Träning, hälsa och kost under och efter graviditeten, kom i din bästa mammaform! Få råd av dietist, hälsopedagog och personlig tränare

Jag tänker inte skämmas

Min morgonläsning!

Sant eller falskt

Dietister rekommenderar alltid följande?

  • Mättat fett är farligt! Mättat fett leder till hjärt- och kärlsjukdom. Mättat fett är den största fienden i vår mat.
  • Margarin och lättprodukter är att föredra!
  • Kolesterolrika livsmedel är farliga (som ägg) och de orsakar hjärt-och kärlsjukdomar
  • Vi ska äta mer bröd, spannmål och stärkelserika livsmedel.
  • Diabetessjuka ska äta fettfattigt och fiberrikt samt mycket frukt
  • Omega-6 fetter är bra för oss. Det borde vi äta mer av.
  • Kosten är inte så viktig för sjuka människor. Vi förlitar oss i det fallet på mediciner.
  • Dietistutbildning drivs av livsmedelsverket som är vår bibel
Svaren på påståendena är falska eller delvis falska för det beror på! Det går inte att säga att en dietist alltid rekommenderar samma sorts kost. Vi lägger stor vikt vid att gå igenom forskning samtidigt som vi är medvetna om att det kommer nya rön! Vi lär oss källkritik och går inte på vilka forskningsrapporeter som helst. Vi skulle aldrig rekommendera kost som gör människor sjuka!
Så här skriver Colting: ”den absoluta majoriteten av legitimerade dietister ÄR Livsmedelsverkstrogna margarintalibaner som alla tillber lättmjölksguden på sina bara knän.

Vad värre är, de är omöjliga att diskutera med. De är fullständigt oemottagliga för argument, logiska resonemang och resonerande retorik. De här dietisterna är nämligen så övertygade om sin egen förträfflighet och sin egen ofelbarhet, att man pratar för döva öron som kritiker. De är nästan komiska i all sin uppblåsta och pompösa tvärsäkerhet om sakernas tillstånd. Svenska dietister är i det sammanhanget, inte nämnvärt annorlunda religiösa fundamentalister, i sin övertygelse. ”Så här ÄR det bara!”

Jag undrar hur en person kan påstå att vi skulle vara allt annat än lyhörda?

Nej det här är inte min erfarenhet.

Dietister rekommenderar bl a:

Grönsaker, frukt och bär
Fullkornsprodukter och kolhydrater med hög fiberhalt
Baljväxter
Protein gärna ägg, kött, kyckling och fisk
Omättat fett som finns i avokado, fet fisk, fina oljor och nötter

Det här är livsmedel som gör att du mår bra!

20 reaktioner på ”Jag tänker inte skämmas

  1. Men det där med margarin då? Och att alltid rek lättprodukter? Till och med jag som ammar rekommenderas att dricka lättmjölk och ta lättmargarin på mackan. Du är nog ett undantag för ånga dietister tycks ha en så märklig inställning till fett.

    1. För mig är lättprodukter (och det talade vi även om på utbildningen) att man tar bort halva produkten och tillsätter vatten och typ förtjockningsmedel och andra tillsatser för att konsistensen ska bli den rätta. Jag brukar ta standardprodukten och tillsätta vatten själv om jag t ex gör sås, eller så väljer jag att ta ett tunnare lager ost/smör.

      Sen är det där med margarin och jag kan inte tala för alla men efter transfetts- och tillsatsdebatten tror jag att många dietister inte alls är lika margarinvänliga som vi var för ett par år sedan.

  2. Ja, det är märkliga tankesätt ibland…
    T.o.m. jag som inte är utbildad tycker det är hysteri åt alla möjliga håll ibland.

    Klart man måste använda sunt förnuft!

    På dagis i stan där jag bor, får barnen lättfil och lättmjök. BARN?! Helt galet! 😮

      1. Hur tänker du kring D-vitamin? Det är åtminstone varför vi rekommenderar margarin och lättmjölk i förskola/skola.

          1. Problemet är ju att vi inte täcker den med fullgod kost. Svårt för oss vuxna och framför allt ännu svårare för barnen… Läs senaste Dietistakutellt 🙂

          2. Jag är medveten om att det är svårt, jag har en god dietistvän som forskar kring D-vitamin i kost och enligt henne så var det få som fick i sig tillräckligt genom kosten men att man ändå inte såg några näringsbrister som följd. Det gällde för gravida som också har ökade behov, precis som barn. Förmodligen bildar kroppen tillräckligt genom solen. Men våra barn är ju ofta inte lika mycket i solen så det påverkar säkert. Ska höra med henne om hon har några kommentarer kring det som stod i Dietistaktuellt.

  3. Det är så himla tråkigt att så många lyssnar på den där mannen. Jag såg honom i ett debattprogram en gång och jag vet inte om jag tycker att han var så bra på argument och diskussionsteknik heller…

    Ibland undrar jag om andra med universitetsutbildning blir så utskällda som dietister/kostvetare (Och mer och mer sjukgymnaster har jag märkt. Det är naprapater och liknande som anses vara bäst.)? Blir ekonomer eller civilingenjörer det?

    Heja oss!

  4. Läste också det där för nån dag sedan och tycker han liksom (som vanligt) fäller krokben för sig själv. Samtidigt har han ju rätt i att man i många lägen rekommenderas lättmargarin, lättprodukter etc, t ex som gravid. Dock inte dietister (det har jag aldrig varit till), men däremot barnmorskor, sjuksköterskor etc. Det är väl det som är lite ”farligt” kanske, och som han har rätt i, att de som kanske inte har kunskap ändå rekommenderar och blir trodda för att de arbetar inom vården.

    Men apropå detta, jag funderar på att läsa någon kurs (distans/kväll eller så) i näringslära (inte så basic att ”det här är kolhydrater, det här är protein”, utan mer avancerat än så). Du kanske har något tips på lager? Har letat lite, men det är ju svårt att veta vilka som är ”seriösa” och vilka är så som de Colting raljerar över…

  5. Hej från Lofsans challenge-gruppen!

    Kul att höra motargument. Fast inte i sak egentligen, eller..? Allt gällande vilken kost som bör rekommenderas.
    Och omdietisterblir felaktigt utpekade så är det ju synd, absolut, men det där med livsmedelsverkets rekommendationer är väl sant – delar inte hängt med alls i sina rekommendationer känns det som? Eller vad tänker du om det?

    Fin och intressant blogg förresten. Ska läsa runt lite mer. 🙂

    1. Dietister ser ju tillhelheten av en persons kost och vi har den rådande vetenskapen i bakhuvudet. att bara rek det livsmedelsverket säger behöver vi ju knappast 3-4 års högskolestudier för. Slv säger inte att man inte får äta smör och feta köttprodukter utan att de produkterna bör begränsas men det beror på hur mycket då vi ser till helheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *