Den här fantastiskt goda maträtten tillagar man under en halvtimme, ungefär på 20 minuter, fast det blir bättre om man låter den få puttra på svag värme under lock i 1-2 timmar. Supergod och väldigt enkel att tillaga.
På tal om chilin, så ju större de är, desto svagare är de i smaken. Så smaka av chilin först hur den smakar färsk, så att soppan inte blir alltför stark.
Det går utmärkt att byta ut quornfärsen mot samma mängd köttfärs, då brynt såklart, innan den hamnar i soppan.
Ingredienser till cirka 6 portioner:
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 stor röd chili
- 450 gram vegofärs/köttfärs
- 400 gram tomatkross
- 4 dl vatten
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 2,5 msk spiskummin
- 2,5 msk balsamvinäger
- 1 msk paprikapulver
- Salt
- Svartpeppar
- cayennepeppar
Gör såhär:
Skala de gula lökarna och hacka dem smått. Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt. Kärna ur och hacka chilin smått. Hetta upp en stekpanna med lite smör och fräs quornfärs/köttfärs, lök och chili på låg värme tills löken gulnat och mjuknat, färsen ska vara genomstekt, häll över till en gryta. Häll på tomatkross och vatten, låt koka upp under lock. Kärna under tiden ur paprikorna och och tärna dem. Fräs lite lätt i stekpannan och häll sedan över till grytan som nu har kokat upp. Häll på spiskummin och balsamvinäger. Låt grytan puttra på låg värme under lock i cirka 10 minuter och sedan svag värme cirka 5 minuter (eller längre tid på låg värme under lock). Smaka av grytan med paprikapulver, salt, peppar och cayennepeppar.
Servera grytan rykande het tillsammans med yoghurt och bröd.
Smaklig måltid!