Familjen består av mig, mamma Madeleine 34 år, som driver en av Sveriges absolut största, mest besökta mammabloggar. I mitt liv finns också pappa Micke 38 år, Victor 18år, Oliver 16 år, William 12 år, Engla-Freja 9 år, Adam 8 år samt tvillingarna Charlie, Colin 6 år och Tuva-Li 4 år och EmmyLou snart 2 år. Hundarna Devil och Buster samt ragdollkatterna Trasan och Elsa. Här kan ni följa mitt liv fullt med toppar och dalar. Alla barnen, min vardag & fest. På den här bloggen hittar du mamman som alltid har många bollar i luften.

Får man kladda på andras magar?

Jag sliter mitt hår på grund av it problem! Jag skulle dela en liten video men fick det inte att funka såklart, såå typiskt! Men jag gör ett nytt försök imorgon när jag fått hjälp av de supersmarta killarna på itavdelningen som kan trolla med sina magic fingers. Jag vill också ha sådana där magiska fingrar som kan fixa och trixa med koder hit och dit. Jag skulle alltså ha pluggat mera data med facit i hand. Men man kan ju inte kunna allt.

Idag hade jag en liten dispyt med den bestämda lilla fröken jagkansjälv. Hon ville nämligen sitta i storebrors bilbarnstol. 1. Stolen var ledig och 2. Stolen är vänd åt andra hållet och 3. Brorsan får ju åka i den?

wpid-img_20140422_104254.jpg

Ja det här kan ju bli lite knepigt. Eller inte kan man tycka, för det är ju bara att visa tydligt att det inte är okej. Och pedagogiskt förklara varför. Jo försök förklara för en snart två år gammal bestämd liten fröken. Skrik och panik och en mamma som är genomsvettig.

Efter mycket om och men så vann jag, men fasen så nära det är att man ger upp ibland. Och med handen på hjärtat, ja det kan ha hänt att man faktiskt gett upp ibland när man tänker ”okej vi ska bara åka till affären fem minuter bort” och det mina vänner biter en i baken nästa gång man ska åka någonstans. Dessutom så kan det ju också hända saker på de korta sträckorna man åker också. Så big NO NO!

Idag kom jag att tänka på något i samband med mitt utltraljud. Ja det låter säkert lite konstigt i sammanhanget, men är det okej att någon annan kladdar på ens bebismage? Missuppfatta mig inte nu, självklart så måste man nudda den gravida kvinnans mage vid ultraljudsundersökningar. Men jag menar rent generellt.

På stan när man möter folk man känner osv. Är det okej att man kladdar på andras magar bara för att de är gravida? Jag kan bara gå till mig själv, jag kan tycka att det är konstigt om någon annan tar på min mage såvida det inte är någon som står en nära. Och jag skulle aldrig ta på någon annans mage om jag inte kände personen i fråga väldigt väl. Och även om jag gjorde det så skulle jag nog fråga om det var okej först faktiskt. Men för en del verkar det vara en självklarhet. Har man en stor bebismage så får man ta på den. Ibland skulle jag vilja ha en sån där skylt på magen med en handflata och texten rör ej min kompis, kommer ni ihåg dom?

 

 

 

28 reaktioner på ”Får man kladda på andras magar?

  1. Det gäller som sagt att vara konsekvent mot barnen så löser det sig. Kan förvisso vara svårt i vissa situationer men man får tänka steget längre. Hur blir det nästa gång om jag jakar detta..

    Nej, jag tycker inte att en vilt främmande människa har rätt i att ta på ens gravida mage men det verkar vara något som triggar i gång somliga människor som bara måste få känna. Obehagligt vet jag att jag personligen tyckte..

    Ha en fin dag!
    Hoppas solen skiner hos er!

  2. Hmm, jag tror faktiskt inte att jag bryr mig så mycket om någon annan klappar på min mage. Än så länge är den liten och söt. Men jag minns inte om det var någon som gjorde det på mina andra barn…
    http://www.lotte4.blogspot com

  3. Jag avskydde när folk som man tex gick förbi på affären kom å kladdade på min gravidmage! Jag tryckte upp en tröja m texten ”TACK FÖR ATT DU INTE RÖR MAGEN!” å det fick många reaktioner! Många blev upprörda, menade att det var löjligt att ha en sån tröja, för det gjorde väl inget att de ”bara” kände lite… Oj, oj så folk är och resonerar! Skulle själv aldrig komma på tanken att ta på någons gravidmage, inte ens någon jag känner väl.

