I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: hembakat lingonbröd med mandel

DSC_4037 DSC_4105

Då har jag testat på att göra mitt egna lingonbröd med mandel. Det blev jättebra och barnen gillade det 🙂 Det går bra med frysta som färska lingon.

Ingredienser till 2 limpor bröd:

25 gram jäst
6 dl fingervarmt vatten (37 grader)
2 tsk salt
ca 12 dl mjöl
1 dl lingon
0,5 dl mandel
1/4 dl olivolja
ca 0,5 dl mjölk (eller vatten)

Gör såhär:

Smula i jästen i en bunke och blanda ut med fingervarmt vatten och salt. Tillsätt mjöl eftersom och blanda ordentligt. Blanda gärna i en köksmaskin och då i cirka 10 minuter, annars knåda degen för hand. Tillsätt lingon och krossad mandel, knåda in ordentligt i degen. Häll på olivoljan och arbeta degen smidig. Degen ska inte torrknastra av eller kleta sig fast på fingrarna, utan bli smidig. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i cirka en timme. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. Ställ ugnen på 175 grader. Strö ut lite mjöl på arbetsbordet och lägg degen där och dela upp i två lika stora delar. Knåda och forma delarna till två limpor. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg limporna där med avstånd mellan sig. Låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter. Pensla limporna med lite mjölk eller vatten. Ställ in ugnsplåten med limporna i nedre delen av ugnen och låt brödet grädda i cirka 35-40 minuter. Titta till brödet titt som tätt. När brödet får en fin gyllene färg ovanpå, är det färdigt.

Hoppas det smakar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *