Det här är en mycket stor smörgåstårta, så räkna med att bli mätta! Jag valde att göra som två stycken smörgåstårtor i en. Detta för att jag och barnen älskar skaldjur, men Simo är dessvärre skaldjursallergiker. Så om ni bara vill köra på ena varianten så ta bara dubbelt så många ingredienser till det. Jag blev väldigt nöjd med fyllningarna och toppingen som matchade. Riktigt gräddig och god!
Ingredienser till cirka 15 portioner:
36 skivor vitt bröd, formfranska
Fyllning 1
200 gram kalkon, smörgåsmat, fint strimlad
2 dl gräddfil
1,5 dl majonnäs
1 dl hackad färsk persilja
Salt och vitpeppar
Fyllning 2
200 gram bredbar leverpastej
0,75 dl vispgrädde
1,5 dl finhackad smörgåsgurka
Garnering
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
0,5 gurka
Topping
Stora gurkskivor
0,5 romansallat, strimlat
Några nävar färsk ruccola
10 skivor mild ost, ex Gouda, rullade och delade på två
8 skivor kallskuren rostbiff, rullade och delade på tre
18-20 röda vindruvor, två lager
3 körsbärstomater, halverade
lite gurka, skuren i små tärningar
3 kokta ägg, tunt skivade med äggskärare
200 gram färska och skalade räkor, utan lag
1 lime, skivad i 6 skivor
Färsk dill till garnering
Gör såhär:
Skär av kanterna på samtliga brödskivor. Blanda i ordning fyllningarna i varsin bunke. Lägg ut bröden så att de fyller en skärbräda eller tallrik, 12 brödskivor först. Bred på ena fyllningen, lägg på 12 brödskivor över, bred ut nästa fyllning. Lägg på de sista 12 brödskivorna. Blanda ihop garneringen och bred över hela om alla sidor. Låt gärna fyllningen stå och dra under natten, gärna i en tårtbox så att det håller sig.
Nu till toppingen. Börja med att skiva gurkan och fäst runtom tårtan. Lägg sedan på romansallat i strimlor och toppa över med ruccolablad längs med fyrkanten. Gör den italienska varianten först och sedan ägg i skivor i botten och skaldjur uppepå. Se bilderna för inspiration. Låt stå och dra i kylen någon timme innan servering.
Låt det väl smaka!