Nu i semestertider unnar vi oss mycket gott att äta, det köpa ingredienser hit och dit som blir liggande. Passade därför på att slänga ihop en wok till sambon som var ute på magnetfiske.
Söndagar och nybakat bröd är en perfekt kombo!
100g smör
2 dl mjölk
3 dl kallt vatten
1 påse blå torrjäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
11 dö Vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl,socker,torrjäst och salt i en bunke.Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, värm vätskan till ca 37grader . Häll blandningen över de torra ingredienserna. Tillsätt Ägget.Kör degen i maskin ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. SDela degen i 2 delar och lägg varje del i två format med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 25 minuter.
Vi har firat Helmers 2 årsdag i förskott, Vi skippade den traditionella tårtan och bjöd på Cheesecake.
Toblerone Cheesecake med Salt karamellsås
Botten
300 gram Digvestive
100 gram smör
Fyllning
200 gram smält toblerone
300 gram Färskost
1 liten burk créme fraiche
Topping
1 burk kondenserad mjölk dulche leche
1 msk flingsalt
100 gram toblerone
Gör så här:
Krossa digvestive och smält smöret. Blanda ihop och tryck ut fyllningen i en form, Låt stå i frysen under tiden du gör fyllningen.
Smält tobleronet över ett vattenbad under tiden vispar du ihop Färskost & creme fraiche vänd sedan i den smälta tobleronen och smeta ut över digvestivebotten.
Låt stå i frysen i minst 3 timmar.
Den salta karamellsåsen går utmärkt att göra precis innan servering. Blanda den kondenserade mjölken med flingsaltet.
Dekorera med krossad toblerone & den salta karamellsåsen.
Lördagskvällens mat bestod av Pizza Buffé gjord på Liba bröd. Går att variera in i det oändliga och min härlig tomatsås är svårslagen.
Du behöver:
Liba bröd
Valfritt pålägg
1 frp Passerade tomater
1 msk olivolja
2 vitlöks klyftor
2 tsk oregano
Riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Förbered gärna tomatsåsen några timmar innan för att förhöja smaken.
Koka de passerade tomaterna tillsammans med pressad vitlök,oregano och olivolja.
Sprid ut tomatsåsen på x antal bottnar och lägg på pålägget och osten.
Låt stå i ugnen ca 5 min eller tills osten smält.
Servera!
Fredags myset är i fullgång och i kväll serverades det Färsfylld bulle till familjen.
Färsfyllda franskbröd bullar
Till 6 st bullar behöver du
500 gram färs
6 Franskbröd bullar
Lök
Vitlök
Svartpeppar
Cayenepeppar
1 msk tomatpuré
Eller krydda efter just ditt favorit recept på färs.
Riven ost
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Stek färsen tillsammans med kryddorna.
Gröp ur bullarna och skåra dem nästan hela vägen så de fortfarande ”sitter” ihop.
Häll i färsen i hålan och lägg på riven ost sätt in i ugnen ca 5-10 min eller tills osten är smält.
Till er som ska servera detta till mindre barn, Servera färsen med det mjuka innehållet från bullen vid sidan av.
Servera gärna med en grönsallad och en Tzatsikisås