VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

4500:- i månaden på mat

Hur mycket pengar lägger ni på mat varje månad? Planerar ni veckohandlingen tillsammans med er partner? Handlar ni impulsivt så det alltid fattas en ingrediens till matlagningen?…..

Anton och jag har valt att resonera med 4500:- på mat varje månad. Det är inte bara mat men vi kallar det för ”matpengar”. Vi köper hygienartiklar, blöjor och annat behövande till barnen för matpengarna också. Även toalettpapper och städartiklar ingår. Vi räknar inte med restaurangbesök vi gör, det är mer en ”nöjesgrej” för oss. Vi äter väldigt sällan ute ändå så det blir mest husmanskost vilket vi uppskattar mer. Summan 4500 tar vi ut som kontanter och bevarar i en låda där vi sparar alla kvitton också. Varje gång vi ska handla tar vi med den summan vi tror behövs (tips: ta med lite mer än ni tror) och det har verkligen hjälpt oss att hålla igen på matutgifterna.

En kul grej man kan göra är att försöka se till att handla för så lite som möjligt av de pengarna som är utsatta för mat. De pengarna som blir över kan man göra något kul för eller sätta in på sparkontot.

Vi storhandlar en gång i veckan och vi handlar ofta på erbjudande. Vi kollar igenom reklambladen i lugn och ro hemma för att se efter vilken butik som har bäst priser under samma vecka. Ibland åker vi till flera affärer för att handla specifika varor men det blir jobbigt när vi handlar ihop med båda barnen att åka fram och tillbaka så vi försöker handla i en och samma butik, alternativt att en utav oss springer in lite snabbt där det finns något speciellt.

Många varor som vi försöker handla när butikerna har erbjudande är fisk (mest lax), blandfärs, kyckling, toalettpapper, tvättmedel och sköljmedel samt blöjor. Vi hade behövt lägga ut mycket mer pengar om vi inte hade passat på att handla när det är nedsatta priser. Jag tror det är där pengarna springer iväg för många andra som inte ser efter erbjudandena. Man kan ju spara massa pengar på att vara ett steg före och bunkra upp frysen. Just nu har vi tre kycklingpaket i vår frys för att ICA har haft erbjudande på just kyckling. Det är av märket ICA BASIC men vi tycker det går lika bra med det. Veckan innan dess var det erbjudande på kyckling av märket Kronfågel så det handlade vi den veckan.

2321215

Att vara medlem i de olika mataffärerna ger en stor fördel. De har alltid låga priser i butikerna som endast är för medlemmar så vi är registrerade som medlemmar på Willys, City Gross, ICA och Coop. Vi storhandlar mest på ICA Maxi för de har bäst priser och ju mer vi handlar i en och samma butik, desto mer återbäring får vi. Nu har Apotek Hjärtat och ICA gått ihop så återbäringen man får i båda butikerna läggs ihop (vi är medlemmar i Apotek Hjärtat också).

Rabattkuponger är en annan sak vi försöker utnyttja till fullo. Allt från ”Handla för 500:- och få 50:- i rabatt” till ”Få 30% rabatt på barnmat”.

Det är en bra idé att planera vad man ska handla i förväg så att man inte står och velar mellan olika varor för att man inte vet vad man har hemma eller så att man inte köper en massa som inte passar ihop när man ska göra måltider utav det. Det är ju så störande när det saknas en liten ingrediens som lök t.ex. när det bestämdes att det skulle bli köttfärssås till middag.

shoppinglist_38162091

Våra tips till er kortfattat sagt är:

-Bestäm en budget som ska gå till mat. Ta ut pengarna om det behövs för att ni ska få en tydlig bild av hur mycket det faktiskt kostar när ni handlar.

-Spara kvittona för att summera dem i slutet av månaden och kontrollera så att allt stämmer vid behov.

-Storhandla en gång i veckan.

-Handla på erbjudande och anpassa maträtterna till det. Handla särskilt sådant som är dyrare i vanliga fall.

-Köp mycket eller stora förpackningar och frys in. Störst och mest är alltid billigast i längden.

-Bli medlem i den butiken ni handlar oftast i, eller varför inte bli medlem hos alla butiker ni handlar i?

-Utnyttja era rabattkuponger och se till att inte missa sista datumet.

-Sist men inte minst, planera vad ni ska handla hemma i lugn och ro. Skriv en lista!

HA EN TOPPEN DAG, KRAM! 🙂


Kommentarer


  1. Sara, 21 och mamma 29 augusti, 2016 on 21:17 Svara

    Jag, min man och våran tös lägger den summan också… Fast vi bor i Finland och maten här är lite dyrare än i Sverige oftast. 🙂

    • MammaOchPappablogg 29 augusti, 2016 on 23:20 Svara

      Hej! Jaha, men då är det kanske mer rimligt. Vi hae ju två barn och bor i Sverige. Å andra sidan ammar jag den ena av dem på heltid än så länge så vi får se hur det blir när han börjar äta annat 🙂

  2. Sandra 29 augusti, 2016 on 14:47 Svara

    Det är billigt! Vi kanske landar på runt 6-7000 i månaden…

    Vi är inte så duktiga på det där.. eller vi har blivit sämre rättare sagt på att handla smart. Och så har vi kastat en hel del mat för att den hunnit bli dålig… Men vi själva har insett det så vi strävar efter att ligga runt 5000 i månaden numera men det är inte jättelätt, det är rätt så dyra matpriser i stockholm och vi är lite kräsna av oss när det kommer till märke på mat..

    • MammaOchPappablogg 29 augusti, 2016 on 19:28 Svara

      Ja det drar iväg rejält om man vill handla vissa märken. Att handla ekologiskt är också superdyrt så de som vill ha det får det jättedyrt. Vi handlar nästan alla märken förutom Eldorado som vi inte tycker har så bra smaker… Resten beror på vad det är för slags vara 🙂

  3. Diana - "La madre" 29 augusti, 2016 on 14:37 Svara

    Vi handlar också för 4500 kr men det är som du säger, inte bara mat utan vi inkluderar allt som har med hushållet att göra där, toapapper etc. Det känns som mycket men det är vad vi gör av med än så länge, vi har dessutom en rätt dyr kost.. 😀

    • MammaOchPappablogg 29 augusti, 2016 on 19:26 Svara

      Men det är ännu bättre än oss för ni har större barn än oss och de äter mer haha! De flesta andra lägger flera tusen mer 😛

      • Diana - "La madre" 29 augusti, 2016 on 20:29 Svara

        Hej igen, får ibland mail från dig men som är helt tomma… det kanske är när du svarar mig? Men jag ser inget i mailet, bara ditt namn, mailadress och att det står i ämnesraden mammaochpappablogg. :/ Ville bara säga det. 😀

        • MammaOchPappablogg 29 augusti, 2016 on 23:19 Svara

          Haha hallå, det var konstigt 😛 undra om det bara är du eller flera som får det. Jag får titta igenom inställningarna ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna