Det ska vara enkelt att baka och laga mat. Här hittar du just de enkla, snabba men ändå fantastiskt goda alternativen i köket! Köksbestyren blandar jag med en kopp inredning, två koppar mode och litervis med familjelycka. Välkommen – hoppas du kommer att trivas :)

Annons

Lite måndagsprat om allt och inget :)

stor_rund_vas_hemtex_ljuslykta_doftljus_partylight

Godkväll på er!

Hoppas ni alla haft en fin dag! Det har vi om än en väldigt kall sådan. -10 grader imorse när vi gav oss iväg hemifrån. Inte lika kallt nu ikväll, ”bara” -5. Vi är precis klara med läxor, kvällsmat och annan kvällsbestyr och har myst ner oss i soffan. Brasan sprakar och vi har flera ljus tända. Mys! Jag brukar tända ljus i min stora klotvas som ni ser på bilden ovan. Den ger ett så mysigt sken och sprider fina mönster över väggarna. Glasvaser är bra till mer än bara blommor :)

ugnsbakad_falukorv_blomkalsmos_viktvaktare

Kvällsmaten blev en gammal favorit, ugnsbakad falukorv med blomkålsmos. Så gott!! Blir ni sugna så hittar ni receptet på korven här och på moset här. Har ni inte testat att göra mos på blomkål så gör det. Ett perfekt substitut till potatismos och frågar ni mig så är det också mycket godare :)

Jag berättade förra måndagen att nu var de dags för skärpning här hemma gällande kosten och godisätandet. Minns ni? Idag kan jag stolt berätta att veckan gick superbra och jag kommer fortsätta på den inslagna vägen. Utan någon direkt ansträngning och utan förbud så har jag tappat 1,3 kg denna vecka som gått. Känns toppen och ger exakt den kicken jag behöver för att fortsätta. Ni som kämpar med mig, hur har det gått för er?

Nähä, nu ska jag stänga datorn och mysa med småttingarna en stund innan läggdags. En fortsatt skön måndagskväll önskas er alla!

Kram Annika

Annons

Mjölkfri smoothie med avokado

smoothie_med_avokado_mandeldryck_hallon_alpro_viktvaktare_viktvaktarna_skarbrada_virrvarr

Godmorgon måndag!

Tänkte rivstarta veckan med att bjuda er på en sååå god smoothie! Mättande, mjölkfri och grymt uppiggande. Visst låter det bra! Varsågoda:

Smoothie med avokado (1 portion)

2 dl mandeldryck

1/2 avokade

1 dl frysta hallon

Mixa samman allt till en slät smoothie. Drick och njut!

avokadosmoothie_smoothie_pa_mandeldryck_mandelmjolk_laktosfri_mjolkfri

Jag som alltid brukar ha fil, yoghurt eller kvarg i mina smoothie måste säga att jag blev mycket positiv till att använda mandeldryck som bas istället. Perfekt att ha olika alternativ. Avokadon ger ingen direkt smak men mättar jättebra. Testa, verkligen supergott!

Viktväktare: 2 dl mandeldryck ger 2 sp och en halv avokado 4 sp = 6 sp för smoothien.

Ha nu en riktigt fin måndag!

Kram Annika

Annons

Vilket härligt avslut ☀️

skaralid_nationalpark_kopparhatten

kopparhatten_soderasen_skaralids_nationalpark_skaralid

skaralid_kopparhatten_nationalpark_vinterpromenad

Vilken fantastisk dag vi fick idag! Krispigt kallt med en sol som strålade från en klarblå himmel. Underbart! Jag trotsade värken i nacken och tog familjen med mig ut till Skäralid för lite frisk luft. Vi började med att köra upp till Kopparhatten och gick en liten sväng där. Barnen sprang som yra höns och lekte i snön. Inte så mycket snö men tillräckligt för att allt skulle kännas sådär vitt, ljust och härligt.

utsikt_kopparhatten_skaralid_skardammen

Ludvig och jag promenerade de knappa två kilometrarna ner till Skärdammen och de andra gick oss till mötes efter att de kört ner och ställt bilen där. Isigt och bitvis halt men vi kom ner helskinnade.

skaralid_kopparhatten_soderasen_ravin_icecold_is_pa_sjon_frost

Dammen var täck av is och barnen ville såklart ut och testa den. Jag som är skeptiskt mot isar tyckte det var onödigt men där var en hel del folk ute och promenerade på den så det var ju uppenbart att den var tjock nog så jag fick ge mig. Klart de fick gå ut. De sprang lite fram och tillbaka, slängde sig och åkte kana. Superkul :)

varm_choklad_kamin_contura_rörstrand_swedish_grace

Vi hade ingen fika med oss utan den tog vi när vi kom hem igen. Varm choklad, mackor och lite av daimcheesecaken som Lukas gjorde åt oss i förmiddags. (Recept på den finns här)

brasa_contura_kamin_rörstrand_swedish_grace_varm_choklad_diy_vedforvaring

Vi fikade i värmen framför brasan. Ett helt perfekt avslut på helgen och nu är vi redo att ta oss an en ny orörd vecka.

Kram Annika

 

Annons

Sundaymood

vita_tulpaner_tulpan_angel_ljuslykta_i_rod_granit_tupanens_dag

vit_tulpan_tulpanens_dag_sunday_mood_sondagslunk_angel

Tulpanens dag 

Idag går vi ett skönt söndagslunk här hemma. Plockar lite och njuter av att solens strålar letar sig in i huset. Det ser så härligt friskt och krispigt ut där ute. Lite frost på marken och sol från en blå himmel. Det blir att ta sig ut en sväng alldeles strax.

En bukett med vita tulpaner köptes dagen till ära. Tulpanens dag idag och det är väl om något en dag att fira. Tulpaner är vår för mig och även om vi har en tid framför oss innan vi kan säga att det är vår så lyser de upp tillvaron och gör mig glad. Älskar tulpaner <3

Önskar er en fin söndag och ett härligt avslut på veckan!

Kram Annika

Annons

Kalljästa frallor

kalljasta_frallor_att_kalljasa_hur_kalljaser_man_bullar

Finns det något godare är nybakade ljumna frallor till frukost? Att sedan slippa baka dem på morgonen och  endast sätta in dem i ugnen är ju ett stort plus! Dessa frallor fixar du till på kvällen, ställer kallt över natten och bakar sedan av på morgonen. Perfekt!!

Kalljästa bullar/frallor (24 st)

6 dl ljummet vatten (fingervarmt)

2 msk matolja

50 gr jäst

2 tsk salt

2 tsk honung

ca 16 dl vetemjöl

pensling

1 uppvispat ägg

ost och eller frö av önskad sort

Gör så här:

1. Smula ner jästen i vattnet tillsammans med oljan. Rör så jästen löser sig.

2. Tillsätt salt, honung och vetemjöl. Blanda samman till en fast deg. Ta lite mjöl i taget, när degen släpper bunkens kanter är den klar.

3. Dela degen i 2 bitar. Forma 12 frallor av varje degbit.

kalljasa_bullar_frallor_hur_kalljaser_man_bullar_kalljäst_deg

4. Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i rumstemperatur under bakduk i 15 minuter, ställ dem sedan i kylskåpet under natten. Jag ställde mina i uterummet där vi hade 4 grader.

5. Ta fram frallorna i rumstemperatur och låt de stå i 20 minuter.

kalljasta_frallor_ostfrallor

att_kalljasa_frallor_sesamfro_ostfrallor_hembakat

6. Pensla frallorna med uppvispat ägg (eller mjölk som jag använde till en plåt) och strö över frö av önskad sort eller riven ost.

7. Grädda mitt i ugnen, 220 grader i ca 15 minuter.

kalljasta_frallor_ostfrallor_basta_sattet_att_kalljasa_frulilja

Färdiggräddade!

kalljasta_frallor_bullar_hård_yta_mjukt_saftigt_inre

Så goda!! Frallorna fick en lite hård och krispig yta med ett helt fantastiskt mjukt och saftigt inre. Verkligen supergoda. Jag penslade den ena plåten med mjölk och den andra med uppvispat ägg. Mjölken ger en mattare yta medan äggen gör frallorna glansiga och fina. Ingen skillnad i smak men jag föredrar dem glansiga.

kalljasta_frallor_sa_gor_du_ostfrallor_hembakat_frulilja

Visst blev de fina!

Testa nu att kalljäsa om ni inte redan gjort det. Superenkelt och tar ingen tid då de jäser över natten när du ändå sover 😉

Kram Annika

annons