I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Barnmatsrecept steg 2: kalops med kokt potatis (svensk husmanskost)

image

I veckan levererar vi typisk svensk husman, något dottern tyckte mycket om.

TIPS: läs gärna detta inlägg där jag förklarar alla steg för steg och kategorier för barnmatsrecepten och tipsen jag lägger ut. Det är många som frågar angående ålder, så det har jag berättat om där.

Ingredienser till cirka 5 dl puré:

ca 4 dl vatten
200 gram nötkött
2 potatisar
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
1 msk vetemjöl + 2 msk vatten
50 gram saltfritt smör

Gör såhär:

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i nötkött i 1 cm x 1 cm stora kuber tillsammans med skalade och halverade potatisar, 0,5 cm tjocka morotsslantar och hackad gul lök. Lägg i lagerbladet. Låt puttra på svag värme under lock i cirka 15 minuter.

Häll av vattnet i en skål. Mixa det kokta tillsammans med tomatpuré och vitpeppar till en slät puré. Tillsätt kokvatten efter önskan för konsistens. Rör om. Häll i redningen på mjöl och vatten. Låt grytan koka upp och låt puttra under omrörning i cirka 2 minuter. Blanda ned smöret och låt smälta in.

Servera en portion direkt och frys in resten portionsvis eller förvara i kyl. Det klarar sig i kylen i minst 2-3 dagar.

Hoppas bebis tycker om maten!

6 reaktioner på ”Barnmatsrecept steg 2: kalops med kokt potatis (svensk husmanskost)

  1. Lagade kalops enligt ditt recept till min 7,5 månaders dotter. Verkade som att det gick hem! Men vill bara påpeka att i ingredienslistan så har du skrivit ”vetemjöl” men i beskrivningen ”potatismjöl”.
    Sen har jag sett i en del av dina recept att du använder squash. Detta är något som verkar vara svårt att få tag på. Finns det något annat jag kan använda mig utav istället? 🙂

    1. I de affärer jag har varit så finns det. Man kan byta ut det mot morot exempelvis (fast just här finns redan morot), annars går det bra att utesluta helt faktiskt. Det är som gurka fast hårdare i mitten 🙂 Så den kan man ha rå i sallader också om man vill 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *