Tips på naturliga kosttillskott för att gå ner i vikt snabbt

Att skapa rätt slags förutsättningar för att gå ner i vikt snabbt är lite som att kunna jonglera. Du måste ha koll på flera olika viktminskning-faktorer samtidigt, och inte fuska; att gå ner i vikt snabbt kräver onekligen både karaktär och beslutsamhet, men också kunskap om vilka metoder som fungerar, och vilka du ska sky som pesten.

Ett bra sätt att få den där lilla extra boosten i det vardagliga livet är att integrera naturliga kosttillskott i din kost. Med ”naturliga” kosttillskott” så avser jag ingredienser som du sannolikt redan använder i din vardag, men som du kanske inte tänkt på som kosttillskott.

Drick grönt te för att få igång fettförbränningen

Det första tipset för att drämma igång din fettförbränning lite extra är att dricka grönt te. Om du dricker ungefär 3 koppar om dagen höjer du din ämnesomsättning på ett naturlig sätt. Grönt te innehållet nämligen ett ämne som kallas för ”Catechin Polyphenols”. Detta ämne har i ett flertal vetenskapliga studier visat sig öka ”termogesen” i kroppen, det vill säga den naturliga fettförbränningen och metabolismen. Genom att dricka te kan du alltså hjälpa till i processen att gå ner i vikt snabbt, och dessutom får du i dig mycket mindre koffein än om du exempelvis dricker kaffe.

Ett andra tips för naturliga kosttillskott kontra att gå ner i vikt snabbt är att krydda din mat. Ja, du läste rätt. Rätt slags kryddor fungerar som en naturlig värmehöjare för kroppen. Och värme ökar energiomsättningen vilket är detsamma som kaloriförbränningen. Använd exempelvis cayennepeppar, ingefära och chili (”pepparfamiljen”).

I övrigt ska du förstås äta bra mat, med rätt slags balans i näringen. Jag är personligen inget större fan av ”stora berättelser” och dietsystem såsom LCHF och Atikins och liknande, av den enkla anledningen att jag tycker de verkar tråkiga och smått fanatiska; och för att det är min övertygelse att man kan äta balanserat i vardagen utan att följa en enskild dietregim.

Var noga med din kost!

Ska du gå ner i vikt snabbt måste du givetvis vara extremt noga med din kost, speciellt initialt, det första månaderna, men du måste också tänka på att äta sådan mat som du även kan tänka dig att äta varje dag. Min regel är att aldrig tvinga i mig konstigheter, utan istället fokusera på den typ av mat jag verkligen tycker om, och kan tänka mig att äta i vardagen. Därmed inte sagt att du inte ska prova nya maträtter och ingredienser. Det är inte min poäng här. Min poäng är att det aldrig kommer att hålla på sikt om du under ett par få dietveckor tvingar i dig föda som du avskyr, och som du längtar efter att få
slippa. Istället ska du sikta på att äta sånt du gillar, och som samtidigt är hälsosamt för din kropp – och som möjliggör att du kan gå ner i vikt snabbt. Exakt vad detta kan vara för mat måste du själv avgöra. Smaken är ju som baken, som det heter.

Bli av med fett…eller muskler?

Gå ner i vikt och muskler eller fettFör att spara på musklerna samtidigt som du framför allt blir av med fettvikt är det bra att motionera under viktnedgången. Det visar både forskning och erfarenhet. Ett exempel är en kvinna i 40-års-åldern som tidigare levde ett inaktivt liv Hon började äta mer balanserat samtidigt som hon vardagsmotionerade varje dag, promenerade 3-4 gånger i veckan och kompletterade med lätt styrketräning. Resultatet blev att hon gick ner 12 kilo på 4 månader. Det mest anmärkningsvärda var att 11 av de kilona utgjordes av rent fett, vilket kontrollerades genom speciella mätmetoder både före och efter vikrnedgången. Det här vore svårt att uppnå genom enbart diet.

När det främst är mängden fett som försvinner i stället för musker kan du även skapa – eller behålla – en fast kropp. Att endast tappa kilon är som sagt ingen match. Frågan är vad kroppen består av efter att du har gått ner i vikt och hur du vill känna dig.

Nu när du vill förändra din vikt, både om du vill gå ner i vikt eller upp, är det bra att känna till att muskler väger mer än fett. Ibland anges siffror som 1,4:1 (muskler:fett) det vill säga musklerna väger 1,4 gånger mer än samma volym fett. Vågen är alltså inte alltid en bra mätmetod för att avgöra om en per son är överviktig eller inte, framför allt inte för den som motionerar regelbundet. I stället är det mer intressant vad dessa kilon består av och vad som döljer sig mellan huden och skelettet.

Ät inte för lite fett om du vill tappa i vikt!

Kroppen är en utpräglad överlevnadsmaskin och designad för att klara av energibristsituationer på bästa sätt. Ett sätt att anpassa sig till ett lågt fett intag är att minska fettförbränningen, något som förstås inte är positivt för den som vill hålla sig i form eller gå ner i vikt.

En fettfri, eller en så gott som fettfri, kost kan ha många negativa effekter. Blir intaget för låg för att täcka de livsnödvändiga funktionerna i kroppen leder detta till infertilitet, fjällande hud uttorkning och försämrad tillväxt hos barn. Även njurstörningar och försämrad funktion av olika blodkroppar kan bli konsekvenserna av ett för lågt intag av de livsnödvändiga fettsyrorna.

En annan effekt är att vi äter mer kolhydrater, vilket ökar den glykemiska belastningen på kroppen och på så sätt även risken för typ 2-diabetes. Dessutom påverkas blodfettspartiklarna negativt och fastnar lättare i blodkärlen, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Om mättade fetter och enkelomättade

Om du satt dig för att gå ner i vikt bör du först och främst läsa på om olika näringsämnen. Eller rättare sagt: för att veta hur du ska gå tillväga för att gå ner i vikt är det min rekommendration att du först och främst utbildar dig en smula och gör upp en plan för kosten. En av de viktigaste näringsämnena, och som det talas mest om för alla som vill gå ner i vikt, är fetter. I det här inlägget tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på mättade fetter.

Gå ner i vikt och att undvika mättade fetter

Hårda, mättade fetter finns framför allt i animalier, undantaget fisk. Fett i livsmedel som nötkött, griskött, kokos, mejeriprodukter och i viss mån fågel är rikt på mättade fetter. Mättade fetter är mycket tåliga och förstörs inte; lika lätt som andra fettsorter. Det gör att kroppen lättare kan lagra det mättade fettet. Tyvärr har mättat fett en mindre gynnsam effekt på blodfetterna jämfört med enkelomättade fetter. Det gäller framför allt de mättade fettsyrorna palmitinsyra, myristinsyra och laurinsyra. Stearinsyra, som bland annat finns i choklad. verkar ha en mer neutral effekt på blodfetterna. Det finns dessutom studier som tyder på att mättat fett lättare lagras som kroppsfett än vad de omättade varianterna gör, vilket bidrar till Övervikt. Många experter menar därför att det är bra om man är lite försiktig med konsumtionen av dessa fetter och i stället fokuserar mer på enkelomättade fetter.

En viss mängd mättat fett i kosten är med största sannolikhet bra för kroppen, eftersom en kost med enbart omättade fetter skulle innebära en större stress för kroppen då de är mer
härskningsbenägna än mättade fetter. I praktiken ka man inte utesluta mättade fetter ur kosten oavsett vilka fettkällor man än väljer eftersom de finns mer eller mindre i alla livsmedel. Vill du gå ner i vikt får du alltså acceptera ett visst intag, men det är inte fel att försöka minimera det till förmån för ”bättre” fettkällor.

Enkelomättade fetter

Enkelomättade fetter har endast en omättnad, eller dubbelbindning. Dessa fetter finns i de flesta livsmedel, men de livsmedel som innehåller mest är olivolja, oliver, rapsolja, nötter och avc kado. De enkelomättade har en mycket bra effekt på blodfetter och hjärt- och kärlhälsa. Dessutom är de mindre härskningsbenägna än de fleromättade fetterna. Därför är det denna typ av fett som vi ska basera vårt fetrintag på.

Du kan läsa mer om fetter här på Livsmedelsverket.

Kan GI-metoden öka fettförbränningen?

Det glykemiska indexet är ett direkt mått på hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid och därmed ett indirekt mått på hur mycket insulin som kommer att frigöras. Insulinet är nödvändigt, men i för stora mängder är det fettförbränningens största fiende. För att förstå det måste vi ner på fettcellsnivå. Fettet är främst lagrat i fettceller under huden och kring organen som triglycerider (samma form av fett som finns i maten). Förbränningen av fett sker dock främst i musklerna och i energikrävande organ som levern. För att denna förbränning ska kunna ske måste därför fettet först frigöras från fettcellerna och gå ut i blodet det i form av fria fettsyror. När blodet transporterat de fria fettsyrorna till dina muskler, eller organ, som behöver dem tas de upp och kan användas som bränsle. Detta är en ganska omständlig process som tar tid och som påverkas flera steg.

Ett av de mer avgörande stegen är frisättningen av de fria fettyrorna, eftersom fettförbränningen är helt beroende av dem. Finns det mycket fria fettsyror i blodet är fettförbränningen effektiv, och vice versa. Här spelar insulin en mycket viktig roll. Insulin stimulerar produktionen av ett enzym som finns i fettcellerna och som kallas LPL (lipoproteinlipas). Det är en av de mest avgörande faktorerna för om du ska bli överviktig eller inte. LPL styrs till stor del av insulin, och ju mer insulin det finns i blodet, desto mer LPL kommer det att bildas. LPL ger fettcellerna en signal att suga åt sig fett och börja svälla. LPL har näm ligen till uppgift att sköta inlagringen av fett i fettcellerna. Frisättningen av fria fettsyror blir kraftigt hämmad och resultatet blir viktökning.

I en studie på råttor visade man kopplingen mellan glykemiskt index och LPL. En grupp råttor fick foder med högt Gl (GI=107) och en annan grupp fick foder med lågt Gl (GJ=67). Råttorna som fick foder med högt Gl hade efter tre veckor större celler och mer av de kolhydrater de åt omvandlades till fett, jämfört med råttorna som fick foder med lågt Gi. Det finns fler studier med liknande resultat.