Välkomna till MammasKök – här inne blandas sött, salt & andra spännande saker tillsammans med vardagsmat som passar barn! Jag strävar efter att köpa fina och ekologiska råvaror och försöker undvika halv- och helfabrikat… Dessutom är jag en inbiten yogie så kanske smyger det sig in några feelgood-yogainlägg också!

Telefonnummer-armband

För ett tag sen kom jag på idéen att, istället för att skriva namn med bokstavspärlor armband så kan man skriva mobilnummer på armbandet och så kan barnen ha dem– istället för de där pappersremsorna som man ibland klistrar runt handleden på barnen…
En extremt bra idé tycker jag själv 🙂

Jag beställde pärlor och har pysslat ihop armband till mina tjejer, och alla deras kompisar då det var över 500 pärlor i en förpackning 🙂

Dessa kommer absolut åka på när vi besöker höstens marknader, Lekland och andra ställen där barnen lätt kan försvinna iväg (hemska tanke!)!

IMG_4379.JPG

IMG_4380.JPG
(siffrorna på bilden är inte mitt mobilnummer så gör er inte besväret att ringa) 🙂

Vad tycker Ni- bra idé eller överflödigt?

Make-over

Kom nyss hem efter att ha spenderat ett par timmar i frisörsstolen för en extremt välbehövlig make-over med både klipp och färg!
Mitt hår var så torrt att det under sommaren torkat snabbare än snabbast (ett torrt och skadat hår torkar extremt snabbt efter hårtvätt…ju snabbare det torkar desto torrare är det)… Men nu är det klippt, färgat och fräscht inför hösten 🙂

Just därför tänkte jag passa på att tipsa Er om ett grymt bra schampo och balsam
Bamboo är en serie hårvårdsprodukter som är baserad på en ren ekologisk bambu som är världens snabbast växande och mest motståndskraftiga växt, kombinerad med effektiva och hållbara ingredienser som är grunden för seriens unika formula. Bambu bidrar till att optimera hårets styrka samt att återställa och förbättra hårets förmåga att klara varje dags yttre påfrestningar.

bamboovolshampoo_250x250bamboovolconditioner_250x250
Kostar 229kr/st på Eleven.se

Matkassar

Det blir allt vanligare att få hem färdigsammansatta matkassar komplett med recept. Vi hade det för några år sedan, när min man jobbade borta i perioder- visserligen väldigt skönt att slippa tänka på middagsmat i höstrusken men det var ju inte så att man slapp handla för det…det behövs ju mer än middagsmat i kylen 🙂
Dessutom tycker jag att det, efter några veckor, började upprepas samma middagar och trots att vi hade en lite dyrare kasse så tyckte jag inte alltid råvarorna kändes fräscha… Dock är jag sugen på att prova igen nu under hösten, det som är bra nu är att man på många ställen inte behöver ha ett abonnemang utan man kan helt enkelt välja hur man vill göra vecka för vecka…kanske skulle vara kul med lite nya matinslag vissa veckor!

Hur som helt, idag hade de ett test av matkassarna i Aftonbadet där några stjärnkockar fick sätta betyg på matkassar för v33.

Såhär blev resultatet: 

IMG_4286.JPG

IMG_4287.JPG

Dricka sockerbitar?

Något man sällan tänker på är hur mkt socker som barn (och vuxna) egentligen får i sig genom dryck- juice, saft, läsk, vin, öl och även i mjölk finns det en ganska stor mängd socker….för att inte tala om alla sportdrycker och Redbull…och även om tex Loka marknadsför att deras dryck ”inte innehåller tillsatt socker” så smaksätts den med olika aromämnen- därför har vi som regel här hemma att vi dricker vatten till lunch och middag och mjölk till frukost (och ibland ett glas till middag)!
Dricka får barnen väldigt sällan och juice tillhör helgfrukost och saft (Icas Ekologiska saft) kan ibland serveras på helgfika eller när vi har vänner på besök!

Vad dricker era barn till maten?

Sockerbitar002

Tacofisk

Idag fanns det ett recept på Tacofisk i vår morgontidning och efter tips från min mamma så bestämde jag att det fick bli dagens middagsmat- perfekt då jag hade alla ingredienser redan hemma!
Det enda jag gjorde var att byta ut fisksorten och körde på torsk istället för sej som det stod i receptet och tillsatte en pressad vitlöksklyfta.

Tacofisk
Fiskfilé (till 5personer och en matlåda använde jag 900gram)
4dl grädde
1dl tacosås
1 liten pressad vitlöksklyfta
Riven ost (jag tog parmesan)
Tacochips
Salt/Peppar

Dela fisken och lägg i en form, blanda grädde, tacosås, salt/peppar, pressa i en vitlöksklyfta och den rivna osten. Häll blandningen över fisken och strö över krossade tacochips. Gratinera i ugnen på 225grader i ca 20-25minuter.

Servera med potatis eller ris, en fräsch sallad och eventuellt lite extra tacosås vid sidan av!

IMG_4235.JPG

IMG_4233.JPG

Barnen åt varsina två portioner så det var ett gott betyg! 🙂