Här skriver jag om min vardag som ung bonde, fru till min C, mamma till Lilla P och Lillasyster Hedvig. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Annons

Att ha gjort nånting nytt.

C balade klart i morse. Många bal blev det, bra! 30ha och nästan 400 balar.

Sedan hjulade han uppåt för fortsatt balning i öviks trakten.

Efter en fika hos gammelmormor och gammelmorfar tillsammans med mormorn och morfarn så åkte Lilla P med de sistnämda hem. De skulle göra ett nytt fiskeförsök.

Eftersom att Brum-Brum står där han står (läs föregående inlägg) och slåtterekipaget är på stortraktorn så har vi ett litet utfodringsproblem. Att koppla bort frontkrossen och sätta på hela lastaren är inte ”bara” dessutom ska fronten vara på imorgon.

Så istället för att vänta hem C till kvällen så tog jag tag i det! Kopplade av bakre slåtterkrossen och så åkte jag och slog en liten bit! Något jag aldrig gjort faktiskt i mitt bondeliv. Det har liksom alltid fallit på männen i mitt liv, far och man. Det och plöjningen. Jag har hellre varit hemma och mjölka kor då. Det är viktigt och man kan inte göra om om det blir tokigt – slaget är slaget och plöjt är plöjt! Men man måste ju börja någonstans och lära sig. Hur som helst så slogs det ner lite gräs.

Snapchat-1324371976

Hem och kopplade på ett annat redskap jag aldrig kört med förut.

DSC_1691

En gammal självlastarvagn. Så åkte jag plockade upp det som slagits ner med vagnen, hem och ut på foderbordet!

Jo nog är man lite stolt nog över dagens bedrift. Inget märkvärdigt egentligen ju för vilken bonde som helst men är det första gången man gör något, speciellt när det gäller okända maskiner och ensam så är det ju lite spännande.

DSC_1693

Glada tjurar och C slipper göra allt detta när han kommer hem. Nästan det bästa av allt ihop.

DSC_1695

Resten får jag ta sen, om Lilla Ps fiskelycka och så för nu kommer äntligen pappan hem! Och sällskap har han också, så jag måste kila!

Trevlig kväll!

Annons

Pappa/traktortid!

Jag springer in här en sväng i sena kvällen. Lite småsvettig efter några styrkeövnignar här i vardagsrummet. Barnen sover sedan länge ute i vagnen. Lilla P har redan flyttat upp till sin säng dock men syrran snusar med en extra filt lagd på sig i kalla sommarkvällen.

Dagen har bjudit på både det ena och det andra. Häng med barnen ute på gräsmattan, en pojke som fått massor med pappa/traktor-timmar och gjort många, många balar och så även en arg mamma som lyckats få motorstopp med Brum-Brum som man ABSOLUUUT inte får då den måste rullas igång…! Så den står där den står med skopan i foderbordet full i gammalt ensilage som jag så fint höll på att städa undan. Aja, alla kan vi göra misstag. Extra surt det här dock för hur tusan ska vi få han därifrån?! Morgondagens bekymmer..

Pappan balar på men ska snart göra kväll. Jag ska ta en tekopp och eventuellt vänta uppe tills mannen kommer hem. Godnatt!

 En glad pojke har vi haft här hemma idag, med både massa traktoråkning och att få ha en massa Pappatid! 

DSC_1672 DSC_1681 IMG_20170721_171856_408

Annons

Suckar över väderprognos, hemmabalning och stadstur.

En tidig morgon här hemma. Vi kliver upp hela familjen på fyra (farmor Sonja sover ett tag till). Pappan är på hemmaplan och ska bala det som är slaget åt oss själva. Gräset som det kom 10mm regn på igår. Å så störigt alltså. Nu har det legat och blivit torrt och fint och så kommer det regn! Som inte ens hade blivit nämnt i någon väderprognos. Suck. Aja men kan ju hoppas att blåsten gör sitt idag och torkar upp det lite innan det balas ändå. För ja, det blåser ju jämt denna sommar.

Vi åkte till stan på eftermiddagen igår, jag kidsen och farmor Sonja. Julklappspresentkort nyttjades på Ikea, mat åts och så en sväng in på City. Flera saker som stått på inhandlingslistan i typ år inhandlades äntligen. Som tex ett tyg till den fruktansvärda kökssoffan och en matta till soffbordet.

Vi får se vad vi avverkar idag. Det finns lite att välja på.

Godmorgon!

IMG_9645 IMG_9643

 

Annons

Allmänt gårdshäng.

Lilla P åkte med pappan en sväng på förmiddagen när han slog åt oss själva hemma i byn. Jag passade på att klippa ena gräsmattan när bebben sov gott i vagnen.

När det var lunch och sovtid gick jag och hämtade Storebror med vagnen. Planen var att sova när vi kom hem. Men icke. Han hade tagit sig en liten nap i trakrorn på typ 20min och att få han att sova sen igen var stört omöjligt. Aja, han fick ligga och vila en stund åtminstone.

DSC_1666 DSC_1669

Sen var det full fart! Bäbisen drog till med långsovning och vi grejade på ute. Tog fram ny bur till kycklingarna som fick vara ute, rengjorde åt dom, rensade lite ogräs och gick loss med sekatör på taggig ros som man river sönder benen mot när gräset ska klippas. Och ja, skotta foder till tjurarna och allmänt gårdshäng.

DSC_1671

Vi gick in för middagslagning och sånt. En lättlagd pojke ikväll efter så lite sovning (som inte alltid är en självklarhet…) Pappan hade åkt iväg på balning idag på dagen och kom hem nyss. Åt mat och har nu hoppat in i vår traktor igen och ska slå de sista hektaren som han inte hann på förmiddagen.

Det rör sig i vagnen här bredvid och en liten flicka vill ha en sista slurk innan nattsovningen så vi ska gå upp och lägga oss.

Godnatt!

Annons

Trött häng med en skur.

 

Igår hade vi en sån här dag;

IMG_9806    IMG_9818IMG_9823

En trött mamma hela dagen igår kändes det som. Förutom det vanliga med kossamat, höns, kycklingar, städ, mat och plock så myste vi en stund på altanen i solen.

Tills det oväntade regnet kom! Men det var mest bara roligt tyckte Lilla P som sprang runt som en tok.IMG_9808

Ja, tills han blev sur på Kajsa, av någon anledning… Dom där två alltså, en fröjd att se på!

IMG_9810IMG_9811

Vi bjöd lite spontant över Fanny och morfarn på tacomiddag på kvällen. Mysigt värre, och det tyckte Lillasyster med som somnade gott i morfars knä <3  IMG_9827

Pappan kom in genom dörren där kring 22. Vi tog en liten fika och sedan bums i säng. C behöver alla timmars sömn han kan få liksom.

Och i morse klev han upp och har nu åkt iväg med våra grejer och slår åt oss själva. Det som egentligen skulle slås klart i måndags men då dök ett annat uppdrag upp så vårt fick vänta. Men det gör ju liksom inte så mycket nu. Att vänta någon dag till sådär.

Så idag kan vi kanske se pappan lite, på fika och så. Små stunder som är värt mycket! Lilla P vill nog hänka med i traktorn ett par timmar också.

Ha en bra dag!

PS. Glöm inte att följa mittlivsombonde.se på facebook! DS.