Hej och vad kul att du har hittat hit! Jag är en 27-årig tjej som tillsammans med min sambo väntar vårt första barn, en liten kille, den 2/11 2014. Vi bor tillsammans med våra två katter i en lägenhet i Stockholm. På den här bloggen kommer jag att skriva om vår vardag tillsammans, roliga och tråkiga saker, dela med mig av inredning, matlagning, utflykter och framförallt våra tankar och förberedelser inför den lillas ankomst – det är mycket som snurrar i huvudet. Välkommen hit och hör gärna av dig om det är något du undrar över :)!

Bärsele – budget vs lyx?

Hej igen, kunde inte somna om efter mardrömmen så med risk för känslan att det blir tvära kast mellan senaste inlägget och nu så skulle jag behöva lite hjälp av dig med bärsele..

På BB Sophia berättade dom igår att dom inte har sådana plastsängar på hjul som man kan dra runt bebis i när man ligger kvar för eftervård och som finns på dom flesta sjukhus, utan dom har dels ett babynest per familj att låna (nu kommer väl jag, om man hinner, vilja ta med vårt egna) och sen förespråkar dom hud mot hud och att man ska bära bebis så mycket som möjligt dom första dygnen (givetvis inte när dom sover). Detta var bra för många anledningar och för att nämna några – bättre förutsättningar att få igång amningen då det är något hormon som kickar igång hos både mamma och bebis (detta om man nu vill amma), bebis kroppstemperatur hålls stabilare då den får värme från mamman och pappan första tiden mm.

Dom har bärsjalar att låna ut men dom rekommenderade att man tog med ett eget bärhjälpmedel. Och det tycker vi låter bra.

Tidigare har dom vi pratat med i t ex barnbutiken sagt att man kan avvakta med bärsele och babysitter tills man upptäcker att ens barn ens gillar att sitta – alla gör inte det – just för att det är ganska saftiga priser på dom två produkterna.

Men nu tänkte vi i alla fall försöka hinna satsa på en bärsele innan förlossningen – vänjer man bebis vid den från start så kommer han väl älska den, är ju mycket smidigt för mig också då man får händerna fria när det behövs.

Jag har fattat så långt att det är en Babybjörn vi ska ha men sen tar det stopp.

I butik, om man ber om rekommendationer, så rekommenderar dom ju den dyraste. Men jag tänkte beställa på nätet av flera anledningar – och där skiljer det sig från ca 700 kr och upp emot 1700 kr. Och vad jag förstår så tar alla samma vikt – nyfödd till ca 3 år (3,5 kg – ca 12 kg), alla har samma typ av funktion dvs går att bära på magen och ryggen, med bebis framåtvänd eller bakvänd, bra nackstöd för första tiden mm. Det verkar som att det som skiljer dom åt är givetvis små finesser, så som hur den sitter på mammans kropp för att avlasta, hur man snabbt kan få i och ur bebis, men det känns som priset främst är baserat på ”årsmodellen” och designen rent utseendemässigt på bärselen.

Har du någon koll, eller erfarenhet av någon bra bärsele du vill rekommendera så skulle jag bli jätteglad!?

Jag är sugen på en ljusblå Babybjörn Classic som kostar 799 kr, detta för att den verkar bra, den har alla basfunktioner, den har en fin ljusblå färg (med risk för att man tröttnar dock) och den verkar prisvärd – med tanke på att allt kostar så pass mycket så känns det som att lägga onödiga extra tusenlappar på saker som endast kanske är desigmässiga, det känns väldigt dumt.

Vad har du för erfarenhet kring detta? Får man ett genuint bättre bärsele för 1700 kr ist för 799 kr eller är det endast att det är en nyare modell och designad enligt mode? Är det markant skillnad så tänker vi givetvist om men jag kände att just bärselar var mycket utseendet man betalade extra för?

Nu ska jag se om jag trots allt kan somna om en snabbis innan Ts klocka ringer, hoppas du fortfarande sover gott 🙂

image

Babybjörns Classic - budgetvarianten endast 799 kr

Babybjörns Classic – budgetvarianten endast 799 kr

Babybjörn One Dots - den senaste i svängen med "läckra" prickar på för 1395 kr

Babybjörn One Dots – den senaste i svängen med ”läckra” prickar på för 1395 kr

Babybjörn Silver Mesh - här är rolls roycen och den kommer i silver -Mycket mer än så förstår jag inte förutom att det är modellen One som kanske är lite bättre än Classic. Kostar 1695 kr

Babybjörn Silver Mesh – här är rolls roycen och den kommer i silver – mycket mer än så förstår jag inte förutom att det är modellen One som kanske är lite bättre än Classic. Kostar 1695 kr

10 reaktioner på ”Bärsele – budget vs lyx?

  1. Hanna. jag skulle starkt rekommendera er att köpa en ergonomisk bärsele, typ ergobaby. Där sitter babyn i grodsits vilket är bättre för ryggen. Dessutom finns ett särskilt inlägg för spädbarn. Du kan få prova min om du vill känna på den. Finns i olika prisklasser, jag gav 1400 för min tror jag och då står den emot lätt regn.

    1. Tack för tipset :). Men fick för mig att dom även satt bra i Babybjörn också, att deras bärselar är utformade så att bebis hänger på bästa sätt för deras skelett? Men då ska jag kanske kolla upp Ergobaby också :). Ha en mysig fredag! Kram

  2. Vi har en sån babybjörn fast ljusgrön och den var jättebra ergonomiskt, för dig och bäbisen. Vi använde dock inte våran så många ggr. Så jag rekommenderar den du tittat på, den är bra funktionellt och prisvärd! <3/ Fluff

    1. Åh vad bra du säger det 🙂 – jag vill ju så gärna ha en Babybjörn, dom känns liksom äldst och bäst på marknaden. Hittade nu samma sele fast i mörkblått för en hundring mindre :P.. Så vi får se då hur jag gör :). Tack sötis för hjälpen!

  3. Säger också en mer ergonomisk så han hamnar i groda 🙂 ergobaby eller manduca. Hade en bb active också men ergon är mer ergonomisk för både dig och barnet. Förstod inte vad folk pratade om innan jag bytte från babybjörn.
    Har även en sjal som är toppen 🙂
    Min unge sitter numer mest på ryggen i ergon.

    Lycka till 🙂 kram

    1. Aha är det sant, fasen det är inte lätt det här 😛 så tusen tack för att du skriver :). Tack, vi får se vad det blir tillslut då :)! Ha det fint! Kram

      1. Alla vet vad som är bäst för dom själva, så testa dig fram vad du tycker känns rätt 🙂 bärdon är grymt hursom!

  4. Har ju aldrig använt bärsele själv, men efter att ha jobbat med både Babybjörn och bärsjalar/selar av olika slag ett bra tag och ha lyssnat på kundernas åsikter så skulle jag nog satsa på en One i meshtyg. Anledningen till det – för att då får du stöd i svanken av en platta (många går annars och håller händerna i svanken som stöd för att det gör ont och själva syftet med bärselen är ju att du ska ha händerna fria 😉 ) och meshtyget är lite svalare än standard tyget. Blir varmt med selen på!
    Annaaars så skulle väl jag rekommendera en bärsjal. Aldrig hört något illa om dem och de är ergonomiska för både dig och bebis, fördelar vikten över hela överkroppen på den som bär, plus att du får maximal närhet och bebisen kan ligga ned i början vilket jag har hört skall vara bäst för dem. Men de är ju å andra sidan lite krångligare att ta på och av :/ och många är ganska varma.
    Babybjörn ska man inte använda för lång tid i streck, pga att belastning på ryggraden inte är så bra för bebis…men det brukar inte hinna gå så lång tid å andra sidan eftersom du matar och byter blöja med jämna mellanrum 🙂

    Finns hur många olika selar som helst på marknaden, och lika många åsikter 😉 dock så skulle en sele/sjal aldrig få säljas i Sverige om den inte var bevisat säker för barnet, med alla säkerhetsföreskrifter, regler och tester vi har här! Så kör på den som du tycker verkar bäst och känns bra på (prova i en butik med en tyngd/docka i som väger över 5kg)

  5. Hej!
    Det är en enda stor djungel med dessa bärselar. Jag köpte en ergobaby 360 för lite mer än en månad sedan till min kille på 7 veckor.
    Såhär är det, många förespråkar de ergonomiska selarna för att barnet sitter i sk grodposition vilket är det bästa för babyn. Om det är babybjörn du vill ha så är det bara deras senaste sele one som är ergonomisk. Jag har testat både den och ergobabyn och min bebis hatade babybjörnen. Visst kostar de en hel del men för vår del så är det verkligen väl investerade pengar då den i princip används vid varje vila här om dagarna.
    Lycka till!

    1. Wow!! Tack alla gulliga för grym hjälp! Nu har jag lite kött på benen och vet väl ungefär vad jag ska leta efter :). Blir nog ett besök till affären istället – då kan man ju känna och prova och så :). Tusen tack som sagt för hjälpen!
      Ha en jättehärlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *