Nej det här är ingen reseblogg, tipsblogg, matblogg. Det här är en huller-om-bullerblogg. Jag skriver om precis vad jag vill. Älskar mitt jobb, som mer känns som en hobby än som ett arbete, har en underbart härlig liten familj bestående av en väldigt viljestark tjej, Pennan, 5 år, pappa M, min man, men som inte alls vill vara med i den här bloggen och så jag. Jag fyller mina dagar med familjeliv, jobb, resor, event, mingel, vänner, bara-mig-själv-tid, makeup och gummistövlar. Jag är väldans förtjust i att resa, läsa, skriva, fotografera, organisera, arrangera, fixa, projektleda och dansa. En dag ska jag skriva en bok, så det så. [email protected] Häng gärna med mig på Instagram @feliciageire

Recension/Tips – att resa med barn i Thailand

jag och min man är vana Thailandsresenärer och vi fullkomligt älskar Thailand. vi har sagt flera gånger att ska vi inte ta nåt annat nästa år men så nej, varför Thailand har allt. värmen, maten, vänligheten, tryggheten, shoppingen och de låga priserna. så den här gången tänkte vi slå på stort och åka i en hel månad, tillsammans med Pennan. och innan man reser så långt bort och så länge med ett barn på tio månader så snurrar en hel massa tankar i huvudet. vad behöver vi ta med till Pennan, vad är överflödigt, vad finns på plats och så vidare. det mesta finns faktiskt där men det känns alltid tryggt att ta med sig sitt egna lilla apotek och mjölkersättning som barnet är vant vid.

jag har försökt sammanställa lite hur vi gjorde och hur det blev när vi väl var på plats gällande lite olika saker, hoppas jag fått med allt, annars får ni hojta så kompletterar jag.

Vaccination – BVC rådde oss att vaccinera Pennan mot mässlingen, detta är ett vaccin som normalt ingår i barnets ”paket” men om man åker innan tid för sprutan så får man bekosta den själv och BVC vill man ska ta den om barnet är över 9 månader, innan dess behöver man inte ta den. Vi vaccinerade Pennan på Stureplans barn- och ungdomsmedicinska mottagning och vaccinet kostade 350 kr. Eventuella biverkningar kommer efter 7-14 dagar så tänkt på att ta den en stund innan resan så du slipper lesset och kinkigt barn på flygresan (jag tog också vaccinet och blev megadålig, Pennan blev också lite kass så ha marginal). Konstigt nog så rekommenderar vissa en att ta Hepatit A vaccin och vissa inte. Till oss sa de att barnen inte blir särskilt sjuka om de skulle få Hepatit A men däremot bli smittbärare, men att om de inte gick på dagis så gjorde det inget. Men de rekommenderade oss inte att ta den så här får ni själva avgöra. På vaccinationskliniker kommer de garanterat rekommendera er eftersom de vill tjäna pengar. Så hör efter med BVC. Vi tog den inte.

Pass – se till att ni har pass till barnet i god tid, vissa tider på året är det långa köer och det tar tid att få sitt pass. Här kan ni läsa mer.

Mat – välling (finns sällan utomlands), mjölkersättning (fanns ett hav av olika mjölkersättningar i Thailand men inte just exakt den vi använder så om du vill ha samma som barnet känner igen så packa med egen). På en månad gjorde vi av med ca 2 paket välling och 4 paket mjölkersättning. Vi tog också med gröt som mellis eller lunch och det gick ca ett halvt paket. Vi tog med ca 20 Ellas smoothies eller rismål, dessa var verkligen toppen eftersom Pennan inte är något stort fan av vatten, då fick hon i sig både något mättande men också vätska, tillsammans med mjölkersättningen. I Thailand finns begränsat med barnmat, vi såg bara Heinz småburkar, och de kostade på vårt minimarket 28 kronor så det är verkligen dyrt. Så äter ditt barn bara barnmat, ta med. Pennan däremot ville inte alls ha någon barnmat, så vi fick ge bort våra 20 Biffiga Biffgrytan till andra barn. Pennan ville ha yellow nudels (som spagetti, gula), boild rice nudels (platta ljusa nudlar), kyckling, pannkaka, korv, frukt som bananer, clementiner, vattenmelon, yoghurt. BVC sa åt oss att vara försiktiga med frukt som redan skalats, likaså grönsaker, mjölkprodukter, glass. Sen kan man som vuxna alltid gör se till att maten man äter ser fräsch ut, är varm och besöka restauranger som har många gäster. Glöm inte packa ner mat/snacks/frukt till flygresan.