  4. Söta Tuva-Li!

    Jag skulle nog heller inte vilja att folk tar mig på magen om jag är gravid. Har faktiskt gått o tänkt på det här ett tag, det är som en självklarhet för många att det är Okej att ta på gravidmagar? Varför? Hur har det blivit så? Det är väl minst lika privat område som någon annan kroppsdel?
    Visst, om man frågar innan är det lite mer respekt, men då får man nog även förvänta sig ett nej på frågan också.

  5. Neeej…. Inte OK att ta på någon annans mage. När jag var gravid och var på badhuset å stod helt naken i duchen så kom det fram en helt främmande kvinna å klappade mig på magen… jag blev halt ställd, hur kan man göra så?? Då blev jag så paff att jag inte fick ur mig något, men hade det hänt igen så hade människan som gör det minsan fått höra!!!

  6. Hej! Ville tipsa om ett jätte bra och fint mamma mode men hittade ingen mail att tipsa i så jag skriver en kommentar 🙂 du hittar detta märke på insta genom neme_mammamode
    Hoppas du har lite tid att titta 🙂
    Grattis till bebbe 🙂
    Mvh, Jessica

  7. tycker inte om att någon ska känna på magen .
    om de fråga kan det väll vara okej om man då känner dem förstås.jag skulle aldrig känna på någons gravida mage som jag inte känner tycker att det gör man bara inte.
    vill man känna på någon väns gravida magen så frågar man först om det är okej.

  8. Inte ok att kladda men jag tror inte vag var med om att främmande människor gjorde det.. Vänner och familj fick absolut klappa på magen för mig 🙂 däremot tyckte jag att det var jobbigt när obekanta kommenterade storleken heela tiden. Fick höra att jag såg ut att vara ”redo att föda vilken dag som helst nu” redan i v 27. Tack för den liksom!

  9. Jag tycker man frågar först om man nu måste känna på någons mage. Varför är det så intressant egentligen? Då skall man få känna på tjockisar och silikonbröst också, ha ha……

  10. Jag tror jag utstrålar hög integritet för ingen har vågat klappa på min mage. Bara närstående och det är helt okej för de gör de med omtänksamhet och de syns att de verkligen bryr sig.

    Tycker också de är värre gällande storleken på magen. Därför har jag börjat sagt ifrån om någon kommenterar storleken att ”oj va stor mage du har är de dags snart”. Då säger jag ”nej de är länge kvar eller den är precis som den ska vara”. Då blir de generade och de syns att de skäms. Jag är själv nog med att säga vilken fin mage du har istället för att lägga in huruvida den är storleksmässigt. Man får inte glömma bort att man är superkänslig som gravid

  11. Hej Madde.

    Jag tycker verkligen inte att det är OK att någon oavsett vem det är (förutom pappan och syskon såklart) kommer och klappar på gravidmagen utan att fråga om det är ok.
    Med mitt första barn ville jag inte ens att min egen mamma skulle känna på magen. Tror det var för att jag inte riktigt kände igen mig själv.
    Med första barnet vet man ju inte hur det är att vara gravid liksom. Eller jo man är ju i det hela tiden men man har ju inga tidigare erfarenheter av det.
    Med andra barnet så var jag inte lika känslig längre. Då var det många som fick klappa. (inga okända såklart)

    Har ett tips till dem som råkar ut för ”folk som tror att det är OK att kladda på en totalt främmande persons gravidmage”

    Min väninna är rätt ”rapp i käften” och tydligen i sina handlingar också.
    När hon var gravid i v 30 med sitt första barn och strosade omkring inne på en affär. Plötsligt kom en gubbe fram till henne, klappade henne på magen och hävde ur sig någon kommentar.
    Väninnan blev först väldigt paff och sedan även arg. Hennes ”svar” blev då att klappa tillbaka på gubbens mage.
    Gubben blev jättepaff och väninnan såg att han inte var så förtjust i hennes handling. Innan gubben hann öppna munnen för att säga något sade hon till honom ”-Jadu, hur känns det nu när en vilt främmande människa klappar dig på magen?” SÅÅÅ KLOCKRENT gjort. Jag önskar jag fått se gubbens min. Den var tydligen obetalbar.

  12. K L A D D A på magen,,, vad menar du då? Jag har själv mött folk när jag varit gravid som bara lagt handen helt lätt på min mage, ”och hur är det här då” liksom.. jag har ofta själv gjort likadant, bara helt lätt över magen på bekanta som varit gravida när jag mött dem ute. Liksom för att som de ställa frågan ”hur är det här då”.. Jag tycker inte det år nåt konstigt alls! ! ? Kladda, det är en helt annan sak det… Nu får jag väl alla på mig eftersom jag hittills varit den enda som sagt annat,,, men som sagt, det är skillnad på att K L A D D A och att lätt röra vid en människa i allra största välmening.

    1. Jag håller helt med Kärringen i Skogen 🙂
      En lätt beröring i all välmening på en gravid mage uppfattar jag helt annorlunda än om någon ”kladdar” på mig (rumpa, bröst).
      Jag har sex barn och aldrig tyckt att detta varit ett problem de få gånger de hänt.

      KalmarLinda

      1. Tack KalmarLinda. Varje gång jag skriver är det nån Ida som ska ifrågasätta. jag undrar om verkligen alla måste svara som Madde tycker. Ställer man en fråga måste man få olika svar. Merparten av de som skriver tycker inte det är OK, och det får stå för dem. Men jag ger mig då fadderattan på att om INGEN skulle uppmärksamma magen (någonsin) då skulle nog vissa fundera över det också. Nu VET i alla fall de som läser den här bloggen att hon inte gillar att bli tagen på magen så nu kan det väl inte vara några problem. Jag läser den här bloggen med stor behållning men för den skull tar jag mig friheten att inte hålla med i allt. Min åsikt är sagt, och den står härovan. Vore väl en bra konstig värld om alla ska tycka lika och hålla med om allt, eller vad säger du ”Ida” ? ?

  13. Hej!
    Har själv också råkat ut för människor jag inte känner tagit en på magen och tyckte att det var jobbigt. Jag började tänka att för varje person som klappade magen desto mer kärlek fick barnet och då kändes det mer ok. Till barn nr två hittade jag en tröja med ett stop märke på magen – det funkade bra och folk frågade men då hade jag börjat tänka i banorna att barnet fick mer lycka så då gjorde det inte så mycket.
    Hörde om en tjej som vart så arg när en bekant tig på hrnnes mage att hon faktiskt rattade en annan tjej och sa ja dessa har vuxit en del sen sist.

  14. Kladda? Ta? Pilla? Smeka? Spelar ingen roll vad man kallar det.

    Min mage är MIN mage! Ingen har rätt att vara på den om jag inte sagt att det är ok.
    Fattar inte hur folk kan ta sig den friheten att klappa på gravidmagar.

    Förstår dig Madeleine.

  15. Nä, det är INTE ok att ta på någon utan att fråga, om det inte är för att rädda liv. (typ rycka tag i nån som håller på att gå ut i gatan o det kommer en bil personen inte uppmärksammat o dyl.) Jag blev skitförbannad när folk skulle hålla på att klappa på MIN mage. Undantag pappa o syskon självklart. Goda vänner frågar.
    Jag tycker inte det är ok att hålla på att peta på små babysar heller i vagnen, det räcker att titta.
    Kommentarer från obekanta om graviditet ska hållas inne med tills det är övertydligt att personen i fråga ska ha barn o då säger man BARA snälla saker alternativet är att hålla tyst.
    Oj vad jag låter bitter, men jag har varit med om ett o annat. Nu har yngsta (av fem) hunnit fylla 10. Tack o lov. Lycka till med återstoden av din graviditet.

  16. Jag tycker inte att det är ok att känna på andras magar. Det är jättemysigt att göra det och reflexen är där, att man vill klappa på en bebismage, men jag skulle aldrig göra det utan att fråga. När jag var gravid tyckte jag att det var sjukt obehagligt för det kändes ju inte annorlunda än om någon skulle klappa mig på magen när jag inte är gravid och det skulle ju vara jättekonstigt. Det var precis lika konstig känsla när det var en bebis i magen och jag blev väldigt illa till mods av det. Vänner och familj, inga problem men främlingar eller bekanta: INTE OK!

  17. Du är ju för underbar!!
    När ni var med i tv åkte barnen åt fel håll…. Då var det stora diskussioner o du tyckte inte att det gjorde något.
    Men nu har du vänta ännu en gång….. 😉 vad förvånad man blir. Eller inte

  18. Bra kämpat Madde med Tuva-Li och bilbarnstolen 🙂 De är tufft ibland-men jag tror som du att man vinner i längden på att vara bestämd när de gäller säkerheten 🙂
    Ang hurvida de är ok att klappa på någons gravidmage: Jag skulle aldrig gå fram till nån främling och göra de-sen skulle jag fråga om de va ok att klappa om de gällde nån god vän/bekant/släkting 🙂
    Din bebismage ser väldigt mysig ut-hoppas att du mår bra Madde.
    Kram till dig och din underbara familj <3

  19. Nej jag tycker inte det är ok att kladda på andras bebismagar! Hände mig häromdan då en kollega utan att fråga gick fram & strök handen på magen i två omgångar….
    Har stor mage för att vara i v.16 & det är första barnet via magen, men för det vill jag inte att kreti & pleti ska vara där & känna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *