Hjärtis i magen blev en Alice i famnen. En blogg om barn och föräldraskap, graviditet och feminism. Längst ner på sidan hittar du kategorier och bloggens arkiv – leta gärna upp gamla inlägg där!

Babynest

 

IMG_20170119_172945_742

Varning för skryt!

Jag är ingen sömmerska. Låt oss börja i den änden. Som dotter till en kvinna som sytt både sin egen brudklänning, sin promoveringsklänning och sin dotters balklänning så måste jag bara medge, att sömnad inte riktigt fallit sig naturligt för mig. Jag tycker egentligen det är rätt kul, men det kan gå år mellan att jag plockar fram symaskinen. De senaste tio åren tror jag i princip att jag sytt lite gardiner och några stolsdynor. That’s it. Symaskinen är förresten också en faktor i det hela. Det är en gammal Bernina, ett fantastiskt märke, men den har i runda slängar 50 år på nacken. Den kan sy raksöm och sicksack, och fram tills för en vecka sedan kunde den också sy baklänges. Det kan den inte längre…

Men! Nu är jag gravid och eftersom min graviditet ännu inte varit särdeles rosaskimrande tänkte jag försöka jobba upp det kontot lite. Och vad kan vara bättre än att boa lite och sy lite grejer till Hjärtis?

Jag mjukstartade i förra veckan med att sy ett överdrag till den bomerang-/amningskudde jag haft i typ 17 år. Det gick förvånansvärt bra, och nu har den ett fräscht, avtagbart och vårigt överdrag.

IMG_20170119_204142_601

Och så, i helgen, gav jag mig i kast med den ordentliga utmaningen. Jag skulle sy ett babynest. Som jag skrivit tidigare vill vi försöka samsova med Hjärtis, och då känns ett babynest som en bra idé. Jag googlade massor och fick tips på mönster här i bloggen. Till sist utgick jag från den här beskrivningen, där det också gick att printa ut ett mönster i PDF. Jag gjorde dock två justeringar: dels förlängde jag liggdelen ungefär en decimeter, så den är 65 cm lång. Både jag och maken är långa, så chansen att vi får en lång bebis är ju inte helt obefintlig. Sen valde jag också att göra madrassen uttagbar. Jag sydde alltså inte fast madrassen i nestet, och satte tryckknappar längst ner istället för att sy ihop hela nestet. Jag hade sett det på en annan mönsterbeskrivning och då lät det som en god idé. I efterhand tänkte jag nog inte hela vägen, för om madrassen behöver tvättas så är det synnerligen sannolikt att även tyget ovan (dvs själva nestet) behöver tvättas. Men men, nu är det gjort. Sen knallade iväg till tygaffären, hittade lite tyger som kändes våriga och färgglada och sen satte jag igång. Totalt tog det kanske åtta timmar alltihopa? Att printa mönster, klippa, nåla det förb****ade kantbandet, sprätta när en sytt fel, stoppa, sy tryckknappar… Men trot’ eller ej. Det blev faktiskt fint. Jag är nöjd. Och Hjärtis – hen har absolut ingenting att säga till om. IMG_20170123_175733_475

/ Thérèse

2 reaktioner på ”Babynest

  1. Snyggt!

    Är också inne på att sy ett babynest faktiskt. Skiter det sig totalt ber jag svärmor, för hon kan hon. Hon sydde också sin egen brudklänning en gång. Och min.

    1. Tack! Testa, det var inte så svårt! Mest pilligt faktiskt. Och bra med backup om det trots allt inte skulle gå 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *