VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Testa om du har delade magmuskler

Under graviditeten delar sig de raka magmusklerna efterhand som livmodern växer. Om du får en stor och bred mage, till exempel för att bebisen är stor eller på grund av tvillingar, blir också separationen större. Efter förlossningen drar magmusklerna ihop sig, till viss del av sig själva men för de allra flesta så blir de aldrig sig själva igen.

För några tar det bara några månader för magmusklerna att dra ihop sig mot mitten igen, när Sixten var tre månader hade jag ett finger i bredd mellan. Men ganska snabbt under andra graviditeten delade de sig igen och efter att Baxter fötts tog det nästan ett år innan magmusklerna slöt sig ordentligt. Ju fler graviditeter desto svårare kan det vara att få ihop magen igen, men allt är individuellt.


Delade magmuskler.

Om du har mer än två fingrar i bredd mellan musklerna när du gör testet som jag visar på filmen och är inne på ditt första år efter förlossningen tycker jag att du ska vara försiktig med att springa eftersom du då saknar mycket av magstödet som krävs för en stark hållning. Om du är van löpare och känner dig stark i bålen i övrigt kan du såklart springa men om du känner trötthet i ryggen, att höfter eller knän spökar så bör du ta dig en funderare på att lägga om träningen.

Om du har separerade magmuskler och kör tunga knäböj eller pressar över huvudet utan att någon (tex en PT) hjälper med tekniken finns risk att du felbelastar och skadar dig. Du kan även göra så att magmusklerna blir ännu sämre. Undvik raka situps och crunches och lägg krut på plankor för att stärka magen. Genom att bygga upp en stark coremuskulatur kan du minska magmuskeldelningen men vissa tjejer får leva med separerade magmuskler resten av livet. I sällsynta fall bekostar landstinget operation men då ska man ha svåra besvär av delningen, till exempel bråck, problem med tarmarna och kronisk ryggsmärta.

Anna som skriver bloggen Trend o Träning har efter tre graviditeter varav en trilling och en tvilling problem med delade magmuskler och hon är väldigt duktig på att uttrycka hur det känns.


Kommentarer


  1. I min lilla lilla värld 25 februari, 2012 on 08:04 Svara

    Bra inlägg!

  2. Hilles 25 februari, 2012 on 09:35 Svara

    Hej, vill bara säga att jag nyligen hittat till din fantastiska blogg som jag nu följer. Tack för bra inspiration och bra med vide0klipp med övningar. Toppen!

  3. Anna 25 februari, 2012 on 09:58 Svara

    TACK Lovisa! Jag har av någon anledning inbillat mig att mina magmuskler inte gått ihop alls sen Majken föddes. Kanske för att det var så i våras/somras. Sen gjorde jag ju plankan 3×1 minut varje dag hela hösten plus Mamma Boot Camp 1-2 ggr i veckan och det måste haft effekt utan att jag fattat det. För nu gjorde jag precis som du instruerade och jag får inte ens ner ett finger! Så himla glad blev jag då!

  4. Malin 25 februari, 2012 on 10:44 Svara

    jag får ner 2 fingrar, får ner 3 men då gör det ont.. 😉
    antar att de INTE riktigt gått ihop ännu?….. min yngsta blir 2 i april..
    har dock inte tränat öht sedan han föddes, så ska sätta igång nu! 🙂
    tack för ett bra inlägg!!!!

  5. Jag får stora barn & stor mage. Kan trycka ner fingrarna rätt ner mellan musklerna.

  6. TUMADRE - ensamstående mamma till två 25 februari, 2012 on 12:25 Svara

    Bra inlägg! Har tidigare stött på guider och mer eller mindre informativa sidor om delade magmuskler. Har dock inte problem med detta själv, men det är verkligen värt att ta upp för att minimera riskerna för nyblivna mammor.

  7. Cecilia 25 februari, 2012 on 19:36 Svara

    Hej!
    Ska testa hur det egentligen ligger till med den där magen

  8. elinjosefine 25 februari, 2012 on 23:56 Svara

    Ska göra detta testet sen när bebisen är ute 🙂
    Kan övningar som plankan göra att de drar ihop sig snabbare?

    Tack för alla BRA tips och trick 🙂

    • Lofsan 26 februari, 2012 on 11:29 Svara

      Jepp!

  9. […] Man kan känna efter om man har delade magmuskler, hur man gör kan ni se i Lofsans blogg: http://blogg.alltforforaldrar.se/lofsan/2012/02/25/testa-om-du-har-delade-magmuskler/ […]

  10. Helena 28 februari, 2012 on 10:08 Svara

    Hej,
    Jag har gjort något inlägg här tidigare då du skrivit om delade magmuskler.
    Min är delade sedan länge och jag tror att de så kommer förbli – tyvärr!!!! Detta stör mig enormt.
    Är det bra att ha ett stör/skydd kring magen då man tränar tror du? Tex vid styrketräning då man kör mkt marklyft, knäböj etc. Tror du att det hjälper eller kan det göra att man inte spänner musklerna tillräckligt då för att man ”inte behöver” pga skyddet.
    Jag har tex kikat på: http://www.rehbandcenter.se/Products.aspx?m=345874
    Har dock inte bråck.
    Finns även billigare bälten på gymmet, mer för ryggstöd tror jag.
    Jag är rädd för att min mage blivit sämre (var 2½ år sedan jag fick barn) trots träning. Plankan var tidigare inget problem men nu ser jag att jag tappar magen ganska fort även om jag kan stå kvar i plankan ca 2 min.
    Även när jag springer känner jag att magen känns ospänd och lite svag.
    Du som jobbar som PT – tar du emot sådana som jag, kan hjälpa mig med träningsprogram etc?
    Tacksam för alla råd och tips.
    /Helena

  11. Helena 28 februari, 2012 on 10:14 Svara

    Hej,
    Jag har delade magmuskler som jag inte tror kommer gå ihop, tyvärr!!!
    Vad tror du om att ha skydd runt magen vid ex styrketräning? Jag har tex kikat på: http://www.rehbandcenter.se/Products.aspx?m=345874 även om jag inte har bråck.
    Tror att min mage blivit sämre trots träning. Jag kan stå i plankan ca 2 min men tappar magen redan efter ca 30 sek. Känner även att jag inte har bålstyrkan när jag springer.
    Du som PT – kan man boka tid hos dig för att få tips och råd, träningsupplägg kring just bålträning? Jag har gjort några tappra försök tidigare men inte hamnat rätt.
    Tacksam för all hjälp jag kan få.
    /Helena

  12. Karin FoH 29 februari, 2012 on 22:02 Svara

    Tack för bra tips hur man kollar om magmusklerna har gått ihop eller inte! Jag testade och mina har gått ihop. Precis som jag trodde!

  13. Yazzi 13 mars, 2012 on 17:36 Svara

    Hej! Mina magmusklerna är delade, men två fingrar eller minder. Hur gör jag för att få ihop dem shelt? Skan man fortfarande undvika vanliga sit ups för att få dem att gå ihop helt?

  14. Heléne 30 juli, 2012 on 18:15 Svara

    Hej Lofsan. Det var lite drygt två år sen jag fick mitt andra barn och min magen putar fortfarande. Är det för sent att börja träna plankan för mig? När vet man om ens magmuskler inte kommer att gå ihop pga träning? Med vänlig hälsning, Heléne.

    • Lofsan 30 juli, 2012 on 20:23 Svara

      Det är aldrig för sent! Tre omgångar om dagen och varje omgång är tre gånger 1 minut.

  15. jessica wihlborg 19 november, 2012 on 10:25 Svara

    Tack för superenkel och lätt test för att se hur magmusklerna är. Nu ska jag köra plankan och följa din blogg. Som 39-åring med andra barnet behöver jag verkligen se till att få tillbaka min kropp – vill vara STARK och ha ENERGI i framtiden med mina barn! Din blogg känns tydlig och sjyst.

  16. Kajsa 4 december, 2012 on 15:33 Svara

    Äntligen! Grym blogg! Kommit igång bra med träning nu efter graviditet, har en dotter på 10 månader. Tack för toppentips!

  17. Anna 5 januari, 2013 on 00:27 Svara

    Har ikväll fått två tips om din blogg! Tack för bra instruktion. Jag födde tvillingar för två månader sedan och har bara precis kommit igång med plankor och lättare träning. Jag var helt säker på att magmusklerna hade delat sig efter en nästan fullgången tvillinggraviditet men efter att ha gjort ditt test – och låtit maken dubbelkolla också – verkar det inte så. 😉

  18. Plankan och delade magmuskler 18 januari, 2013 on 09:03 Svara

    […] testade det där med delade magmuskler i veckan, bästa förklaringen om hur man gör hittar ni hos Lofsan. Wow… Det var inte så farligt. Jag trodde faktiskt att det skulle vara betydligt värre. Jag […]

  19. Åsa 27 januari, 2013 on 22:08 Svara

    Tack för ett bra och enkelt test för att kolla status på magmusklerna.
    Jag får inte ner några fingrar mellan musklerna så delade verkar de inte vara. Jag känner mig dock konstant trött i magmusklerna. Som om jag spänner dem omedvetet hela tiden. Jobbig känsla.

  20. Trees, mamma i London 12 februari, 2013 on 20:19 Svara

    Tack för tipset 😀 mina är tillbaka, inte delade! skönt att veta 🙂

  21. Martina 19 februari, 2013 on 15:51 Svara

    Hej! Jag har delade magmuskler… Har börjat köra plankan o hoppas på bra resultat. Men jag har en fråga. Kommer jag behöva köra plankan resten av livet för att hålla bukt på magmusklerna eller räcker det att jag kör en period o sen är de som de ska.

    Min pojk fyller två i maj o jag ser verkligen gravid ut framåt em/kväll 🙁
    Då är jag ändå drygt 10kg lättare nu än på inskrivningen med honom. Nu när man är ”smal” vill man ju känna sig smal o fin…

  22. Chrissy 27 februari, 2013 on 09:54 Svara

    Jag har fött fyra barn, varav de senaste tre med kejsarsnitt.
    Jag förlöste mitt senaste barn för 3,5 mån sedan och har styrketränat med PT 3-4 dgr/veckan regelbundet 7 veckor efter kejsarsnittet.
    Vi körde plankans olika varianter i början men gick snabbt över till vanliga situps samt chrunches.
    Min PT nämnde detta igår, att många anser att nyförlösta ska undvika detta pga delade magmuskler, men att det inte finns vetenskapligt stöd för det, stämmer det?
    Barnmorskornas rekommendationer är att helt undvika situps etc de första 6-8 veckorna, säkert pga av detta problem men framförallt då bäckenbenmuskukaturen är svag.

    Jag blev orolig självklart, och hittade till din blogg för att göra fingertestet, mitt resultat är att jag får ner precis nätt och jämnt ett finger. Vet du om magmusklerna alltid delas med två-fingerbredd eller mer under graviditeten? Isåfall har min magmuskulatur dragit ihop sig trots regelbundna situps/chrunches, går jag på känslan och välbefinnandet ser det ut att ha givits resultat.

    Vad är ditt råd? Ska jag undvika situps/chrunches och helt köra plankan tills magmusklerna helt gått ihop? Är det ok att köra ”sidoplankan med rörelse” (arm ner under höft-arm rakt upp bakom huvud) eller endast stilla vanliga plankan?
    Tack på förhand !

    • Lofsan 27 februari, 2013 on 11:07 Svara

      Dina magmuskler har säkert gått ihop. Crunches och situps tränar framförallt de raka magmusklerna medan det framförallt är de inre som behöver stärkas efter graviditet. Men det har säkert din PT tagit hänsyn till om hen är påläst. Fråga annars!

      • Chrissy 28 februari, 2013 on 10:49 Svara

        Tack för responsen! Min PT har tagit hänsyn till detta absolut, ville bara kolla tumregeln för att ”köra hårt med magen” utifrån fingertestet. Alles in ordnung 🙂

  23. Anna 27 februari, 2013 on 10:08 Svara

    Läste att tumregeln för att börja med magövningar för den rakgående/sidgående magmusklerna är då fingerbredden, enligt testet, är med ett-fingerbredd, då ska det alltså vara OK att köra? Eller menar du att musklerna helt ska ha gått samman?
    Tack!

    • Lofsan 27 februari, 2013 on 11:05 Svara

      Max 2 fingrar i bredd brukar jag generellt säga.

  24. sofia 2 mars, 2013 on 20:55 Svara

    Hej,
    Jag har en dotter på 10 månader och har sedan 4 månader tillbaka.. tycker att det har blivit lite bättre. Men var på ultraljudsundersökning igår och då fick jag det svart på vitt, delningen är på ett ställe(ovanför naveln) 3 cm.
    Jag har kört två olika plankor totalt 9 min på kvällen i typ två månader nu, undrar om du tror att det fortfarande kan bli bättre? Hur länge tar det för att dom ska gå ihop? å är det varaktigt då? Tacksam för svar¨
    /Sofia

  25. Mia 10 maj, 2013 on 06:41 Svara

    Hej. Tack för så bra i fo. Blir ej klok på om mina magmuskler är delade men tror det. T blir som en hård tjock kant från naveln o upp när jag ligger ner o spänner magen. Har fått jättemycket problem med ryggen sedan mina graviditeter. Kejsarsnitt båda ggr. Blev enormt stor om magen och har nu jättemycket överskottshud på magen. Min mage går in oi sidorna men sen står den rakt ut o man ser gravid ut. Har gått till kiropraktiker då jag fått enorma smärtor riggen. Fick då veta att jag förlorat mina små muskler som håller upp ryggraden. Hr sedan dess, mer än ett år tillbaka tränat mina muskler. Plankan o pilatesövningar. Men får ingen styrka i magen hur jag än gör. Känner mig desperat. Vad göra.

  26. Eva 8 juni, 2013 on 21:36 Svara

    Födde mitt tredje barn vid 40. Min dotter är nu 1 1/2 och jag ser fortfarande gravid ut. Det är ett stort glapp mellan dom raka magmusklerna. Om jag tränar så putar det ut mellan musklerna. Sånna här problem hade jag inte efter dom andra två graviditetens, dom var dock innan 30 års dagen. Hur ska man träna upp magmusklerna, behöver man ta professionell hjälp? El kolla med läkare. Har ett bråck från en blindtarmsinflammation också som spökat och hindrat min träning. Har du några råd?
    Med vänlig hälsning, Eva

  27. Johanna 11 augusti, 2013 on 16:25 Svara

    Hej,
    Det är precis fem veckor sedan min första förlossning och jag får redan bara ner ett finger mellan mina magmuskler. Kan de ha gått ihop så snabbt och är det då okej för mig att börja träna magmusklerna som vanligt? Jag tränade mycket före min graviditet och höll igång enda in i slutet (inte med träning men med väldigt fysisk vardag). Jag började köra plankan igen för några dagar sedan och det gick precis lika bra som innan graviditeten. Jag känner mig pigg och hyfsat stark och längtar verkligen efter att kunna börja träna och framförallt springa igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna