I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Nej, jag tänker inte skämmas för att jag firar jul!

Nu har jag tröttnat lite grann… Det här med att man ska missunna sig själv när andra har det sämre. Man ska mer eller mindre skämmas för att man köper julklappar till sina barn och firar med lite extra gott till julbordet.

Ska jag sitta på mitt arsle och trumma med fingrarna i mörkret? Vilken nytta gör det för flyktingströmmen och alla våra fattiga eller utsatta barn här i landet? Inte ett jota kan jag tala om för er.

Ni som känner mig och som följer mig här på bloggen, ni vet att jag skänker ganska ofta. Jag skriver inte om det varje gång jag gör det, men jag är väl nu på ett par dagar uppe i 8 pappkassar med kläder, skor och prylar som jag har skänkt i förmån till behövande. Har en pappkasse till här hemma som ska skänkas, så den är inräknad där. Jag ska även skänka bort ett julbord med mat till en familj som har det sämre ställt.

Så nej, kalla mig inte girig eller snål och att jag för mitt samvetes skull ska strunta i att fira julen vad det gäller mig och min familj.

Orsaken till denna hets mot att fira jul

75 miljarder kronor väntas svenskarna handla för i december. Det är på grund av detta det har blivit så mycket skriverier på många håll i sociala medier. Ja, det är äckligt mycket pengar, det kan jag absolut hålla med om. Det är förbannat mycket pengar, som man skulle kunna göra annat bättre för. Men det där är också upp till var och en hur man vill förvalta sina pengar. Mina barn får exempelvis julklappar för 500:- per person med diff på hundra spänn plus eller minus. Som mest har de fått för 700:-, förutom det året då jag vann presentkort på Zalando på 5000:- och köpte en hel del kläder. Men då använde jag hälften av vinstsumman till hösten för att köpa dem ordentliga kläder.

Nej, jag tänker varken skämmas eller ha dåligt samvete för att jag firar jul. Jag drar mitt strå till stacken på flera plan. Jag hjälper folk i nöd, jag skänker, betalar skatt och gör en hel del för vårt samhälle.

Fakta

Julhandel
Omsättning 2014: 71,1 miljarder kronor
Omsättning 2015 (prognos): 74,7 miljarder kronor
(Försäljning i detaljhandeln under december)

December är årets viktigaste försäljningsmånad för de flesta av handelns delbranscher. Totalt för detaljhandeln så stod decemberförsäljningen i fjol för 10 procent av årsförsäljningen. Allra viktigast är december för leksakshandeln (24 procent), bokhandeln (16 procent), guldsmedshandeln (15 procent) och elektronikhandeln (14 procent).

Källa: HUI Research

Berätta gärna hur du gör och tänker kring ämnet!

PS. Allt på bilden denna jul för några år sen, var absolut inte bara till mina söner utan även mina och Simos syskonbarn samt oss själva och våra föräldrar. DS.

8 reaktioner på ”Nej, jag tänker inte skämmas för att jag firar jul!

  1. Åh får höra samma skit så fort vi köper något, du har all rätt att skämma bort dina barn och dina nära och kära. Du har rätt prioriteringar och kan därför lägga extra pengar på dina barn vid högtider. Fortsätt med det!

    Vi firar ju inte jul men på våra storhelger då kollar jag inte hur många presenter de får utan jag köper allt jag vill samt något av det som dottern önskar (man köper inte allt de önskar för dåger man den en fel bild), sonen är för liten än för önskelista.

    Välgörenhet inom vår kultur ska man hålla tyst om så det kommer aldrig komma ut men klart man hjälper i den mån man kan. Finns ett uttryck att de som skänker mycket de får mycket, mycket mer tillbaka.

    Gör det som du känner passar er och förklara dig inte för någon, ignorera de negativa kommentarerna.

    1. Låter som ett mycket sunt tänk. Jag lägger inte så värst mycket på julafton mot vad andra gör, det får bli ett annat inlägg. Många tycker jag är snål som bara ger för cirka 500:- eller så får jag frågan om vi är fattiga. Så bortskämda är de ju inte, det är därför jag inte prålar på med så många presenter just för att försöka lära dem värdet.

  2. Oj hur mycket skall jag skämmas då som har handlat för 4000 kr till min son!!!?? Inte ett dugg alls om du frågar mig! Jag jobbar och sliter och tjänar mina egna pengar och har en sån otroligt duktig grabb som hjälper till här hemma med diverse saker och sköter sig galant i skolan och då tycket jag man ska skämma bort dom till jul! Jag brukar bara handla för ca: 2000 kr men i år slog jag till på Black friday och hittade en laptop till kanonpris och då kunde jag inte låta bli att köpa den till Lucas;) Det är ett undantagsfall och jag vet att lyckan kommer vara total på Julafton 🙂
    500 kr är ju väldigt lite det kan jag inte sticka under stol med. Jag menar bara ett tv-spel kostar ju mellan 300-500 kr beroende till vilken konsol det är till och sen Lego som är såå dyrt. Så hur kan du klara dig på 500 kr var till dina barn? Du har ju skrivit flera gånger att du inte handlar speciellt mycket till dina barn så när får dom alla tv-spel, Lego, leksaker osv är det inte till Jul barn ska få det dom verkligen vill ha och önskar sig! Inser att du och jag har olika åsikter när det gäller detta men skulle vara intressant och höra. Sen köper jag inga kläder i julklapp för det shoppar jag mängder av varje månad till Lucas;)
    Sen kan man lära sina barn sakers värde trots att man skämmer bort dom till Jul!

    1. Nejdå, du ska inte skämmas. Man väljer helt själv hur man gör. Jag har 3 barn å 4000:- per barn skulle bli 12 000 å det är liiiite väl, hehe 😉

      Men jag kan lova dig att det kommer öka ju längre upp i ålder barnen kommer. Jag tror inte jag fixar 500:- på en 13-åring. Återstår att se 😉

      Jag tycker man ska välja själv hur man gör, utifrån ens förutsättningar. Har man råd, varför inte. Har man inte råd kan det däremot kännas lite. Jag tycker synd om de familjerna ;-(

      Jag satsar mycket på att göra saker året runt. Vi reser några gånger per år och så. Var ju på en weekend häromdagen bara och det är inte gratis alls gånger. Har väl varit bortrest minst 5 gånger i år, utomlands alltså. Mindre resor här i Sverige har jag inte räknat, men det blev mest till landet i år.

      500-700:- blir någon större pryl å så något mindre och sen kläder. Det tycker jag räcker. Köper även julklappar till våra syskonbarn.

      Finns Lego billigt på Rusta 🙂 Har köpt där tidigare. Men i år blir det inget Lego. Tv-spel har jag hittat second hand, men det får dem inte så ofta, men det händer att de får ett spel här och där. Har ju fått ex alla Skylanders på event vi varit. Vi har bara köpt några gubbar. Och konsolen fick jag av en vän.

      Vet inte om du minns det, men jag hittade GameCube med ca 50 spel å allt komplett med alla sladdar etc för endast 500:-. Såg helt nytt ut, så det var säkert en spelnörd som hade haft det. Denna köpte jag i april det året. Ett riktigt klipp!

      Så under årets gång blir det en del kostnader överlag. Det tillsammans med terminsavgifter, sportkläder och utrustning, vanliga plagg och så.

      500-700:- per barn till julafton räcker bra här.

      Mina barn blir tyvärr lätt ”giriga” och blir lite att de ska ha å ha… Det kan bli rätt jobbigt. Lite det jag tänkte på angående värdet på pengar och prylar.

      Mina barn får prylar när som också. Som den där BMXen Z fick för något år sedan. Den kostade 800:- begagnad. Men leksaker hemma har vi i princip inte plats för. De har fått mycket genom åren, särskilt Lego. Och det tar sin lilla plats. Gillar inte när det är stökigt å allt är inte på plats i deras rum. När vi flyttar blir det annat, då ska de få egna rum.

      Här räcker det med 500-700 kronor. Jag har hittat en del på rea och så, med gratis frakt å andra koder så passade jag på att slå till. Hittat allt på nätet och beställt, så slipper julstressen i butikerna. Glömde fär övrigt helt bort Black Friday, blev klar med mitt några dagar/veckan innan.

      Och du, juste. Ebay 😉 Där kan man hitta sånt som kostar multum här till bra pris där. Man bör kolla frakten noga där dock. Ibland kan den skena iväg till snorigt dyrt om flera hundra, vilket det inte är värt.

  3. Sen vill jag tillägga att jag skänker en hel del till Göteborgs stadsmission både när det gäller prylar, kläder och möbler Jag skickar INGA julkort utan sätter in en större summa varje jul till Göteborgs stadsmission. Jag föredrar att hjälpa dom svenska hemlösa och mindre lyckligt lottade först och främst. Och sen sätter jag in lite då och då till Majblomman där pengarna går först och främst till ensamstående mammor som behöver hjälp med dom mest väsentliga saker såsom gympakläder, vinterkläder osv till sina barn.

    1. Det låter ju jättebra! Man skulle alla ta å slopa julkorten faktiskt, riktigt bra idé.

      Ja jag hjälper där jag kan. Har en bra organisation där intäkterna går till olika instanser här i Sverige men även en del utomlands.

      Tycker det är fint gjort av dig att tänka på ensamstående mammor där med Majblomman. Jag köpte förr av mina brorsbarn då de sålde sånt.

      💖

  4. Anledningen till att jag handlar för så mycket till grabben är ju oxå det att han får ju INGET av sin pappa/farmor eller fastrar som andra barn till ensamståendemammor får och sen byter vi inte julklappar med min systers flickor. Det slutade vi med för 3 år sen eftersom dom bara önskar sig pengar vilket jag inte ställer upp på att ge! Så det är bara jag och mina föräldrar som handlar julklappar till honom. Han tigger aldrig eller frågar om han kan få nåt så därför blir det lite extra just till jul och även födelsedag. Ja second hand är kanon! Våran första spelkonsol Wii köpte jag på blocket och nu har grabben sen 1 år tillbaka ett Wii U som han har sparat ihop till själv faktiskt. Jag brukar köpa spelen han önskar sig på tradera men i år så blev det bara nya för det skilde så lite i pris och då tycket jag det var värt att köpa nytt. Sen reser vi inte så mycket under året som ni gör. Blir mest på sommaren. Kommer ju bli mer av den sorten nu när han blir äldre och uppskattar det mer.

    1. Men det kan jag förstå, usch vad trist. 🙁 Som jag sa till SVT (det kommer förhoppningsvis med i klippet på Aktuellt), tycker jag ju att julklappar allt hör till julen, vad trist att han inte får något av sin pappa och dennes släkt. 🙁 Jag hade nog förmodligen gjort samma sak om jag varit i den sitsen. Jag tror du nämnde det om syskonbarnen förra året, har något minne av det faktiskt. Vi ger våra syskonbarn så jag räknar in det också, sen gör jag personliga julklappar till de vuxna 🙂 Det är oftast mat, men så har jag gjort ljusfat några gånger också 🙂

      Ja, second hand är verkligen toppen när man hittar DET DÄR klippet! Som jag gjorde där, ojojoj, min tevespelsnördiga bror blev så avis när jag berättade om priset så han slängde på luren, hahah 😛

      Jo, resor är något jag verkligen vill ge mina barn, då jag och mina bröder som barn inte kunde resa på så värst många sådana. Mina föräldrar hade inte råd och det var bara att ta det liksom 🙁 trist men så är det ibland, men vi barn förstod i alla fall och var mycket nöjda med det vi fick. Huvudsaken är ju ändå kärlek mat, hela och rena kläder samt tak över huvudet.

      Wii har jag faktiskt funderat på, även Playstation 4. Kan dock inte priserna nu, men kanske blir det något sådant om det finns till bra pris under mellandagsrean (där får man hålla koll, för det är oftast inte så skön rea om man haft koll på priserna ett tag).

      Tradera är också en bra kanal. Sålde väldans mycket där när Zacharias var liten. 🙂 Hittat några fynd också!

      Tack för din kommentar, Ella, särskilt det första du nämnde där <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *