Fettisdagen!
Har ni ätit någon semla idag? Det är ju trots allt en viktig dag att fira. Vi har värmt upp med diverse semlor och idag, dagen till ära, så bakade jag en semmeltårta. Så fantastiskt god ? Tänk er detta, en saftig härlig kardemummadoftande sockerkaka fylld med en len mandelmassekräm toppad med fluffig grädde. Visst låter det ljuvligt!! Testa vettja. Hinner ni inte idag så funkar den att äta när som helst, vilken dag som helst.
Semmeltårta
75 gr smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Smöra och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter.
Smält smöret och tillsätt mjölken, låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och bakpulver.
Sikta och vänd ner mjölet, häll sedan ner mjölkblandningen och rör till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 25 minuter.
Känn med en sticka om kakan är klar, den ska vara torr. Lägg gärna över ett bakplåtspapper de sista 5 minuterna av gräddningen om kakan fått mycket färg.
Ta ut kakan och låt svalna innan du fyller den.
Fyllning
Riv 75 gr mandelmassa (eller så mycket du vill ha)
Skär av ett lock på sockerkakan och gröp ur en fåra i botten.
Blanda mandelmassan med urgröpet och tillsätt någon matsked mjölk så du får en kräm.
Bred ut krämen i fåran.
Vispa grädden och spritsa på mandelmassekrämen.
Lägg på locket och pudra över med vaniljsocker.
Ät & njut!
???
Så gott! Vill ni inte göra en semmeltårta så är sockerkakan supergod precis som den är också.
Ha nu en fortsatt härlig fettisdag!
Kram Annika
Följ mig gärna på bloglovin för fler mumsiga tips ?