Blöjor – är dyrt i Thailand ca 130 kr för 52 blöjor och då hade vi ändå handlat dem på en stor supermarket. Vi använde Mamy Poko som var kanonbra blöjor, toppen att de har blöjor som är olika för flickor och pojkar, då de faktiskt kissar åt olika håll.  Vi gjorde av med ca 170 blöjor på en månad och vi köpte dem där.

Kläder – vi hade med oss solskyddskläder, tre heldräkter och en tröja men det hade räckt med två så man kan byta när den ena är blöt. Badbyxor eller badblöjor (om barnet bara badat en gång kan man faktiskt skölja ur dessa och hänga upp på tork för användning igen) vi hade med oss ett par badbyxor och ett paket med sex badblöjor. Ett par solhattar, en solkeps, klänningar, tunna byxor/tights, linnen, t-shirts, några haklappar, vi körde mest på en ihoprullbar i plast som var lätt att diska av.

Reseapotek – i vårt reseapotek hade vi packat med alvedon, termometer, vätskeersättning, , solkräm 50+ (vi använde denna trots rekommendationerna att inte använda solkräm under ett år). Myggservetter sensitive köpte vi på plats på ett stort supermarket som hette Big C och låg i shoppingcentret Jungceylon som ligger i Patong/Phuket.

Vagn – vi köpte en paraplysulky, Fiddler på Barnbutiken för 500 kronor som vi hade med oss, den var toppen för de pengarna.

Bärsele – Pennan har ju sedan länge växt ur sin sele men inför påstigning och avstigning av plan lånade vi en av en väninna och det var verkligen toppen så man hade båda händerna fria för bagagevagn, väskor, upptagning av pass och annat.

Tillbehör– vi tog med oss solskydd som vi köpte på Blocket för 150 kr till vagnen som vi använde flitigt, en sack ´n seat  som vi köpte på Barniallt som vi verkligen inte hade klarat oss utan då många restauranger saknar barnstolar eller så har de barnstolar men saknar bygeln i mitten och så använde vi sack ´n seaten i den.

Myggnät till vagnen (detta använde vi dock aldrig för Pennan var inte förtjust i att sitta bakom det). Men vi använde myggnät över barnsängen på natten som hotellet hade (så ta med om hotellet inte har). Se till att hotellet har vattenkokare så du kan göra välling, annars hade jag nog köpt en liten eller tagit med en hemifrån. De har samma kontaktuttag som oss. I övrigt hade vi med oss:  nappflaskor, pipmugg, flaskborste, diskmedel, kökshandduk, våtservetter, (om ditt barn har napp ta med flera stycken), välling/mjölkmått, små plastpåsar med zipstängning, klämmor för att sluta påsar tätt,

Leksaker – vi tog med oss några leksaker till flygresan, några klossar, en bok, Pennans aktivitetshund, några fingerdockor, ett träarmband. När vi väl kom till Thailand fanns det massor av billiga leksaker, så vi köpte badring, hink, spade, vattenkanna och en massa andra leksaker för inga pengar alls.

Trafiken – trafiken är helt vansinnig i Thailand så var verkligen vaksamma, dessutom har de vänstertrafik så det är lätt hänt man kollar fel när man ska gå över en gata. Om man ska transportera sig någonstans med taxi eller tuk tuk så räkna med att de inte har bilbarnstolar. Man få hålla barnet i famnen i knät när man åker. På vårt ena hotell kunde man hyra en bilbarnstol för 50 kronor, så kolla med hotellet om ni ska åka på någon utflykt. Annars var väldigt försiktiga och tänk efter om det är värt att åka med barnet i knät i denna kaotiska trafik.

Flygresan – vi köpte till en plats med ”babyvagga” vilket vi inte fick men vi fick stor plats framför benen så vi kunde lägga ner Pennan när hon skulle sova. denna plats tackade vi gud för, och den var värd varenda krona, tror vi betalade totalt 1600 kr för två platser tur och retur. platsen underlättade så mycket för hela familjen och alla tre sov nästan hela resan ner, och hem halva i alla fall.

vi var lite oroliga över hur Pennan skulle reagera på förändringen, värmen, ja allt men vi kunde lugnt slappna av för Pennan älskade precis allt med Thailand. värmen, lite kläder, bada, alla människor som gav så mycket uppmärksamhet och vänlighet, maten, sanden, att vara vaken längre. hon var mycket gladare och nöjdare där än här hemma faktiskt så nu vet vi att hon är en riktigt liten glad Thailandsresenär.

En reaktion på ”Recension/Tips – att resa med barn i Thailand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *