Det ska vara enkelt att baka och laga mat. Här hittar du just de enkla, snabba men ändå fantastiskt goda alternativen i köket! Köksbestyren blandar jag med en kopp inredning, två koppar mode och litervis med familjelycka. Välkommen – hoppas du kommer att trivas :) Kontakt: [email protected]

Bästa tårtbotten!

baka_basta_tartbotten_toppenrecept_vit_choklad_rosa

Jag har länge använt mig av receptet med tre lika (<- klicka för recept) då jag gjort tårtbottnar och varit väldigt nöjd med detta, men nu har jag minsann ett ännu bättre recept. Självklart ska jag dela med mig så ni också kan göra de fluffigaste, högsta och godaste tårtorna 🙂

springform_hog_tartbotten_basta_receptet

Då bottnen blir hög förbereder jag min springform med att klä den med bakplåtspapper så smeten inte rinner över när den växer. Jag spänner även fast ett papper i botten så blir tårtbotten lätt att ta av. Springformen jag använder till detta recept mäter 21 cm i diameter.

Tårtbotten

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Gör så här:

vispa_agg_och_socker_porost_basta_tartbotten

Visp ägg och socker vitt och pösigt. Jag vispar ca 10 minuter med elvisp.

sikta_torra_ingredienser_basta_tartbotten_hog_och_fluffig

Blanda de torra ingredienserna och sikta ner de i äggsmeten. Blanda samman.

basta_tartbotten_aggsmet_hog_fluffig

Häll ner smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i 35-40 minuter. Kakan ska vara torr i mitten, då är den klar. Öppna inte ugnsluckan förrän minst 20 minuter har gått, annars sjunker den ihop.

basta_tartbotten_hog_fluffig_godaste

Färdiggräddad!

Ta loss kakan ut formen och låt svalna helt innan du delar den. Den kan med fördel frysas och sedan delas halvtinad.

basta_gadaste_tartbotten_hog_fluffig

Visst är den fin!?

Jag är så nöjd med detta recept och tror faktiskt inte att jag kommer att gå tillbaka till tre lika även om jag var väldigt nöjd med det också…

Som ni ser på översta bilden gjorde jag tre tårtbottnar efter detta recept inför barnens kalas. En vit, en rosa och en choklad. Till den rosa följde jag ovanstående recept men la till några droppar röd pastafärg för att få den rosa nyansen på bottnen. Chokladtårtan gjorde jag såhär:

Chokladtårtbotten

4 ägg

2 dl socker

3/4 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1/2 dl kakao

2 tsk bakpulver

Följ sedan gör så här beskrivningen ovan.

Lycka till med era tårtor!!

Kram Annika

30 reaktioner på ”Bästa tårtbotten!

  1. Hej, min tårtbotten sjunker ihop endel i mitten, sidorna är höga och fina och den är fluffig och fin, fast att själva mitten sjunker ner lite, din ser så jämn och fin ut över hela ovansidan, har du nåt tips jag kan testa så den blir mer jämn? Jag vispar ägg och socker ca tio min som du skrev i receptet ? Tack för ett bra recept annars! Hälsningar Hanna

    1. Hej ?
      Kan det va så att du har öppnat ugnsluckan för tidigt? Isåfall är risken stor att den sjunker ihop i mitten. Vänta minst 20 minuter innan du öppnar. Lycka till!

        1. Jag menar att du inte ska öppna ugnsluckan och titta förrän minst 20 minuter gått av gräddningstiden. Öppnar man tidigare är risken att tårtbottnen inte blir så hög och fin. Lycka till ?

  2. Hej hej!
    Har gjort denna innan och det är den bästa tårtbotten jag gjort! Undrar dock om jag kan göra en botten, frysa in den och sedan använda om en vecka, och då dekorera/fylla den när den tinat? Eller blir smaken mycket förändrad/finns det risk att den blir torr??//Sofia

    1. Vad roligt! Den går utmärkt att frysa in. Det gör jag ofta, nästan lättare att hantera den när den varit frusen. Lycka till 🙂

      1. Åh va glad jag blir! Då blir det botten till en doptårta i helgen ?? Kan ju kanske passa på att fråga vad din favoritfyllning/tårta är? Eller om du skrivit det så får du gärna länka till det 🙂 Tack för svar!!!!

  3. Det talas alltid i recept om att det är viktigt att inte öppna ugnsluckan för tidigt. Då faller tårtbottnen ihop. Detta är helt rätt. Men så ser man att en del skriver att bottnen faller ihop ändå!

    Mitt tips är att det är minst lika viktigt att inte slå igen eller kasta igen ugnsluckan då man ställer in formen. Gör man det uppstår en ”mindre tryckvåg” i ugnskammaren som ogillas väldigt mycket av bakverk som innehåller bakpulver!

    Smyg igen luckan nästa gång så blir resultatet bättre. Ska den gräddas i 40 min varför då öppna luckan redan efter 20 min?? Vad är vitsen med det?

    Lycka till!
    Leif S

  4. Det är helt riktigt att ägg och socker ska vispa länge, men om man använder en maskin med en väldigt effektiv visp (alltså att den jobbar in mycket luft) så är det viktigt att man inte vispar på högsta hastigheten från första början.

    Om man gör detta kommer inte sockret att lösa sig som det ska utan bara flyttas runt bland alla små ägg/luft-bubblor vilket gör en lätt botten alldeles för vek.

    Låt säga att man ska vispa i 10 minuter, och att maskinen du använder har 8-10 hastighetslägen. Börja då att vispa på hastighetsläge 3-4 i ca 3-4 minuter, sedan är det bara att vispa på resten av tiden.

    Och om du blir avbruten under tiden ägg och socker vispar (t ex att telefonen ringer) sänk då hastigheten till lägsta läget och låt vispen gå ända tills du blandar i torrvarorna, om du stänger av och sedan försöker vispa upp det igen kommer det att se bra ut men det blir en för vek smet som inte orkar hålla upp torrvarorna

    Detta är några saker som kan få bottnarna att t ex sjunka ihop i mitten

  5. Vilket ljuvligt recept!
    Jag gjorde chokladbottnar i en fyrkantig form, 10 cm hög och 15 cm i diameter.
    Eftersom formen var rätt hög klädde jag den inte med papper utan penslade den med smält smör och pudrade den med kakao med en tesil.
    Jag kommer använda ditt recept många gånger i framtiden, skriv en bakbok tycker jag.
    Tusen tack!

  6. Vilket toppen recept! Otroligt hög botten och luftig.
    Det blir den här i fortsättningen.
    Tror på att när man ställer in formen i ugnen så tänk på att stänga luckan försiktigt
    Då sjunker den inte ihop. Vispningen i 10 minuter tror jag verkligen på.
    Tusen tack!

    1. Tack ❤️
      Vad roligt att du gillar receptet! Jag tycker också det är toppen, misslyckas aldrig med det ??

  7. Hej! Har gjort denna botten förut men det var ett tag sen nu. Vänder du ner mjölet eller vispar du ner det? /Moa

  8. Mycket bra recept. Finns i min 7 sorters kakor från 1981 och jag har använt mig av det i alla år. Funkar även med glutenfri mjölmix.

  9. Mycket bra recept. Finns i min 7 sorters kakor från 1981 och har använt mig av det i alla år. Funkar även med glutenfri mjölmix.

  10. Jag tänkte fel och råkade blanda i sockret med de andra torra ingredienserna. Är det bara att börja om eller kan jag vispa äggen för sig?

  11. Hej, ville bara tillägga att mycket gott blir det att tillsätta lite vaniljsocker och en nypa
    salt i smeten, annars säkert bra reccept !

    MVH Elisabeth Thelin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *