Min vardag som ung bonde, mamma till Lilla P och fru till min C. Vi är i en omställning från mjölkprodution till kött. Ett nytt liv samtidigt som vi saknar mjölkkorna varje dag. Jag jobbar en del utanför gården nu, även då på mjölkgårdar. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Annons

Prova kan man.

Det blåste spiken, precis hela dagen igår. Så irriterande! Men nog är det lite varmare vindar nu ändå. När kidsen sov lunch så fortsatte jag att gräva till pallkragarna så nu är det färdigt, jordytan alltså.

IMG_8294 IMG_8301

Och så lilla idyllen. Hängd vittvätt , enbart till en miniliten person i härlig grönska. Torkade bra igår i alla fall!IMG_8304

Vi åt mellis ute på stormig altan och sedan utelek, äggplock och så.

Jag fick hjälp av Lilla P att börja måla pallkragar, vilken han tyckte var kul i cirkus 14 sekunder. Så det blev en krage målad då det tog mer tid att hålla koll på ungen som ville iväg på äventyr hela tiden. Lillasyster låg snällt i vagnen.

IMG_8305

Och så var det ändå dags för matlagning. Årets första utegrillning!

Och grillas det då SKA man ju sitta ute och äta, punkt. Med en extra tröja så gick det ju, men det var ju kanske inte supermysigt i blåsten men trevligt ändå!

IMG_8308 IMG_8309 IMG_8310 IMG_8314

Och där på kvällskvisten så rullade farfar Hans in på gården. Han som varit ute på sjön (sjöman) i en månad och kommer direkt till oss nu.

Träffar sitt tredje barnbarn för första gången. IMG_8318

IMG_8316

Och nu är fredag. Vi har ätit gröt och druckit kaffe och vi sak nu klä oss och så blir det harvning! Får se om vi kan pussla in båda kidsen i traktorn. Så kan pappan börja stängsla lite här hemmavid.

Prova kan man! Trevlig fredag på er!

Annons

Harvning och fästingsmet!!

Här har vi varit igång länge känns det som. Att klockan bara är elva känns som helfel. Pappan åkte iväg efter morgonkaffet med en påkopplad harv. Nu ska allt som är plöjt harvas ett par gånger så det blir slätt och fint innan det sås. Jag brukar få göra slutharvningen då jag har lite mer tålamod att göra det fint och slätt än vad C har…Det kommer ju att vara vall i fyra år innan det ska plöjas igen så då vill man ju att det ska vara bra harvat annars blir det studsigt att köra på de kommande fyra åren!

Jag och Lilla P drog igång med städning. Hela övervåningen fick sig en genomkörare med dammsugaren. Sängen bäddades ren med lite tillhörande bus och kullerbyttor. Syrran sov gott under tiden.

Och så hände ett av det äckligaste jag varit med om! Drog dammsugaren genom hallen och köket nere också och där under köksbordet ligger en kula som jag inte riktigt reflekterar över utan sätter dammsugaren över och ska suga upp den men så smetas det ut en lång tjock mörkröd rand på golvet istället, den gick alltså sönder. Vad var det? Ett bär av nått slag? Tog upp själva skalet och tittade men det såg liksom plastigt ut för att ha varit något ätbart. Luktade inte något speciellt heller. Mycket märkligt, slänger det i slasken. Ser sedan till min FASA små små ben på det där ”skalet” – DET VAR EN FÄSTING! Jag ryser i precis hela kroppen och jag känner det klia överallt. Fästingar kan ju vara det äckligaste djuret som finns! Typ i samma klass som grodor. Och jag har TAGIT i den, luktat på den! Åå jag typ kräks bara jag skriver det här nu, så vidrigt!! Den har alltså blivit så full att den släppt självmant, aldrig sett så stor nån gång! Och det är fullt med utsmetat blod på mitt köksgolv…

Alltså vet vi att fästingsäsongen har börjat. Dags att kolla igenom djuren nu då… Den satt säkert på Kajsa i hennes tjocka svarta päls.

IMG_8187

Lilla P har hjälpt mamma att vattna blommorna och så har vi nu ätit lunch och det är dags för sovning för lilla pojken. Jag ska ta mig ut och se vad jag drar igång med. Lillasyster somnade precis i babysittern igen så jag verkar få barnfritt en stund.

Idag väntar vi farfar Hans till gården också! Roligt, roligt!

 

Annons

Tjejdag och beslutsångest.

I morse skjutsades Lilla P på Järnsta. Morsan hade duschat och kände sig himla fräsch. Och hur underbart var det inte att gå ut utanför dörren i bara t-shirt?!

IMG_8285IMG_8280

Sen åkte jag och min bäbis iväg. Vi girls bara! Mamman hade en tid att passa uppe i stan och efter det gjordes lite ärenden på stan. Det störta gjordes faktiskt på Jula! Vår stora, rejäla skottkärra som hängt med i massor av år, skottats dynga, dragit kalvar, ja flitigt använde med andra ord har gett upp helt. Och med lite mera trädgårdsprojekt så saknas en skottkärra att hiva jord och annat i. Riktiga skottkärror är rätt dyra och när det behovet inte är detsamma i lagårn längre så blev det en vanlig från Jula, till ett himla bra pris. Och till min förtjusning så fanns den där vanliga rostfria skottkärran i flera färger! Det skulle jag ha vetat om från början för nu stod jag där med världens beslutsångest vilken av de fina färgerna jag skulle ta!! Jo, jag måste ha tid att tänka på såna här beslut.Kan liksom inte bara ta nån… C brukar alltid ta upp att jag typ tar 20min på mig att välja glass. Så ni kan ju förstå valet av färg på skottkärra!?

Hur som helst så valde jag till sist och jag är himla nöjd! Lite färg till pallkragarna inhandlades också så nu är det bara att köra igång där ute!

Pappan har plöjt det sista idag! Wihoo! Vi åt tidig middag för att vara hos oss då vi alla var superhungriga efter några timmar på stan eller i traktor. Så just nu tar vi efter-maten-vila. Proppmätta blev vi allihopa efter en världsgod tacopaj jag snodde ihop.

Lilla pojken i familjen tyckte minsann att det skulle tränas och beordrade oss alla att inta olika platser.

Hedvig skulle ligga på träningsmattan, mamma på bollen och han själv skulle stå på händer mot väggen där mamma brukar göra det.

IMG_8287

Och så skulle han göra som mamma brukar göra på trigger point rullen.IMG_8292IMG_8291

Mamman tar träningsvila idag, förutom Lilla Ps pass då, hihi.

Nu tänkte vi gå ut igen. Maten har sjunkit undan lite och mamman vill ju skruva ihop sin fina skottkärra!

Trevlig kväll, och helg också för den delen!

Annons

Inte på topp och en mekarnisse.

En tidig morgon idag. Lilla P har kommit in i nån ny vakna-tidigt-fas igen verkar det som. Redan på förmiddagen var det somrigt i luften och det har så fortsatt hela dagen. Lite av en skitdag för mig. Inte känt mig på topp, trots det fina vädret. Trött och lite sådär stopp-känsla idag igen, som för ett tag sedan. Så mycket att göra men vart ska man börja? Och med två små, vad hinner man, vad är värt att dra igång med?

Pappan kom hem från plöjningen med ett trasigt däck mitt i dagen. Surt då det inte var mycket kvar att plöja på den sista biten.

En liten mekarnisse hjälpte pappan. Däcket hade kränkt av fälgen på stödhjulet.

18697480_10213346125675558_329786804_o

Pappan åkte iväg med däcket för lagning.

Väl hemma igen så kopplade han på harven istället.I stället för att bli stillastående.

Även här var Lilla P med när vi gjorde lite småfix på harven.

18676381_10213346126195571_446529254_o 18676511_10213346126435577_2124564197_o

Sen fick mamman lite energi och fortsatte lite smått i trädgården. Började gräva bort de gamla pallkragarna och innehållet (ogräs).

Hade en söt liten nyckelpiga i vagnen bredvid som premiärade i sommarmössa!

IMG_8265 IMG_8267

Efter middagen så åkte pappan iväg för att harva. Lilla P hoppade i pyjamas, vi gick ner och plockade kvällsäggen hos hönsen och stängde luckan sedan drog vi iväg på tvällstur. I en helt makalöst härlig kväll. En sån där riktig sommarkväll som jag älskar. Sommarkväll – det absolut bästa med sommaren tycker jag.

IMG_8268

Men det var en svårsövd pojke idag. Så efter nästan en timme ute på rull så var han vaken när vi kom in på gården igen.

Bar upp till hans säng men där somnade han turligt nog snabbt. Konstigt. Vagnen brukar ju vara stensäker liksom.

Aja mamman fick sig en svettig tur i en härlig kväll. Lite bättre till mods också, tänk vad lite flås kan göra alltså.

Och nu väntar sängen, godnatt!

Annons

Kompisbesök och kaffeöverraskning.

Måndag. Idag Järnsta-dag för Lilla P. Vi har inte bestämda dagar för när man får ha barnen på dagiset när man är föräldraledig utan gör lite som man vill. Lilla P får vara på där två eller tre ibland tre dagar i veckan just nu.

Och idag tog vi vagnen och mamman fick sig en springtur. De hade lovat en massa regn idag så jag tänkte att det var smart att ta lämningsturen med vagn då innan regnet. Förvånansvärt varmt ändå, trots molnigt. Den tunna vindjackan åkte snabbt av och det joggades i enbart underställströja, så härligt!

Väl hemma igen en dusch och lite småfix. Hedvig har varit mycket vaken idag. Den där sedvanliga fyra-timmarssovningen på förmiddagen blev inte riktig av utan hon vaknade när jag kom hem efter lämning.

En plan var att gå och kolla lite stängsel här i byn men det hanns inte riktigt med då hon var vaken och vips var det nästan dags att hämta hem Storebror igen. Och väl hemma så kom Axel och hälsade på! Ja mamma Anna och lillebror Harry med såklart. Vi satt ute på altan och fikade mellis. Pojkarna sprang sedan omkring ute, vi kollade ägg hos hönsen, men inga där! Jag hoppas de inte börjat värpa nån annanstans nu när de får gå lösa ute på dagarna… Sa hej till kossamu och lite så. Det började blåsa mer och mer och det blev inte all så trevligt att vara ute.

Mormorn tittade in snabbis också med lite presenter till barnen efter deras weekend i Stockholm, barnen tackar för lite somrigt till garderoben!

Pappan har suttit i traktorn sedan lunch och plöjt. Så vi gjorde kaffe, smorde en macka och så åkte vi till grannbyn. Sa inget att vi skulle komma utan vi gick och överraskade.

Självklart var han läängst ner på den stora biten så det blev en bra bit att gå! Småbena pinnade på bra!

18641625_10213337101809967_1397091390_o

Men en liten paus gjorde vi i det mjuka, gammla gräset. Denna bit är ny för oss och var längesedan den plöjdes.

18676639_10213337101529960_1933828831_o

Efter att ha fastnat med stöveln i en lerfålla så var pappan klar där längst ner och kom uppöver och mötte.

18642110_10213337100289929_405382625_o

18641516_10213337099689914_1222641719_o

Ett glatt möte från båda håll. En paus för pappan och lite pussar från familjen så fick han lite energi att göra det sista på denna lite större lägda, som plogen krånglat flera gånger på.

Jag lämnade kvar Lilla P, såklart. Så fick han åka traktor med pappan den timmen han hade kvar.  18641360_10213337101169951_991018858_o  18676358_10213337199012397_396509038_o

Jag och Lillsnoffsan åkte hem och lagade mat.

Och nu har vi kväll. Inget regn kom förutom några små droppar och nu ser det nästan lockande ut att gå ut, då kvällssolen skiner in och lyser upp hela köket.  Men det blåser bara värre och värre så vi struntar i det.

En tekopp innan sängen istället. Trevlig kväll!