Familjen består av mig, mamma Madeleine 34 år, som driver en av Sveriges absolut största, mest besökta mammabloggar. I mitt liv finns också pappa Micke 38 år, Victor 18år, Oliver 16 år, William 12 år, Engla-Freja 9 år, Adam 8 år samt tvillingarna Charlie, Colin 6 år och Tuva-Li 4 år och EmmyLou snart 2 år. Hundarna Devil och Buster samt ragdollkatterna Trasan och Elsa. Här kan ni följa mitt liv fullt med toppar och dalar. Alla barnen, min vardag & fest. På den här bloggen hittar du mamman som alltid har många bollar i luften.

Småbarnsföräldrar och pension

Jag har ju varit hemma länge som föräldrarledig och därmed kommer jag också att få mindre i pension sen när det är dags för det. Det finns dock en del saker man kan göra för att inte förlora allt för mycket under tex föräldrarledigheten och vab.

Tex:

Dela på föräldraledigheten så gott det går.

Se till att du har en tjänstepension via din anställning. Finns det inte kollektivavtal så kan du ändå förhandla om att arbetsgivaren ska betala in pengar till en tjänstepension.

Privat sparande.

Småbarnsperioden påverkar din/vår pension och det finns några väldigt bra tips att läsa om hos

http://www.pensionsmyndigheten.se/smabarnsforaldrar

wpid-d9hzncur2xhc8ajuw1oybfvq_ik7llpckfvdth6qpean7rm9-f_zuqraijvsqbu2wnzovflk5yjarx9bkmhnhvea_7kuyk5c4_3eyznhfnfinnnux-z_ages5s6nquatnw3qjqywcgtygg9czvmh1dvzw682-h384-nc.jpeg.jpeg

Den här gången har vi verkligen valt att dela på förädraledigheten dessutom har jag också kunnat jobba några dagar i veckan och haft med mig Emmy på jobbet. Man kanske inte tänker just på sin pension när man planerar att skaffa barn? Jag vet att jag inte gjorde det, nu några barn senare har jag verkligen tänkt om!

I samarbete med penisonsmyndigheten.

18 reaktioner på ”Småbarnsföräldrar och pension

  1. Mirka skrev ett likadant inlägg där hon gav rådet till sina läsare att dela på föräldraledigheten samtidigt som hon skrev att de själva inte delat lika. Många blev väldigt upprörda och menade att pension och sparande är något som var och en själv har koll på, inget man behöver få råd om på någon blogg.

  2. Måste man inte ange om det är i samarbete med någon…. För eftersom jag läst samma text på flera bloggar så antar jag att det inte är din text?

    1. I samarbete med pensionsmyndigheten står det längst ner. Exakt samma inlägg skrev ju Mirka så nej det är inte varken hennes eller Maddes egen text.

  3. Kan även tipsa om afa försäkring där kan man få extra vid föräldraledighet samt vid sjukskrivning. Tack för en trevlig blogg och att vi läsare får följa er vardag.

  4. Roligt att ni delat på ledigheten! I de flesta andra storfamiljer får man känslan av att det är mamman som är hemma hela tiden, att det är mammans familj enbart, hon som styr och ställer och pappan finns i periferin och har som uppgift att tillverka barnen, dra hem pengar och laga trasiga saker ungefär…

    1. Jag håller med, många gånger får man känslan av att det bara är mamman som är hemma, att hon tar hand om hushållet och styr och ställer med det mesta. Att pappans uppgift mest är tjäna pengar, fixa praktiska saker och finnas till i bakgrunden för att det ska kunna bli ännu fler barn. Därför tycker jag det är positivt att se att det går att kombinera en stor familj med att jobba. Även om man har familj och barn mår man ju bra av att göra saker för sin egen skull också.

  5. Ja det står i samarbete med pesionsmyndigheten. ULRIKA. Tycker det är bra att dela på arbetet. Tänk vad mammor som gått hemma förr har nu dålig pension.

  6. Bara för att man inte delar ledigheten lika betyder inte det att mamman gör allt ” hemma” arbete i en familj med många barn. Vi har 7 barn och jag har varit hemma mest under f- ledigheten, däremot har vi delat på ” vab dagar”, ledighet när barnen är lediga från skolan mm.

    1. Nej det är klart att det kan vara olika. Jag har dock fått intrycket från i stort sett alla storfamiljsbloggar jag läst att mamman ofta är ren hemmamamma och sköter ALLT hemma, allt från vad barnen har på sig för kläder till vad de ska äta till middag, vart de ska åka på semester mm. Och trots att det är pappan som jobbar och har inkomst är det mamman som shoppar barnkläder, barnvagnar, leksaker, heminredning, födelsedagspresenter, maten….allt…..pappan är som en knappt livegen bifigur som bara finns där i bakgrunden….tycker att det är skönt att läsa någon blogg där även mamman är ute i arbetslivet fast man har många barn och hur man får pussla och försöka få ihop det när båda jobbar! Det är ju så vardagen ser ut för oss flesta dödliga…

  7. Hej madde, detdär med pension är ngt jag själv funderat på iom att kolleger nått den åldern. Sånt man inte tänker tänker på som ung. Hur funkar mammapengen i sverige? Här i finland får vi mammapeng tills barnet är 9mån o kan jobba söndagar /sk. Röda dagar utan att det inverkar på penningen. Är det lika där eller får amn fritt jobba under mammaledigheten? (Här får man också, och det rekomenderas, dela upp föräldraledigheten. Man kan stanna hemma med barnet tills de fyllt3 år och få hemvårdsstöd.) Älskar att få följa er kuliga familj på bloggen och saknar er i tvn 😉
    trevlig helg -jenni

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *