Lättlagad vegetarisk svamprätt som tar sin lilla tid, men det är helt klart värt det. Det går bra att byta ut riset mot arborioris och då ska koktiden halveras till cirka 15-20 minuter. Alkoholen kokar bort, så inget att vara orolig för. Det är bara som kryddning. Man kan även använda matlagningsvin istället för alkoholhaltig, om man känner så. Joshua smakade av denna maträtt och gav mig tummen upp rakt av och sa att det var jättegott!
Ingredienser till 4 portioner:
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk matolja
3 dl (Risenta) råris
2 dl torrt vitt vin
9 dl vatten
1 smulad buljongtärning (svamp- eller grönsaksbuljong)
2 msk smör
250 gram blandsvamp (ex gula kantareller och trattkantareller)
2 dl finriven parmesanost
2 dl frysta gröna ärtor
Salt och peppar
Gör såhär:
Skala lökarna och skiva tunt. Värm en djupbottnad kastrull med olja. Bryn lökskivorna på låg värme under omrörning. De ska inte ta färg, men ska mjukna. Höj värmen och tillsätt råriset. Låt steka under omrörning, tills riset fått lite färg och blivit glansigt. Häll på vinet och låt koka in i riset, utan lock. Rör om ofta. Häll på allt vatten och tillsätt smulad buljongtärning. Låt koka upp och sedan puttra under lock på snedden i cirka 40-45 minuter. Det mesta av vätskan ska koka bort. Stek under tiden svampen på medelvärme i en stekpanna med smör. När vätskan från koket till mestadels är borta och risotton börjar bli som krämig, men något vattnig, tillsätt den stekta svampen och blanda ned parmesanost och ärtor. Rör om och låt ärtorna tina upp och bli varma i kastrullen. Salta och peppra efter smak. Servera genast.
Smaklig måltid!