Nu kommer mitt recept på smörgåstårtan jag gjorde i dagarna och som blev klar igår. Denna variant blev dock väldans god ska ni veta, så nog kan jag mina grejer om jag får säga mitt! 😉
Många smörgåstårtor är tyvärr torra i brödet och det är detta som är min mammas knep som hon har använt sig av sedan 70-talet; man ska fukta brödet och detta 2 dygn före servering. Om man vill ha en saftig smörgåstårta, är det viktigt att fukta bröden och låta stå i ungefär ett dygn tills det är dags att börja med fyllningen. Sedan låter man fyllningen få stå i kylen så att brödet gottar in sig ännu mera.
Det bästa vore ju om man gör brödet själv, nu fuskade jag genom att köpa färdig franska, men det var så min mamma gjorde, så provar mig fram lite här nu.
Receptet gäller för 6-8 portioner.
Ingredienser:
18 skivor vitt franskbröd
Vatten i blomspruta
0,5 dl mjölk
Kalkonfyllning
100 gram rökt kalkon, smått tärnad
1/2 burk grön pesto, ca 100 gram (recept på pesto finns här)
1/2 röd paprika
1/4 gurka, smått tärnad
1,5 dl majonnäs
1,5 dl creme fraiche
Fyllning 2
1 dl lätt vispad grädde
1 msk tomatpuré
1/4 gurka, smått tärnad
1 hårdkokt ägg, tärnad
1 mogen avokado, mosad
1 msk färskpressad citron
1 dl hackad ruccola
0,5 dl grovt hackad gräslök
0,5 kruka basilika, grovt hackad
Salt
Garnering:
3 dl creme fraiche
16-20 små körsbärstomater
16-20 små mozzarellabollar
12-15 skivor salami, rullader
1/4 gurka fintärnat
20-25 små röda vindruvor
8-10 skivor mild ost
Ruccolablad
Färska basilikablad
Gör såhär:
Kantskär bröden och lägg på en plåt. Fukta bröden lätt med vatten från en blomspruta. Täck bröden med en bakhandduk. Det ska inte drypa vatten om bröden för då blir de gryniga, utan bara vara lättfuktiga. Kolla till bröden då och då och eventuellt fukta mera.
Gör fyllningarna dagen efter, i varsin skål. Tärna kött och grönsaker smått och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt i den andra fyllningen.
Lägg en botten på ett serveringsfat. En botten är lika med sex brödskivor, det blir en avlång smörgåstårta á 20 x 30 cm. Fukta lagret genom att pensla på lite mjölk. Fördela kalkonfyllningen på lagret. Lägg på nästa lager, fukta med mjölk och täck med andra fyllningen. Lägg på sista lagret och pensla på med mjölk. Lägg press på tårtan, exempelvis en skärbräda överst med en tyngd på. Ställ in smörgåstårtan i en tårtbox eller täckt med plastfolie och låt stå över natten.
Nu är dagen kommen och det är dags att garnera tårtan. Börja med att bre ut turkisk yoghurt över tårtan och om sidorna. Lägg varannan mozarella, varannan körsbärstomat längs tårtans kanter.Rulla salamiskivorna och lägg snett bredvid varandra som i ett snedsträck. Tärna gurkan smått och fint och rama innersidan längs körsbärstomaterna och mozzarellabollarna. Rama in innersidan om gurktärningarna med små röda vindruvor. Garnera tårtan med färska basilikablad. Skiva ost och gör till rullar. Dela varje ostrulle i tre bitar och stapla på resterande plats på tårtan.
Se gärna mina bilder som inspiration för övrig dekorering eller gör efter eget tänk.
Ställ in tårtan i en tårtbox och låt stå i kylen tills det är dags att servera.