Visst är väl ugnsbakad falukorv en fantastiskt god maträtt!? Vi tappade bort den under några år men nu har den hittat hem till oss igen i en lite nyare tappning än den vi gjorde förr. Så uppskattad av oss alla så jag tänkte dela med mig av mitt recept så ni också kan testa denna goding 🙂
Viktigt för smaken tycker jag är att man använder sig av en falukorv med hög kötthalt! Jag använder oftast Ica´s extra fina med 71% kötthalt men det är ju en smaksak. Hitta er favorit och använd er av den.
Fru Liljas ugnsbakade falukorv
1 falukorsring (800 gr.)
4 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpure
0,5 dl sweet chilisås
1,5 dl riven ost
salt, peppar, chiliflakes
gul lök
tomat
Gör så här:
Skåra korven. Lägg tomat/lök i varannan skåra.
Blanda ihop grädde, tomatpure, sweet chilisås, ost och kryddor. Häll över korven.
Grädda nederst i ugnen, 200 grader i 20 min.
Servera med exempelvis potatismos/blomkålsmos.
Jag åt min portion med blomkålsmos, (<- recept) så gott!
Viktväktare: Ica falukorv extra fin 100 gr ca 4 skivor – 8 sp
All sås: milda mat extra 4% 4 dl 8 sp
Tomatpure 0 sp
Sweet chilisås 0,5 dl 5 sp
Riven ost 12 % 1,5 dl 3 sp = 16 sp / 8 pers = 2 sp
1 portion, korv 8 sp + sås 2 sp = 10 sp!
Denna gång valde jag att göra min falukorv ”viktväktarvänlig” men det går precis lika bra att byta ut de lätta mejeriprodukterna mot andra alternativ.
Testa nu denna, supergod!!
Kram Annika