Livet på den södra sidan

Annons

”Fake News”

Varje morgon när jag vaknat upp går jag ner till köket och greppar tag i en stor kopp kaffe och sätter mig framför datorn för att läsa de senaste nyheterna om Donald Trump’s Amerika. Med viss oro i magen undrar jag vad han nu har ställt till med under natten?

På bara ett halvår har han satt världen i gungning bara genom att använda sig av ordet ”fake news”. Att han ljuger är helt uppenbart, dessvärre har han fortfarande väldigt många anhängare.

Den senaste händelsen i Charlottesville är både skrämmande och uppskakande. Trumps utspel om att sammandrabbningen mellan vita nationalister och demonstranter var båda sidors fel är helt absurd. Först och främst var det  högerextremisterna som kom till staden beväpnade och sökte bråk. Självklart  kom motdemonstranter dit för att visa sitt missnöje, och hur fel kan det vara?

Att sedan Trump fortfarande står fast i sitt vaga uttalande kring det som skedde, är mycket bekymmersamt.

Det finns allt för mycket hat, bitterhet och extrema åsikter i världen, att den Amerikanska president utan det minsta dåliga samvete  blåser nytt liv i den pyrande glöden mellan olika folkslag tyder på att bruna strömningar med Trump i spetsen brer ut sig mer och mer runt om i Amerika.

Utan minsta tanke på omvärldens reaktioner twittrar Trump ut sitt raseri mot Nordkorea där han hårt fördömer  Kim Jong-Un med ord om eld och raseri, utan att tveka tar han snabbt fram det tunga artilleriet. Likaså om någon skådespelare eller annan offentlig person kritiserar honom i media  så twittrar han snabbare än blixten tillbaka otrevliga och ofta sexistiska (om det är en kvinna) okvädningsord. Men när vitmakt- anhängare startar kravaller i Charlottesville då blev det bara en pinsam Twitter-tystnad…

Är president Trump vår nya Führer? Tillräckligt galen är han i alla fall, frågan är bara hur länge till han får hållas.

När jag läser nyheterna och försöker ta in denna nya otrygga världsordning så gör det mig både arg och upprörd. Han har lyckats skapa en stor misstro mot det politiska etablissemanget. Att republikanerna trots det fortsätter att behålla denne världsfrånvarande, narcissistiske, storluggade man till varje pris – det är över mitt förstånd.

Jag vill att mina barn ska växa upp med trygga värderingar och förstår vad som är rätt och fel, jag vill att de ska känna att världen är mer god än ond. Vi behöver bra förebilder och med det menar jag bara vanligt sunt bondförnuft,  inte att vi behöver vara perfekta för vi har alla har våra brister och fel, vi är inte mer än människor…

Donald Trump, jag känner inte dig men som jag ser det verkar det som om du och jag  ser omgivningen på två helt skilda sätt. Jag önskar att du vore ”fake news”, då skulle jag troligtvis sova så mycket bättre och inte behöva oroa mig för morgondagens nyhetsrubriker som du gång på gång skapar.

Det här blev några grubblande tankar som jag har brottats med ett tag…Det ville helt enkelt ut!

So long, så länge.

Annons

Mobbing i skolan

I morgon börjar yngsta dottern i sjätte klass. Skolan hon går i bröt upp alla klasser och har ombildat dem till  nya inför skolstarten. Därför är hon extra nervös inför morgondagen, hon känner inte så många i den nya klassen.

Systemet är helt fantastiskt tycker jag. Alla elever börjar om på nytt, de som mobbat och de som blivit mobbade får ny start i klassen. Förhoppningsvis hittar inte mobbaren nya svansar som följer dem och de som inte haft det så lätt i förra klassen hittar kanske nya vänner, såklart finns det  ju  inga garantier för att det ska lyckats, men chansen är större än när man år in och år ut har sina plågoandar flåsandes i nacken.

Jag har arbetat halva mitt liv i skolans värld och jag vet hur svårt det är att få bukt på mobbingen. Genom åren har jag genomgått flera antimobbing-kurser, dessa har till slut bara fallit platt som en pannkaka till marken.

I dag fortsätter de envist med Olweus-programmet i stället för att vara banbrytande och strukturera om klasserna varje år. Skolorna skulle behöva komma ur sin comfort zone och våga förändra sitt sätt att arbeta.

Jag är glad att yngsta dotter fick möjligheten i höstas att börja i en helt ny skola, varje år bryter de upp klasserna och tar därmed sitt ansvar mot mobbing.

Som krydda på moset har de dessutom en rektor som slår en med häpnad… i hästlängder.  Du kan läsa om yngsta dotterns märkliga skolavslutning här.

DSC_1472

Ha det fint!

So long, så länge.

Annons

Något gjorde vi rätt, ändå

Jag och yngsta dottern har passat på att njuta av det fina vädret, vi tog en långpromenad och köpte varsin glass och satte oss i parken  och myste tillsammans.

IMG_2928

Hon börjar i skolan på torsdag och resten av gänget startar efter helgen. Att jag kommer att ha tre gymnasiebarn hemma känns allt bra stort.

Mellandottern börjar ett år tidigare i gymnasiet, hon är född den 1 januari och för oss var det ingen tvekan att hon skulle börja skolan tidigare. Hon hoppade helt enkelt över ett år på dagis och började på sexårsverksamheten i stället. Och så här med facit i handen  gjorde vi helt rätt. Hade hon gått kvar på förskolan hade det säkerligen hämmat henne utveckling och det hade vi troligtvis fått höra livet ut…

DSC_0003

Nu tack och lov slipper vi det…

Här hemma är listorna långa med skolsaker som måste införskaffas. Mamma Mia, jag blir helt matt bara jag tänker på det, det är allt från suddgummi ( den billiga delen) till tjocka läckra anteckningsböcker. Det måste köpas nya gymnastikkläder för att inte tala om praktiska men jättesnygga skolväskor, ehh finns det sådana?

Nåja, själv känner jag mig som pojken med guldbyxorna ( fast utan sedlar, guldbyxor, eller för den delen att jag skulle vara pojke.) Ja, ja, ni fattar… just nu känner jag mig som rena pengakossan för här ska det handlas inför skolstarten.

Måttet var rågat när yngsta dottern stod och tryckte på en knapp där ett suddgummi for ut ur något tufft hölje på noll komma noll sekunder och skrek av upphetsning att detta måste hon bara ha. -” Va, 49,90 :- för en sådan, glöm det, du får köpa ett suddgummi för 11 kronor, inget annat.”

Alltså, vilken förhandlare jag är…

Ha det bra!

Ciao

Annons

Yes! Måndag

I slutet av veckan är det dags för mig att börja arbeta igen. Jag känner mig både utvilad och alert efter denna långledighet. Jag har farit omkring som en virvelvind i dag och hunnit med att fixa både det ena och andra. Rallarrosorna är numera ett minne blott efter att jag hårdhänt drog upp rötterna på detta ocharmiga ogräs. Jag hann även med lite piffing i vardagsrummet också.

Barnen har jag knappt sett röken av, de har umgåtts med vänner och tvillingarna var iväg till trafikskolan. Båda två ser väldigt glada ut när de kommer därifrån, de längtar verkligen efter sitt körkort. Jag med för den delen, det blir toppen när de äntligen kan ge mig lift hem om jag råkar vara på vift i stan. Sååå många fördelar med att barnen skaffar körkort, jag vet inte vem som längtar mest.

DSC_0039

I kväll är det jag som sitter klistrad framför tv’n och tittar på Game of Thrones. Varje måndag är det ett nytt avsnitt. Jag älskar verkligen den serien. Mina måndagskvällar är numera heliga,  ingen får störa mig när jag sätter mig tillrätta och ivrigt trycker på startknappen.

Ha det fint!

So long, så länge.

Annons

En mini kräftskiva

Gårdagen till ära slog jag och min man till och provsmakade några dillstinna rödglänsande skaldjur till förrätt, very good indeed.

DSC_0149

DSC_0150

Just dessa låg inte i något kräfttopps-skikt, men de dög som en liten aptitretare och den stillade vårt värsta kräftbegär en smula.

I dag har vi städat ut torpet och gjort i ordning det för vintern. Det är tyvärr inte vinterbonat och i och med det är vi inte ute på landet i samma utsträckning som vi är under vår -och sommarhalvåret. Under semestern har vi slängt massor med virke och annat jox som låg under huset. Vi gjort det för att vi ska börja tilläggsisolera huset nästa år. Förhoppningsvis kommer vi att kunna börja vara ute mer då, för jag saknar verkligen landet under dessa perioder.

IMG_0612-2

Den här delen av huset behöver också tilläggsisoleras i massor, problemet är att vi inte hittat en särskilt snygg lösning på det hela. Det får vi nog klura på ett tag till.

Men vilken  kanonhelg vi fick, i fredags var vi på partaj och i går kalasade vi på kräftor. Det blir att krypa ner i sängen tidig och titta på någon spännande film. Inget går upp mot lite söndagsmys efter en intensiv helg.

Ha det fint

So long, så länge.

annons