Min vardag som ung bonde, mamma till Lilla P och fru till min C. Vi är i en omställning från mjölkprodution till kött. Ett nytt liv samtidigt som vi saknar mjölkkorna varje dag. Jag jobbar en del utanför gården nu, även då på mjölkgårdar. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Annons

Smart träning och dräktighetsundersökning.

Efter den sedvanliga morgongröten rev mamman av ett träningspass här hemma. Jag har ju min skivstång som det nu är bara lite vikt på. Med den är det lätt att göra ”stora” övningar. Alltså enkla övningar men som tar stora muskelgrupper. Då jag nu kan kalla mig höggravid så gäller det att träna rätt och smart. Målet är att aktivera musklerna, inte bygga och inte kräma ur det som går. Som vanliga benböj  och höftlyft för ben och rumpa, rodd med stång, militärpress och dips för överkropp. Fokus nu på de större muskelgrupperna och baksidan, rygg och axlar för att bära upp gravidkroppen.

En snabbdusch efter det och sedan skjutsa Lilla P på Järnsta. Vi föräldrar drog upp för en snabbtitt på bilen och lite diskussion. Så nu är det hem och tänka igen om detta kan bli The one.

När vi kom hem igen så byttes det om och vi gick båda ut till lagårn och ställde i ordning för Kalle som skulle komma och dräktighetsundersöka kvigorna den här gången. Vi har en behandlingsbox, vilket kändes lite som ett måste då man har köttisar. Så man kan stänga in dem ordentligt om något måste göras. Tex, kolla nån klöv, dräktighetsundersökas eller veterinärbehandlas.

-När är det min tur?

16325577_10212142308700886_660949300_o 16325796_10212142308100871_1046397754_o

Kalle var sen så istället som att planen var att Lilla P skulle vara på dagis den här stunden så jag kunde vara till mera hjälp så var jag tvungen att åka och hämta han och han fick vara med ändå. Det blir ju lite svårare att ha han med då man ska hantera djuren såhär. Man blir ganska låst då man måste passa han hela tiden. Men det gick bra ändå. C är bra på det där med att vara på många ställen samtidigt. Vi upptäckte en kviga som inte var fertil. Hon hade alltså inga äggstockar och ingenting. Kanske hon varit tvilling med en tjur (90% av kvigor tvilling med en tjur blir sterila). Men svårt att veta då hon är inköpt. Men bra att veta det nu i alla fall, hon kommer aldrig att kunna bära kalv. Så det blir slakt på henne.

C åkte sedan för någon timmes jobb hos grannbonden och vi gick in för mat. Helt slut har vi nu sjunkit ner i soffan. C efter att ha varit ut en sväng till ikväll för halmning och den höggravida efter att ha varit på språng hela dagen.

Så nu önskar jag trevlig kväll!

Annons

Tippvagn och rådgivning.

Vi började dagen med att skjutsa Moster Fanny till tåget på förmiddagen. Det kramades hejdå och tittades storögt på tåget. ”Tuff tuff säger tåget!” Fast det gör det ju inte längre…

16231116_10212125634484041_1226937212_o

16244592_10212125634004029_1842463377_o

Det har blivit lite paketöppning idag också för Lilla P. Från oss och från farmor och farfar.

Och presenten från farmor och farfar skulle såklart provas direkt! Han har ju min fina John Deere-taktor som jag hade när jag var liten men nu har han fått en superfin tippvagn att koppla på! Det lastades snö med spaden han fick igår och tippades av i snöhögen.

IMG_5209

Sen fick vi besök. Rådgivningsbesök. Två människor från Växa kom och vi pratade om vår situation och om detta med köttproduktion. Det finns så oändligt mycket att tänka på och inte minst det här att tänka OM. Att inte tänka i ”mjölkbanor” utan nu är det en annans slags produktion där det är andra fokusområden och det som var superviktigt inom mjölk inte alls har samma betydelse nu. Jag ska inte sticka under stol med att vi har ett enormt likviditesproblem nu. Och det kommer att vara några kämpiga år nu framöver innan vi har kommit in i snurren att kunna sälja djur. Eftersom att vi slutade så tvärt med mjölken har gjort detta ännu svårare än andra som lägger om som trappar ner eftersom och tar kanske fyra-fem år på sig att ställa om. Att under den perioden bygga upp en köttbesättning men samtidigt ha lite inkomst från mjölken under tiden. Men vi ska nog klara det här!

Men vi fick mycket tankar besvarade och vi tyckte att besöket gav oss ganska mycket.

Sen har vi haft en lugn kväll. Det bufflas hejvilt i magen och vi myser en stund innan det är dags att krypa ner i sängen.

Trevlig kväll!

Annons
Annons

Att ha firat en nästan tvååring.

Vi har firat idag. Firat vår blivande tvååring! Hans dag är egentligen imorgon men vi har kalasat idag.

Vi började vår morgon såhär, i pyjamas och förkläde för ett försök till en bättre sockerkaka.

IMG_5099 IMG_5100 IMG_5104

Man blir törstig av att baka. Extra gott att dricka vatten ur pappas kaffekopp.

Sen kom Moster Fanny. Lilla P la sig för sovning ute i vagnen och vi gjorde i ordning tårtan. Ja dagens sockerkaka blev inte ett dugg bättre. Men med två platta sockerkakor fick vi ihop till en tårta. Och visst blev det en fin tårta till slut!

Och självklart blev det en traktor-tårta!

IMG_5111

Med balar på! IMG_5113 IMG_5125

-Hallå! Det står en traktor på tårtan!IMG_5156 IMG_5164 IMG_5169

Tårtan var ”Mmm!” tyckte Lilla P.

Sen blev det paketöppning. IMG_5173 IMG_5175 IMG_5181

En alldeles egen skottkärra! Vilken hit alltså! ”Raffis” har invigt att åka och det har skyfflats kartonger med nya spaden och tippats av otaliga gånger redan!  IMG_5185

Efter ett par besök under dagen så blev tårtan mindre och mindre och till slut kunde vi lyfta av traktor och vagn. Det kördes balar på livet på köksbordet (minimarshmallows). IMG_5190 IMG_5206

Och när de sista gästerna åkt pustade vi ut. En glad, nöjd och trött liten hoppade i pyjamas och somnade lätt för natten.

En så himla fin dag alltså. Jag alldeles varm i hjärtat av den fina uppvaktningen vår lilla pojke fått idag.

Imorgon är hans riktiga födelsedag. Och självklart tänker jag mycket på den här tiden för två år sedan. Förvärkarna hade startat och vi började planera för det som komma skulle. Såg till att drängen kunde hoppa in och ta lagårn på morgonen och sedan bara vänta på att förvärkarna skulle trappas upp. En så spännande tid.

Nu säger vi tack och godnatt för idag!

Annons

Förenad familj och en annan tid.

Vi har varit iväg idag igen och kollat bil. Men nu har vi faktiskt kanske hittat den det kommer att bli. Förhoppningsvis.

Men det bästa med denna lilla stadstripp var ändå att Moster Fanny kom med tåget! Och att mormorn och morfarn var upp för att hämta henne. Så vi sammanstrålade på stan och åt lunch tillsammans.

Väl hemma igen så gjorde jag en tårtbotten till morgondagen. Den blev inte alls som jag ville. Inte hög och fluffig och platt som en pannkaka. Jag tror aldrig i hela mitt liv jag lyckats få till en hög sockerkaka! Får göra ett nytt försök imorgon helt enkelt. Eller så blir det en låg tårta… Jojo vi lyxar med tårta. Den där Lilla som vi håller allt socker ifrån fortfarande ska få en riktig tårta imorgon.

Hur som helst så lämnade vi den tråkiga sockerkakan platt på köksbänken och så åkte vi till Träsk. Middag hos mor och far. Och inte vilken middag som helst utan såklart trerätters som pappa gjort. Han är en riktig kock min far! Älskar att stå i köket och lagar så ofantligt god mat! Så lyxigt att få komma dit och äta då och då kan jag lova!

IMG_5075 IMG_5076 IMG_5081

Och nu har vi kommit hem, snabbnattat en trött Liten P efter bus med Moster Fanny som för övrigt mår prima. Febern är som bortblåst. Så inte jag vet vad det där timmarnas feber var för något. Inte att det märktes på han heller på hela tiden. Mystiskt.

Så imorgon det kalasdag här för Lilla P. Han fyller egentligen på måndag men vi kalasar imorgon då alla är lediga och Fanny kan vara här i lugn och ro utan att måsta stressa hem till Umeå. Jag minns tillbaka på den här tiden i fjol. Vi var nu mitt i den jobbigaste tiden i vårt liv. Att vilja fixa inför den första födelsedagen till vår förstfödde son men att varken ha tid eller ork. Det glöms och förträngs fort, hur det var och och hur vi mådde, och tur är väl det.

Nu är en annan tid och vi ska nu fira den andra födelsedagen för Lilla P, det ser vi fram emot!

Godnatt!

annons