Hjärtis i magen blev en Alice i famnen. En blogg om barn och föräldraskap, graviditet och feminism. Längst ner på sidan hittar du kategorier och bloggens arkiv – leta gärna upp gamla inlägg där!

Inget barnbidrag och ingen förskoleplats utan vaccin

För tre månader sedan skrev jag ett långt blogginlägg där jag menar att det är ett privilegium att vara emot vaccin. Idag är det blogginlägget mer aktuellt än någonsin. De senaste dagarna har media rapporterat om sju fall av mässlingen i norra Stockholm; två vuxna och fem barn. Idag rapporterades även om en hotande mässlingsepidemi i Texas, USA. I Europa har antalen fall av mässlingen femdubblats mellan åren 2007 och 2013, och över hela jorden var det över 130 000 personer som dog i mässlingen år 2015. Mässlingen är dessutom extremt smittsamt, runt 90% av de som utsätts för smittan och inte har något skydd, utvecklar sjukdomen. I Sverige ges första dosen av det kombinerade mässlingsvaccinet  när barnet är 18 månader. Dessförinnan har barnet ett visst skydd från moder, om hen har ammats, men är mer utsatt än vaccinerade individer. Dessutom finns personer som av hälsoskäl inte kan vaccineras, som är helt beroende av att resterande befolkningen vaccinerar sig.

Ändå finns det föräldrar som ”tycker” att vaccin är dåligt. Som ”tycker” att de inte vill utsätta sina barn för det obehag en vaccinationsspruta innebär. Som ”tycker” att de vet bättre än alla världens forskare, läkare och vetenskapspersoner som med stor övertygelse visat att vaccin är enda sättet att hindra spridningen av sjukdomen. Människor som ”tycker” att vaccinet bara är en stor konspiration som måste bekämpas. Som ”tycker” att vaccin orsakar autism, och därigenom bidrar till vidrig funkofobi.

Australiensiska föräldrar som inte vaccinerar sina barn förlorar ett årligt bidrag om ungefär 100 000 kronor. I andra länder nekas barn att gå i förskola eller skola om de inte är vaccinerade, det gäller bland annat statliga skolor i USA. Kör på, tycker jag. Staten kan inte bara stå och se på när den vansinniga antivaccinrörelsen breder ut sig. Att vaccinera sig är en solidarisk handling och en direkt skyldighet om du frågar mig, men vill man inte gå så långt som att lagstifta om vaccin är det här en ypperlig mellanväg. Neka ovaccinerade barn en plats i förskola och skola, och stryk barnbidraget – eller varför inte föräldrapenningen – till föräldrar som väljer bort att vaccinera sina barn. Förhoppningsvis kan det få en och annan vaccinmotståndare att tänka om.

/ Thérèse

I media:
Aftonbladet
DN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *