Familjen består av mig, mamma Madeleine 34 år, som driver en av Sveriges absolut största, mest besökta mammabloggar. I mitt liv finns också pappa Micke 38 år, Victor 18år, Oliver 16 år, William 12 år, Engla-Freja 9 år, Adam 8 år samt tvillingarna Charlie, Colin 6 år och Tuva-Li 4 år och EmmyLou snart 2 år. Hundarna Devil och Buster samt ragdollkatterna Trasan och Elsa. Här kan ni följa mitt liv fullt med toppar och dalar. Alla barnen, min vardag & fest. På den här bloggen hittar du mamman som alltid har många bollar i luften.

Att flyga med dyr last!

Har ni flugit under tiden ni varit gravida? Eller är ni gravida och planerar att flyga? Av ren nyfikenhet så ville jag ta reda på lite fakta om detta då en av mina närmaste vänner frågade mig om jag visste något om hur det är att flyga som gravid. Jag kollade upp vad som är viktigt att tänka på och hittade också en riktigt bra guide.

Ni som känner mig sedan länge vet att jag är lite flygrädd, och ni som har fått barn vet också att oron ofta blir större när man också fått barn. Jag hade full koll på alla regler och fått bra tips sist vi flög när mina tvillingar var ca sex månader. Men vad jag kan se nu så ser det lite annorlunda ut och reglerna skiljer sig beroende på vilket flygbolag man flyger med.

AirFrance verkar tex inte ha några regler alls när man flyger som gravid. Vilket jag kan tycka är lite dumt och konstigt. Det enda de rekommenderar är att man ska konsultera med en läkare innan man flyger.

SAS däremot, som känns mer trygga, säger att man bara får flyga med dom till graviditeten nått vecka 38, dessutom så måste man också ha ett medicinskt intyg efter vecka 36 där läkare/barnmorska intygar beräknat förlossningsdatum och att den havande är vid god hälsa, att graviditeten fortlöper normalt och att det inte medför några hälsorisker att flyga. Detta måste godkännas av SAS medicinska avdelning och flygningen får inte överstiga fyra timmar.

Det jag undrar är hur det kan skilja så otroligt mycket mellan resebolagen? Det är ingen hemlighet att det kan påverka kroppen att flyga, är man då också kvinna och gravid så tycker jag absolut att man ska överväga att resa med ett flygbolag som har tydliga och sunda regler.

attachment

Jag har några tips som jag tycker är viktigt att tänka på inför en flygning när man är gravid…

5 tips för dig som ska flyga gravid:

 

Innan resan

1. De flesta flygbolag rekommenderar att man reser med sällskap efter vecka 28. Tänk därför på att boka resan tillsammans med din kompis, kille, tjej eller vem du vill resa med så att ni får sitta bredvid varandra. Då kan de hjälpa dig under flygningen om något oväntat skulle ske (eller bara fungera som din personliga assistent om du vill ha en påse chips, det är du värd!)

2. Det kan vara smart att kontrollera så att ditt läkarintyg även gäller återresan. När du träffar din läkare, nämn datumen för både avresa och hemresa

Under resan

3. Se till att inte spänna fast stolsbältet för hårt runt magen och fäst det en bit högre upp än i vanliga fall. Jag har haft problem med bältet tidigare och ett bra tips är att ta på sig riktigt sköna kläder när du reser. Det hjälper jättemycket!

4. Få igång blodcirkulationen under långa flygningar – Två bra tips är att ta på sig stödstrumpor (nej, det är inte bara gubbar och tanter som använder sig av dem) och massera benen lite då och då. Välj även en gångplats om du kan, det ger mycket mer frihet att röra sig

5. Som vanligt är det väldigt bra att dricka mycket vatten när du flyger. Men försök att undvika kolsyrade drycker när du är gravid och speciellt när du flyger. När man flyger kan kroppens lufttryck förändras och kolsyrad dryck kan påverka lufttrycket ytterligare.

För ännu mera vinklar och tips så kolla in Skyscanners sammanställning HÄR!

Värt att läsa på när man bär på världens dyraste last ♥

13 reaktioner på ”Att flyga med dyr last!

  1. Om flygningen gäller utanför Sveriges gränser finns ett stort OBS OBS!!
    -kolla din hemförsäkring!!! Kan sluta gälla utomlandsresor vid tex v 28 och skulle du åka till tex Spanien i v 29 (o resebolaget är ok m det) och det skulle vara så att ni behöver landa i Tyskland för din förlossning drar igång får DU och bara DU stå för kostnaderna. Samma sak om något händer på plats.. Behöver du ambulansflyg hem går fakturan till dig.
    Läste en tråd på Facebook härromdagen där en kvinna tvingats föda utomlands och barnet hade inte klarat sig så nu hade de en insamling för att kunna ha råd att ta hem kroppen och begrava. Detta var utanför eu om jag minns rätt.

    Vill inte skrämma upp er men det handlar inte bara om flygbolagen.. Så kolla med ert försäkringsbolag först och sedan får ni ta ställning. Risken att det drar igång uppe i luften är kanske inte jättestor men det har hänt och kommer garanterat hända igen,.

  2. Viktigt är även att kolla upp vad hem försäkringen täcker. Såg på FB att ett par som var på bröllopsresa fick sin son förtidigt och försäkringsbolaget täckte inte kostnaderna. Flygbolaget godkände att hon flög.

    1. Oj det blev med andra ord ganska dyrt då förstår jag :/ Försäkring och kolla upp vad den täcker. Tack för bra tips!

  3. En annan väldigt viktig sak att kolla upp är sitt försäkringsskydd! Det kan skilja massor mellan vilka rekommendationer som finns och det skydd du har.

  4. Har hört att det inte är så ”farligt ” i sig att flyga när man är gravid men att vissa bolag har gränser just för att man inte vill ha en förlossning i planet

  5. Du har missat det viktigaste. Försäkringen. Flygbolaget har ju bara intresse av vad som händer timmarna i luften. Försäkringsbolaget täcker hela resan. De har därför inte täckning så långt fram i graviditeten oavsett läkarintyg mm. Tror det kan vara vid v 26. Kan kosta många 100 000 att föda utomlands, särskilt en prematur.

  6. Jag är nu inne på grav 3 och har flugit alla gånger jag varit gravid. Nr 1 o 2 dock bara i vecka 11 resoektive v 13 och det gick hur bra som helst, märkte ibgen skillnad från att vara icke gravid. Nu m nr 3 flög jag i v 23 o det gick oxå bra. Dock på hemvägen fick jag veta att det flygbolaget (ryanair) ej tillåter flygningar utan läkarintyg efter v 26, så där fick jag en rejäl klump i magen! Hade jag ingeb aning om. De flesta charterbolag tillåter fram till v 30 o jag hade helt glömt o kolla nu m ryanair. Tack o lov klara jag mig. Lite konstigt att dom inte upplyste mig redan i sverige på ditresan dock!

  7. Jag flög när jag väntade min första, fick väldigt ont i bena direkt när vi lyfte. Troligen för jag hade så mycket vätska, trycket och den försämrad blodcirkulationen. Sen hade jag en spänd och lite påfrestande känsla över magen under andra halvan av flygningen. Flög sen igen när min andra var 4 månader. Och det gick som en dans, hon ammade och sov gott hela resan

  8. Jag hade stödstrumpor på när vi flög till Thailand. Det skulle vara bra. Med tanke på att resan skulle ta drygt 10 timmar så ville jag vara förberedd. Min sambo hade inga stödstrumpor och gick bara på toan. Det var hans rörelse under resan. Jag med stödstrumpor, var uppe och gick, hade sätet närmast där dom tagit bort stolar så folk kunde göra gympa. Och rörde mig flera ggr. När vi landade i Bangkok så kunde min sambo snabbt få på dig skorna. Jag fick INTE på mig skorna. Mina fötter svällde upp enormt. Istället för att ha skor i stl.39 kändes det som om att jag behövt minst 42:or. Så jag fick kliva av planet med skorna i handen och ryggsäcken på ryggen. Det tog mig drygt 90 min innan mina fötter var normala igen. Så när vi åkte tillbaka till Köpenhamn så valde jag att inte ha stödstrumporna på och mina fötter var normala. Trots att resan hem tog längre tid, eftersom vi fick flyga till Sthlm istället för att byta plan. Vissa kanske kan ha stödstrumpor, men jag har hört flera som inte kunnat utan fötterna svällt av dem

  9. Kanon bra tips! Håller med om att alla bolag både ha säkerhets regler vid flygning som gravid. Finns ju risk för blodproppar som man bör kunna förberda sig för och kunna motverka för att slippa utsättas för.
    Har dock aldrig flugit som gravid.

    Ha en tok fin onsdag!!!

  10. Har flugit i olika stadier av graviditet inom Europa, efter v. 26 har jag för säkerhetsskull haft ett läkarintyg med, v28 har många haft att då måste man ha intyget. I vecka 35+nån dag blev jag avvisad. Fick inte flyga trots läkarintyg och att bolagets hemsida sa att efter v36 får man inte flyga mer! Snopet, var påväg på bröllop, men fick snällt stanna hemma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *