Intressanta saker om familjelivet!

Annons

Familjetips

För ett tag sen snubblade jag över ”Familjetipsbloggen”, som är smockfull av bra tips! Här kommer några exempel.

Tips

http://familjetipsbloggen.se/roliga-godispasar-till-halloween/
Gör egna, läskiga, godispåsar till Halloween genom att häfta ihop två A4-ark och rita ett läskigt monster på utsidan.

http://familjetipsbloggen.se/gratis-barnfilmer/
Få tillgång till gratis barnfilmer inför långa resor genom att skapa konton på tjänster som Viaplay och SF Kids.

http://familjetipsbloggen.se/snabb-vardagsmiddag/
Den perfekta kombinationen av hårda och mjuka tacos?

http://familjetipsbloggen.se/julklappar-till-alla-barn/
En påminnelse om att inte alla får julklappar och hur du kan hjälpa till.

Jag valde bara några tips på slump/impuls, men om du är som vi så är detta en blogg att följa!

Annons

DIY: LEGO och DUPLO-bilar av papper

Jag snubblade över den här idén av en ren slump på bloggen http://www.filthwizardry.com/ (och bilderna är därifrån) men jag tycker att den är briljant! Det är ett roligt, billigt sätt att göra mer med Lego och Duplo. Jag talar helt enkelt om att skriva ut och konstruera pappersmallar av bilar, som man sedan fäster på Lego-hjul eller Duplo-karosser. Pimp your ride!

Lastbil av Duplo och papper

Lastbil av Duplo och papper

På bilderna är de fortfarande svartvita, men det här är ju helt uppenbart en lek som involverar färgläggning! Skriv ut massvis, använd fantasin och gör varenda en unik. Jag ska också skissa på egna bildesigner, det kan ju inte vara särskilt svårt att basera en på de som finns. :)

Så gör du:

Det är väldigt enkelt. Du skriver ut mallen med bilarna på (4 per ark), klipper ut formen, viker ihop den, klistrar (eller viker) fast taket och fäster karossen till bilen med en bit Lego/Duplo eller två.

Instruktioner för Legobilar

Skriv ut, klipp ut, vik ihop och kör!

Mallarna:

Mall för bil

Mall för bil

Mall för lastbil

Mall för lastbil

Om ni redan har Lego hemma så har ni säkert hjul också, men annars går det att köpa en låda med enbart lego-hjul i olika storlekar.

Lego/Pappersbil

Färgläggning!

 

Annons

Topp 5 Spartips

Alla vill vi väl ha fler slantar i penningpungen? Det bästa är när man får fler, men det näst bästa är att behålla dem man har så länge som möjligt – Genom att slösa mindre och spara mer! Här kommer mina bästa spartips för oss matriarker.

1. Storhandla

Jag lägger det här tipset överst, eftersom det verkligen gör gigantisk skillnad i längden. Storhandla ALLT som inte blir dåligt fort, så kommer du snart märka hur skönt det är att inte behöva åka och handla konstant. Köp den största möjliga förpackningen. Var går gränsen? Det är upp till dig, du kan göra som bror min och ha en hel pall med toalettpapper i källaren, samt en 10-kilos säck med ris i skafferiet. Passa på att köpa ett par extra flaskor av ditt favoritschampo när det är reapris. Bonustips: gör storkok av ett per olika rätter och portionsfrys dem, perfekt till matlådor eller när man inte orkar/hinner laga mat.

Storhandla

En sån skulle man ha! Tvivlar dock på att den kommer in på konsum…

2. Använd rabattkoder

I kombination med storhandlingen för bästa effekt! Det är så simpelt att hålla koll på nya rabattkoder online med sidor som NiceDeal, Cuponation och Rabble. Den sistnämnda finns även som mobilapp, så du kan bära med dig de senaste rabattkoderna var du än går. Det finns spännande kampanjer, rabatter och reor på allt möjligt hela tiden, så det gäller att hålla koll på dem.

Rabattkoder

Gör ett klipp!

3. Jämför och fatta smartare finansiella beslut

Resurserna är nästan oändliga när det gäller att jämföra olika elbolag, lån, fonder, försäkringar, resor, produkter och så vidare. Investera tid i dessa och få avdelning i form av stora besparingar. Det finns för många för att lista alla, så sök på ”jämför” följt av det du vill jämföra erbjudanden för, så hittar du massvis av bra sidor. En annan smart grej för just resor är att kolla upp valutakurserna innan man bokar resan och åka dit det är billigast!

Jämfor

4. Minimera resursförbrukningen

Köp lågenergilampor. Undvik standby-lägen och stäng av allting istället. Ha t.ex. TV:n och alla tillbehör i en förgreningsdosa med fotknapp, så kan du slå av allt på en gång när Bingolotto är slut. Välj de vitvaror som har bäst miljö- och energiklass, då det kan skilja sig i flera hundra kilowattimmar per år – se tester på t.ex. http://test-nu.se/ eller http://www.test.se/. Återvinn allt som går. Köp begagnat. Välj långvariga produkter över billigare. Prova DIY-projekt (do-it-yourself). Skaffa en kompost och släng matresterna där i, sedan kan du dessutom använda den berikade jorden till att odla egna grönsaker!

Energivänlighet

Värna om miljön så sparar du pengar också!

5. Budgetera

Håll en budget, om inte annat så hjälper den dig att se var alla pengar faktiskt tar vägen. En intressant övning är att först skriva ner hur mycket du tror att du spenderar på olika räkningar, lunchtimmar, turer till butiken, etc. Försök få med allt. Sedan sparar du alla kvitton och räkningar i en månad, för att efteråt jämföra vad du trodde med verkligheten. Det kan vara riktigt upplysande och efteråt är det lättare att spara in på onödiga saker!

Budget

Balansera budgeten

Annons

Utvecklande leksaker

Det roligaste som finns är ju såklart att leka! Men oftast måste man balansera lekande med lärande på något vis och med hjälp av utvecklande, lärorika leksaker så slår man två flugor i en smäll.

Här kommer jag att gå igenom några av mina favoriter bland utvecklande leksaker. Har ni några tips på lärande leksaker som är roliga för barnen att leka med? Kommentera gärna med era förslag.

1. Klassiska pedagogiska leksaker

Det finns jättemånga lärorika leksaker som varit med i matchen väldigt länge. Vi talar om klossar, pussel, jordglober, kulramar, spel av alla de slag och mycket mer därtill. Det är lätt att glömma bort dessa ”gamla hederliga” leksakerna när man tänker på lärorika leksaker, men det går faktiskt att lära sig massvis och dessutom få hjärngympa.

Uno - Lärorika spel

I Uno är det viktigt att vara uppmärksam. Håll koll på siffror, färger och specialkort!

De kan träna upp minnet, planeringsförmågan, koncentrationen, allmänbildningen, matematiken och så vidare. Spela spel som memory, ordspel, uno, bingo (med annat än bara siffror), pictionary med flera!

2. Springcykel (balanscykel)

Även om dessa fiffiga cyklar för småbarn har funnits länge så har de vuxit enormt i popularitet på senare år. De flesta av oss lärde oss förmodligen att cykla med stödhjul (det gjorde jag!), men om man börjar med en springcykel vid tidig ålder går det oftast att hoppa över stödhjulen helt och hållet. Redan från 2 års ålder går det bra att börja cykla på springcyklar, vilket i sin tur övar upp balanssinnet, koordinationsförmågan och självförtroendet bakom styret.

Springcykel

En snygg springcykel från Puky.

Exempel:

3. Programmerbara leksaker

Här är en nyare twist på pedagogiska leksaker, nämligen att de går att programmera. Det finns redan ett flertal roliga spel och leksaker som är programmerbara och faktiskt lär barnen grunden i programmering. När de växer upp blir det betydligt lättare att förstå sig på kod, vare sig det är HTML, C++, Python eller något helt annat. En modern variant av gamla hederliga byggklossar har särskilda funktioner, som kan kombineras på många olika vis för olika resultat – på ett sätt som liknar programkod väldigt mycket.

LEGO Mindstorms EV3

LEGO Mindstorms EV3 låter dig bygga fjärrstyrda robotar – coolt!

Fler exempel:

Lärorika appar, datorspel och TV-spel

Det har funnits utbildande datorspel i flera årtionden, men det har aldrig funnits så många, så bra och så roliga som det finns nu. Det bästa är att många av dem är helt eller delvis gratis! En surfplatta kan fyllas med skojiga, lärorika appar och spel för att distrahera barnen på ett produktivt sätt medan du exempelvis lagar mat eller dammsuger – det är även perfekt för långa bilresor. Se dock till att barnen gör annat än att bara sitta med näsan mot plattan dygnet runt.

Lärorika appar

I Math vs. Zombies måste man lösa matteproblem för att bekämpa zombies!

Tips:

Annons
annons