ju såklart det idylliska sina baksidor också. Med mycket jobb och mycket pusslande. Men det är det värt, så länge barnen är glada så är föräldrarna nöjda.

Och glada barn det har vi, förutom då när vi skulle gå in efter att ha visat runt de nyinflyttade. Pojken ville INTE gå in.

IMG_7719

Sur unge satte sig mitt på plan. Men efter lite övertalande att det skulle ätas korv inne och att pappa var där så gick han med på att komma in.

Och nu sover både Stor pojke och Liten flicka. Pappan la Lilla P och han somnade på en kvart. Bättre än de två timmar jag satt igår kan man säga…

Jag ska gå och ta mig en efterlängtad dusch! Trevlig kväll!

annons