VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Nyckeln till en bra ekonomi

För oss har denna nyckeln varit avgörande för att ekonomin ska gå runt. Det har även varit till stor hjälp och en skön backup särskilt sedan vi fick barn. Det jag talar om är en reservbudget som ALLA borde ha för det är nog A och O i en ekonomi för att man ska klara av nedgångar som alltid kommer oväntat och totalt spontant när man som allra minst anar det och när det finns minst pengar till det. 

Låt mig förklara varför alla borde ha en reservbudget:

Det kan komma oväntade utgifter

Man slipper låna mindre summor pengar av andra/och eller  från banken för man lånar av sig själv istället

Pengarna kan täcka kostnader om någon i familjen blir sjukskriven/arbetslös lite längre och om något annat olycksfall sker så kan det vara bra att ha reservpengar att hushålla med för att slippa tänka på pengar under svåra tider
(iallafall under en kort period för verkligheten kommer alltid ikapp)

Hur mycket ska man lägga undan?

Om man vill ha ordentligt med reservpengar är det optimala att lägga undan ungefär två månadslöner men jag tycker det är bra om man bara har en för det räcker väldigt långt när det krisar men det beror såklart på hur stor krisen är. Huvudsaken är att man ska kunna betala alla utgifter under minst en månad enligt mitt tycke.

Anton och jag har haft reservpengar sparade i flera år, nästan så länge som vi har bott tillsammans. Vi har använt det kontot flitigt emellanåt som till exempel när vi har behövt köpa något dyrare till barnen eller oss själva. Vi använde en hel del på vår förra bil som gav med sig tillslut. Vi har också använt pengar därifrån när Anton var arbetslös och när vi båda två har varit föräldralediga. Det har verkligen varit en räddare i nöden flera gånger för oss. Jag vet inte hur vi bestämde att vi skulle ha en reservbudget men jag vet att jag inte tycker om att inte ha en backup-plan (det gäller allt) men i detta fallet så är det för att jag hatar att inte kunna köpa något när jag verkligen behöver det. Nu känns det ännu sämre i samvetet om jag inte kan köpa något som barnen behöver men det händer nästan aldrig eftersom vi har den där reservbudgeten. Nu måste jag erkänna att reservpengarna behöver fyllas på för det har varit många oväntade utgifter under flera månaders tid så planen är att spara pengar. Snart behöver vi börja spara pengar till julen också haha för den är inte billig men det blir ju vad man gör den till.

Slutligen så är det bra att ha sparade pengar i någon form och någonstans men det är upp till varje hushåll att bestämma hur de ska spenderas och vad de ska spenderas på. Även om man vill leva ett spontant liv och inte spara sina pengar utan spendera dem så kan en reservplan inte vara en så dum idé ändå eller vad säger ni?

20170705134215


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna