I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Kikhosta, luftvägsinfektion eller virus?

Jag har feber, väldigt ont i halsen, svullna luftvägar (inga halsmandlar) och är väldigt svag överlag. Jag får även smärtor i öronen när jag sväljer. Jag hostar dygnet runt men allra värst är det nätter och jag hostar så att jag spyr lite då och då. Och så låter det konstigt flera gånger när jag hostar.

Jag ringde vårdcentralen i förmiddags för misstänkt kikhosta och fick en tid strax före 20 ikväll.

När jag kommer till närakuten blir jag först lite otrevligt bemött av sköterskan som frågade mig varför jag misstänkte kikhosta. Jag sa att jag stämde in på symtomen och har haft det förut. Men enligt henne kunde man bara ha det en gång.

Från 1177:
Kikhosta är en infektionssjukdom som de flesta barn numera är vaccinerade emot. Större barn och vuxna kan få kikhosta trots att de har fått vaccin eller haft kikhosta tidigare.

Därefter blev jag satt som i ”karantän” då kikhosta smittar enormt och det är farligt för spädbarn (gissa varför jag främst gick dit?). Så jag satt inte i väntrummet med de andra på grund av smittorisk utan fick sitta i ett enskilt rum dit både läkare och sjuksköterska kom. Det är ju jättebra att man gjorde så, det fanns ju barn i väntrummet!

Från 1177:
För spädbarn, alltså barn under ett år, kan kikhostan bli allvarlig. Hos dem kan hostattackerna leda till andningsuppehåll och syrebrist och de kan bli medvetslösa eller få kramper. Spädbarn med kikhosta kan även ha andningsuppehåll eller bli oroliga utan hosta eller kikningar. Därför kan de behövas läggas in på sjukhus för övervakning om de blir sjuka.

När läkaren kom in frågade han mig om jag hade feber och jag svarade ja, för det har jag ju. Sedan frågade han mig om jag har öronont och det har jag till viss del, när jag sväljer. Jag berättar om mina övriga symptom, varpå han lyssnar på mina lungor och konstaterar att de låter bra men att jag är väldigt röd i halsen.

Läkaren visste typ inte vad kikhosta var för något och han visste absolut inte hur man tog prov för detta (man tar ett prov genom näsan och det kan ta mellan 1-10 dagar innan man får svar beroende på enhet och tillvägagångssätt).

En sköterska tog en snabbsänka och halsprov för snabbanalys. Sänkan fick jag aldrig svaret kom jag på nu men halsprovet var negativt. Något prov för kikhosta fick jag aldrig ta, ”för det fanns det inte resurser till”, hette det.

Jag finner detta märkligt eftersom de visste om sedan förmiddagen att jag skulle komma in vid 20-tiden. Dessutom är det skyldighet att rapportera in fall av kikhosta.

Från 1177:
Kikhosta är en anmälningspliktig sjukdom. Det betyder att den läkare som ställer diagnosen kikhosta måste anmäla fallet till smittskyddsläkaren i länet och till Folkhälsomyndigheten. Detta görs för att myndigheterna ska kunna sätta in åtgärder om antalet personer som får en viss sjukdom ökar.

Läkaren frågade mig var jag hade mest ont, om det var över brösten, halsen eller öronen. Då jag har hostat sönder mig så är det ju halsen som är värst.

”Du får antibiotika mot luftvägsinfektion” sa läkaren.

Jaha, men det känns ju tryggt. Hur ska jag tänka nu då? Vad har jag för något? Luftvägsinfektion eller kikhosta?

image

Det här är det enda positiva jag kan se med det, förutsatt att jag har rätt antibiotika då.

God natt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *