VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Tips: planera mindre

Det bästa tipset jag vill ge alla första gångs föräldrar är att inte planera för mycket.

Man märker fort att det inte går att planera så långt med ett litet barn och periodvis går det knappt alls. Då vill man inte ens planera. Som t.ex. när barnet är inne i en skrikperiod, för då är det inte super kul att åka någonstans.

När barnet är nyfött så finns det inte tid för mer än bara den lille/lilla. För mig var det som så att jag inte kunde tänka på annat än på den lilla bebis vi hade skapat Anton och jag. Jag kunde inte fokusera på något annat de två första månaderna. Det är så mycket nytt för både föräldrar och bebis och man ska ju lära känna en helt ny individ. Vi försökte tyda hennes skrik och annat för att veta vad hon ville men det tog tre fyra månader innan det gick att få ihop det.

Det har hänt flera gånger att vi har fått stanna hemma och ta det lugnt för att Chloéy kanske sover och hon inte har kunnat somna innan dess, då är det inte så kul att väcka henne eftersom man själv vill pusta ut lite. Jag har fått vända hem igen med barnvagnen för att hon vägrat ligga i den och då hann jag inte gå långt. Jag har stannat hemma med Chloéy flera gånger när vi skulle åkt iväg på middag men Anton har åkt själv istället. Både Chloéy och jag har varit trötta och det känns så himla onödigt att trötta ut både mig och henne mer då.

Vi tar en dag i taget så gott det går och planerar dagarna efter Chloéy. Jag har inte en lugn stund försen hon somnar inför natten, innan dess är all fokus på henne och behoven för hela dagen. Även fast Anton och jag kanske har planerat mys när hon har somnat så kanske vi inte orkar eller så sitter vi och har mys och Chloéy vaknar. Det kan vara frustrerande och jätte störande vissa gånger men jag har lärt mig att tänka mer positivt när det händer. Hon är så snäll för det mesta så det är ingen mening att bli sur för att hon inte kan somna riktigt.

Bara för att barnens behov kommer först behöver man inte strunta i sina egna. Man behöver fortfarande egentid så glöm inte bort det. När man har kommit in i bebislivet blir det enklare att fokusera på annat men i början vill man knappt det. Man har istället stenkoll på sin bebis och försöker lära känna den innan man kan tänka tanken att lämna över till en barnvakt. Det var sjukt jobbigt att lämna Chloéy första gången. Jag och Anton skulle spela golf men jag var totalt ofokuserad och ville bara hämta henne. Vi spelade inte så länge som Anton ville men jag var tvungen att åka tillbaka. Det var roligare att åka och hämta henne än att åka iväg för att spela. Vi tog ett steg i taget sen, kortare stunder till att börja med och nu lämnar vi henne fyra timmar ungefär. Jag är fortfarande kinkig när jag ska lämna bort henne. Det tar emot men det är skönt att slappna av hemma också och släppa allt ansvar för ett tag.

Alla gör så olika, gör som ni själva vill och tvinga er inte till något som känns obekvämt.

Kram

20160101_104927


Kommentarer


  1. Leyla 5 februari, 2016 on 21:30 Svara

    Brynjegatan6b 55465

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna