Det ska vara enkelt att baka och laga mat. Här hittar du just de enkla, snabba men ändå fantastiskt goda alternativen i köket! Köksbestyren blandar jag med en kopp inredning, två koppar mode och litervis med familjelycka. Välkommen – hoppas du kommer att trivas :) Kontakt: [email protected]

Astrid Lindgrens Värld ❤️

Hej ?

Igår blev det en dagsutflykt till Astrid Lindgrens Värld. Vi kollade väderapparna efter en dag med hyfsat väder och de visade att det skulle vara det som igår så då åkte vi. Vilken fantastisk dag vi fick. Solen strålade, barnen var glada och inget kunde varit bättre. Underbart!

Vi har 30 mil dit enkel resa så det blev en del timmar i bilen. Det är på gränsen till för långt att köra för dagen men det gick bra. Barnen är duktiga på att åka bil. Klagar sällan och vi roar oss med diverse billekar och blir tiden lång så fördriver de den med sina IPads.

alv_astrid_lindgrens_varld_utedass_emil_i_lonneberga

När vi kom i parken började Ludvig med att gå på dass… Litet och trångt men det gick ?

Vi brukar åka till ALV vartannat år och var där således inte förra året. Nytt för oss denna gången var Körsbärsdalen och Törnrosdalen där man får följa bröderna Lejonhjärtas äventyr. Mina barn hade inte så bra koll på just denna sagan så dagen innan vi åkte tittade vi på lite klipp från filmen och jag berättade för dem om hur det gick till när Skorpan och Jonatan kom till Nangijala. Superspännande tyckte de båda så just här tillbringade vi mycket tid.

astrid_lindgrens_varld_alv

Mina små och jag <3

astrid_lindgrens_varld_korsdarsdalen_tornrosdalen_skorpan_jonatan_fru_lilja

Det är så otroligt fint och välskött i parken. Alla miljöerna är genomtänkta och förmedlar den känslan man får när man läser böckerna. Här i Törnrosdalen som ni ser på bilderna ovan andades det spänning och mystik. Droppande vattenfall in i Katlagrottan, den underjordiska tunneln ut från dalen och Tengils läskiga riddare som vaktade här och var.

astrid_lindgrens_varld_katla_katlagrottan

Ludvig i Katlagrottan.

astrid_lindgrens_varld_broderna_lejonhjarta_tengil_spjut_tengilriddare

Tengilriddaren här ovan var rätt barsk och arg. Han skällde och befallde om vartannat. Molly tyckte han var lite läskig vilket han märkte och kom fram till henne. Han tittade först lite strängt på henne och frågade sedan med mjuk röst om hon provat att hålla i ett riktigt spjut någon gång. Molly svarade försiktigt nej varpå han räckte fram sitt spjut till henne. Hon tog det och såg så stolt och glad ut. Riddaren försökte nu värva henne att bli en av Tengils soldater men det gick hon inte med på utan lämnade tillbaka spjutet och skuttade glatt vidare 🙂

De är fantastiska alla skådespelarna som jobbar i parken. Inte nog med att de sjunger, dansar och agerar så otroligt bra de är även helt otroliga på att möta alla barn som besöker parken. De läser av barnen och tar dem precis på rätt sätt. Som riddaren här ovan. Han såg att Molly tyckte han var läskig kom fram, pratade och vände osäkerheten till glädje. Så fint!

astrid_lindgrens_varld_broder_lejonhjarta_min_bror_jonatan

Den första föreställningen vi såg var ”Min bror Jonatan”. Här fick veta hur det gick till när Skorpan och Jonatan kom till Nangijala och blev just bröderna Lejonhjärta.

Det visades fyra föreställningar om Bröderna Lejonhjärta och vi valde att se tre av dem. Jag återkommer till den sista som var riktigt spännande.

Efter ”Min bror Jonatan” gick vi vidare till Mattisborgen och fick se en föreställning om hur det gick till när Ronja mötte Birk för första gången. Superbra här också men av någon anledning blev det inga kort tagna…

astrid_lindgrens_varld_emil_i_lonneberga_soppeskalen_snickarboa_ida_hissas_upp_i_flaggstangen

Nästa besök blev hos Emil i Lönneberga. Vi fick se när han körde huvudet i soppskålen och hur han hissade upp Ida i flaggstången. Det var en riktigt trevlig föreställning och efteråt var barnen inne och lekte stund i Katthult.

alv_emil_och_ida

Ludvig hissade upp Molly i flaggstången…

astrid_lindgrens_varld_inte_stota_marken

Lite lek i parken och såklart gick vi på inte-stöta-marken-banan 🙂

astrid_lindgrens_varld_junibacken_madicken

Ett besök i skolan på Junibacken.

astrid_lindgrens_varld_pippi_langstrump

Det blev föstås en runda upp till Pippi Långstrump också. Vi såg en föreställning här, åt glass och tittade sedan runt i Villa Villekulla.

alv_pippis_sjorovare_efraim_langstrump

Barnen tog sig en pratstund med Pippis pappa Efraim Långstrump och en av hans sjörövare.

astrid_lindgrens_varld_nils_karlsson_pyssling_stora_utemöbler

Molly pausar en stund hos Nils Karlsson Pyssling. Rejäla utemöbler det där 😉

När dagen började lida mot sitt slut var det dags för den sista föreställningen. ”Stridens dag” visades i Törnrosdalen och vi drog oss ditåt. Då detta var dagens sista föreställning så var där packat med folk. Alla ville se vilket jag verkligen förstår då detta var riktigt skickligt och bra.

astrid_lindgrens_varld_stridens_dag_broderna_lejonhjarta_katla_tengil

Föreställningen var spännande och precis som titeln säger så utkämpades den sista striden om Törnrosdalen. Skulle folket bli fria från Tengils förtryck? Här fick vi se Katla, den otäcka och farliga draken, som Jonatan till slut lyckades besegra innan han och Skorpan hoppade och kom vidare till Nangilima. Bitvis lite läskig och rekommenderad ålder för att se just denna föreställning är 9 år. Här var dock många yngre barn som tittade och ser man den tillsammans med en vuxen som kan förklara så är det inga problem. Molly tyckte den var jättebra och Ludvig likaså.

astrid_lindgrens_varld_tornrosdalen_stupstock

Här i stupstocken satte vi barnen en stund så vi kunde gå i lugn och ro 😉

Allt som allt en helt fantastisk dag från början till slut. Jag älskar verkligen Astrid Lindgrens Värld. Det är nostalgi på hög nivå att gå runt här. Att få uppleva böckerna och filmerna som man är uppväxt med, barndomsminnena formligen sköljer över en. Allt var bra men om vi ska välja vars en sak som var bäst så tycker vi såhär:

Molly: Allt på Bröderna Lejonhjärta

Ludvig: Stridens dag – Bröderna Lejonhjärta

Mikael: Emil i Lönneberga (han är ju lite av en Emil så det förstår jag 😉 )

Jag: Min bror Jonatan – Bröderna Lejonhjärta

Väl värt ett besök och hade det inte varit så långt att köra så skulle jag kunna tänka mig att ta en runda dit i slutet av sommaren också. Så bra är det!!

Kram Annika

2 reaktioner på ”Astrid Lindgrens Värld ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *