I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Budgetkollen vecka 4, 2024

Den här veckan blev väldigt intressant när det gäller #budgetkollen. Det var riktigt bra priser på främst MatDax, men även i andra butiker, så jag köpte bland annat på mig 16 paket färsk svensk kycklingfärs (13 st ligger i frysen). Zacharias fyllde 18 år så vi hade fest i helgen, vilket såklart trissade upp kostnaderna. Med tanke på både kalas och fylld frys, så landade jag på 2516:-. Då är det massor med gottis inräknat i detta, även hygien i vanlig ordning. Jag är ganska nöjd med veckans inhandling.

Maten denna vecka:

  • Gräddig pyttipanna med stekta ägg och inlagda rödbetor.
  • Currykryddad schnitzel, kebabsås, ugnsbakad potatis/potatismos, grönsaker, lök.
  • Gräddig pastasås med fläsk och lök
  • Nudelwok med fläsk, grönsaker och lök med kokosmjölk
  • Lasagne och sallad.
  • Fläskytterfilé med lök och vitlök i gorgonzolasås med kokt ris och färska grönsaker.
  • Köttbullar i gräddig brunsås med pasta och färska grönsaker.
  • Fläskytterfilé med lök och grönsaker, ris och currysås.
  • Teriyakimarinerad rostbiff, marinerade kycklingben, nudelsallad med stark dressing, koreansk gurksallad, grönsallad, potatisklyftor, tzatziki, hummus.

Såhär mycket kostar maten för en familj 2024 (konsumentverket)

Jag är just nu inne på Konsumentverkets hemsida och kollar vad en familj ska ligga på vad det gäller inköp av endast mat varje månad. Jag kollar på deras diagram.

https://www.hallakonsument.se/ekonomi/vad-kostar-maten-varje-manad/

– Läs delen ”ta del av mer detaljerade matkostnader” (PDF) som finns under fliken ”kostnader för mat och specialkost”.

Jag har räknat in oss alla utifrån ålder. Barnen räknar jag med att de äter lunch i skolan, men att vi vuxna äter allt hemlagat i och med att vi tar med oss matlådor till jobbet.

Vi ska alltså enligt Konsumentverket ligga på ungefär 15140:- på bara mat per månad. Wow, det är ju fanimig svindyrt! Jag kan garantera er att vi inte alls ligger i närheten av denna kostnad – och då räknar jag även med hygien i min beräkningar vecka för vecka.

År 2018 beräknades vi ligga på ungefär 7370:- på bara mat, uträknat efter ålder och antal i vår familj, att barnen inte åt lunch hemma utan i förskola och skola.

– Kan kostnaderna verkligen ha ökat så dramatiskt mycket på bara 6 år? Fine en del med den rådande inflationen, men en ökning med 100 % i princip?

Det ska bli onekligen intressant att summera januaris hela kostnad på mat och hygien för att jämföra med Konsumentverkets beräkningar.

Varierad och balanserad kost

Hej svejs! Nu har jag ju kommit igång med Budgetkollen igen som ni nog har märkt. Det är så kul att räkna på vad vi ligger på. Ja, jag är lite nörd där haha. Men alla har vi våra olika hobbys och det här är min!

Hur som, för er nya läsare, tänkte jag försöka förklara lite kort om hur jag tänker när jag handlar och när jag lagar mat.

För mig är det viktigt att vi får i oss bra mat. Jag vill att vi ska äta kött, vegetariskt och fisk. Så minst en maträtt per vecka vill jag ska vara något med fisk, och även minst en vegetarisk maträtt också.

När det gäller kött, är det viktigt för mig att det är svenskt kött, så det är det jag köper. Jag vill inte ha massa kemikalier i min mat, så jag skippar kött från andra länder. Finskt kött har jag köpt någon gång, det är inte ofta det finns i affären. Men de och Norge är snarlika med Sveriges hantering av djur och kött. Jag skippar verkligen kött från Danmark, Tyskland, Irland och Italien.

Det var lite kortfattat om hur jag tänker.

Budgetkollen vecka 3, år 2024

884:- blev det för denna vecka. Det är sådär tycker jag. Vi köpte lite väl mycket godis faktiskt.  Men, men… Det blir så ibland.

 

Jag köpte en påse via to good to go och blev väldigt nöjd. Hela påsen med bröd glömde jag fota tyvärr, men annars är detta en väldigt bra påse för endast 69:-.

Inte lika många olika maträtter heller. Dels är det för att jag gjorde större kok av samma maträtt, så det blev ganska många portioner på det. Nåja, jag är relativt nöjd med maten för veckan i alla fall.

  • Kycklingben med lök och chili, marinerade med garam masala, cayenne och gurkmeja – med kokt ris och grönsaker.
  • Rester på pulled chicken med pak choi, salladslök, chili, röd paprika, svarta bönor, sweet chilisås m.m. tillsammans med ris.
  • Retrofräs på falukorv med ananas, rödlök, chili, broccoli med ris till.
  • Stekt falukorv, grönsakspinnar, potatismos, remouladsås, kokt broccoli, picklad rödlök.
  • Kebab (fläskkarré) med pommes, sallad, sås.
  • Vegetarisk risgryta med grönsaker.

Budgetkollen vecka 2, 2024

369:- landade jag på denna vecka. Inte så pjåkigt, huh?! Då fuskade vi med att köpa en del gottis hem dock. Det blev en hel del rens i kyl, frys och skafferi, men även en del inköpt såklart som kommer att komma till nästa veckas användning i matväg. Jag hoppas på att ligga på ungefär samma summa då också.

Den här fina påsen via to good to go, lyckades jag kamma hem, endast 69:-. Det är verkligen som hittat! Korven var av riktigt fin kvalitet och blev till två olika maträtter. Av champinjonerna gjorde jag stuvning, så att Joshua och Simo kan ha på sina mackor. Det är bara de två som äter svamp här i familjen.

Maten under vecka 2:

  • Lasagne med sallad
  • Korv stroganoff med ris, grönsaker
  • Allt-i-allo-plåt med grillkryddade kycklingben, potatis, aubergine, plommontomat, paprika, broccoli, rödlök samt kebabås till
  • Pastasås med Acapulcokorv (jalapeños och vitlök), soya, balsamico, rödlök och grönsaker, parmesanost till
  • Vegetarisk stark morotssoppa med turkisk yoghurt och krutonger
  • Vegetarisk tacopaj med massor av lök och grönt i samt gräddfil och sallad till
  • Hel kyckling (smör/vitlök/citronskal/citronsaft/persilja) i ugn med skysås, patatas bravas samt rödkålssallad med äpple och valnötter
  • Den vita korvgrytan
  • Pyttipanna med Acapulcokorv (jalapeños och vitlök), potatis, morot, inlagda rödbetor till
  • Pulled chicken med stark majodressing, picklad rödlök, ananas, svarta bönor, romansallat