Lättlagad maträtt till de små liven. Då rätten innehåller tillsatt salt, rekommenderas det från ett års ålder med tanke på njurarna som då är mer utvecklade och därför klarar av saltet. Det går bra att utesluta saltet och då ge från cirka 7-8 månaders ålder.
TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.
Ingredienser:
200 gram fläskytterfilé
2 medelstora potatisar
1 gul lök
1 morot
1 dl strimlad vitkål
5 cm stor squash
Ca 1-1,5 dl kokvatten
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 krm salt
1 krm svartpeppar
50 gram smör
Gör såhär:
Koka upp ungefär en halvliter vatten i en kastrull. Skär fläskytterfilén i små kuber. Skala potatis och morot och skär i små tärningar. Skala och hacka löken. Strimla vitkålen och skär squashen i småsmå tärningar. Lägg allt det skurna i det kokande vattnet och låt puttra på svag värme under lock i cirka 10 minuter.
Ta av kastrullen från plattan. Potatis och morot ska vara mjuka helt igenom och köttet ska vara ljust och fast. Häll av allt vatten utom 1 dl till en skål.
Häll över det kokta med 1 dl kokvatten till en mixer och mixa lite lätt tillsammans med kryddor och smör. Det ska inte bli helt igenom puré. Tillsätt eventuellt mer kokvatten vid behov för konsistensen som inte ska bli för torr men heller inte för lös.
Servera en portion direkt och frys in resten portionsvis eller förvara i kyl. Det håller cirka tre dygn i kylen.
Hoppas barnet gillar’t!