Här kommer dagens lunch direkt i form av ett recept efter förfrågan i en mammagrupp jag är med i. 🙂
Enkel maträtt som är en blandning av både makaronilåda och lasagne. Det här är ju en sådan rätt som är perfekt att ta tillvara på gårdagens rester och slänga ihop tillsammans.
Receptet gäller till 6 portioner om man äter sallad till, annars 4.
OBS. Tänk på att chilin oftast är starkare ju mindre den är, så smaka av där hur du känner att ha för styrka.
Köttfärssås
400 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
140 gram majs, avrunna
1 dl färska basilikablad
Salt
Vit peppar
Bechamelsås
1 msk smör
1 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
1 ägg
Salt
Vitpeppar
Övrigt
3 dl pasta
Vatten
Salt
1 dl ost till garnering
Gör såhär:
Ställ ugnen på 225 grader.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka pastan 1/3 av koktiden. Häll av pastavattnet och häll pastan i en ugnssäker form.
Fräs färs, hackad gul lök och chilihack tills färsen är genomstekt och löken mjuknat. Tillsätt tomatkross, tomatpuré och majs, hacka basilikabladen och rör ned. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt puttra under lock på svag värme.
Gör bechamelsåsen i samma kastrull son pastan kokade i. Smält smöret och rör ned mjölet till en redning. Häll på hälften av mjölken, låt koka upp och häll på resten av mjölken. Rör ned riven ost och ägget, smaka av med salt och vitpeppar.
Häll köttfärssåsen över pastan och blanda om. Häll på bechamelsåsen och rör om. Garnera med riven ost så att det täcker.
Ställ in formen i mitten avbugnen och låt stå i cirka 15 minuter eller tills ytan har fått en fin gyllene färg.
Låt maten vila i cirka 10 minuter innan servering.
Servera med en fräsch sallad.
Smaklig måltid!