VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Nattskräck hos barn

Ni kanske har hört talas om nattskräck? Ni som har barn har säkert hört ordet men om ni inte har varit med om det själva så tror jag inte ni förstår hur hemskt det faktiskt är. Vi har upplevt detta med Chloéy ett par gånger under en vecka och det är riktigt hemskt. Jag hörde talas om detta i december förra året när vi flyttade in i vår nuvarande lägenhet. Grannen hade nämligen en pojk med nattskräck.

Nattskräck inträffar under pågående eller fortgående sömn och är ett vanligt fenomen i barndomen som sker mot slutet av djupsömnen. Barnet vaknar upp och är okontaktbart för det sover egentligen fortfarande. De kan verka förvirrade och vara ledsna samt gallskrika utan anledning. Det finns de som bara gör konstiga ljud som att smacka, prata eller klappa händerna under en kort stund utan det skräckinjagande skrikandet men då är det inte nattskräck.

Första gången det hände med Chloéy trodde vi hon hade fått en mardröm. Vi tog upp henne och försökte trösta henne men ingenting fungerade. Vi hade inte en tanke på nattskräck då. Hon var hysteriskt ledsen och skrek rakt ut. Vi försökte hålla om henne men hon puttade bort oss, vi försökte leka med henne men hon kunde inte fokusera. Vi gav henne mer välling och det lugnade ner henne en stund. Det tog en timme att få henne lugn men egentligen tog det en timme att få henne att vakna. Nu i efterhand vet vi att hon inte var vaken under den timmen hon skrek och grät.

Natten därpå blev det likadant och vi gjorde ungefär likadant som första gången vilket inte är rätt sätt. Man ska försöka att bara sitta bredvid barnet vid sängen när det har nattskräck och bädda ner dem igen innan det blir värre. Man ska alltså inte ta upp dem i famnen för det hjälper inte. Det ska vara så lite kroppskontakt som möjligt. Jag tyckte det var jättejobbigt att se henne så ledsen, då vill man såklart trösta men till nästa gång vet vi ungefär vad vi ska göra.

Barnet kommer inte ihåg något efteråt när de vaknar på riktigt. Därför ska man försöka att inte tycka synd om dem och ta upp dem för det hjälper inte. När barnen är några år gamla ska man inte försöka prata med dem om vad som har hänt heller eftersom det inte finns i deras minne står det på 1177.

Vi får se hur det här utvecklas. Det kanske bara är några gånger vi kommer gå igenom hennes nattskräck. Om det håller i sig har jag läst att det finns en botemedel. Då kan man göra ett schema på tiden barnet somnar för kvällen samt när det brukar vakna och ha nattskräck. Det får man göra under en veckas tid. Nästa vecka ska man väcka barnet 10-15 minuter innan de får nattskräck. De sover djupt då så det är tydligen inte enkelt men när man väl lyckas ska man få dem att sova igen direkt efter. Detta kan man få upprepa och det kan komma tillbaka periodvis om barnet har en infektion t.ex. Det finns vissa faktorer som kan påverka barnet till att få nattskräck men det får ni läsa om ni klickar på länken nedan.

Ni kan läsa mer om nattskräck

—> HÄR <—

20160602_19231920160602_192244


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna