I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

DEBATT: Badkläder (baddräkt/bikini) till små små barn (flickor) – okej eller sexistiskt förnedrande?

Nu vill jag ha diskussion, jag är ute efter debatt, så nu kör vi – okej? 🙂 God nivå önskas och inga påhopp mot varken ja- eller nejsägarna.

Jag tillhör ja-sägarna här, denna baddräkt på bild har jag precis (igår kväll) lagt beställning på, i storlek 62/68 – till min bebis Alyssa som i sommar kommer att vara drygt ett halvår gammal. Nu kommer inte min bebis att få bada ute direkt denna sommar, utan bara lite snabbt få doppa fötterna som mest. Vi kommer inte att vistas i solen utan vara i skuggan när vi är utomhus. Alyssa kommer att få ligga i vagnen under tiden vi vistas ute och när hon matas kommer vi att befinna oss inomhus. Jag är mycket mån om mina barn när det gäller UV-strålarna, så den biten kan vi väl hoppa och bara diskutera badkläderna – okej? 🙂

Jag ser inget sexistiskt med badkläder och har aldrig någonsin kunnat göra och jag förstår inte riktigt varför man väljer att göra det heller, därför bjuder jag in till debatt så att jag kan förstå detta, för mig ett fenomen, lite bättre. Om jag har fel, så har jag helt enkelt fel. Det är inget för mig svårt att medge, även om det kanske kan svida ibland 😉 Om jag kan få ett tillräckligt bra argument som jag ej kan bräcka, så kan jag faktiskt ändra mitt synsätt – så shoot på nu! 🙂

Som tidigare nämnt så ser jag inte det sexistiskt med badkläder på vare sig barn, tonåringar eller medelålderskvinnor. Inte alls faktiskt. Jag har inte den synen på kvinnan att jag ser henne som ett sexobjekt, allra minst med kläder på som skyler och då menar jag inte för skylandets skull heller för den delen, ska man ens behöva skyla liksom? Detta gäller även min syn på män i badshorts – inget sexigt någonstans med det? Om man nu har problem med detta så ska man kanske granska sig själv lite granna och ta reda på varför man själv ser vanliga plagg som sexistiska, plagg som du själv förmodligen använder när du är på badstranden. Varför har du på dig baddräkt eller bikini när du vistas på en offentlig badstrand eller i ett badhus? Är det för att behaga någon eller för att visa upp dig? Här tillhör jag nej-sägarna i alla fall.

Input; Dock skulle inte jag kunna bada naken i offentlig miljö, men jag har inga som helst problem att barn badar nakna.

Ställ frågor, diskutera gärna och kom ihåg – inga påhopp! 😀

81 reaktioner på ”DEBATT: Badkläder (baddräkt/bikini) till små små barn (flickor) – okej eller sexistiskt förnedrande?

  1. jag tycker inte det är fel med badkläder på små barn. Tycker dock att det ser lite fel ut i mina ögon med bikini på barn under skolåldern.
    I min familj kör vi naket på barnen ( solskyddskräm såklart) har ju fördelen med sommarhus och privat strand .
    Det jag har lite svårt för är uvkostym på barn.

    1. Ja solskydd också. ☺

      Ja naket eller baddräkt hade jag som barn. La till den nakna delen i texten för det är inget jag har några problem med, men glömde nämna 🙂

    2. Varför har du svårt för UV-kostym? Jag tror det är toppen med heltäckande för att skydda mot UV, det är ju främsta sättet att sälja dem på också. Dock tror jag att de kan vara jobbiga att sätta på och ta av, och jag har faktiskt aldrig provat det.

  2. Jag tillhör dom som tycker JA till baddräkt till små, små barn men NEJ till bikini. Alla gör som dom själva vill men JAG tycker INTE att det ser fint ut med bikini (två delar) till barn som är väldigt små. Min äldsta ville ha bikini när hon var 4 år, nope, aldrig. Det ser inte alls bra ut, som att ha en behå på ett sånt litet barn. Många älskar att klaga på H&M och alla kedjor som tog ut toppar/behåar till barn men att ha bikini är väl banne mig samma sak och värre då det är offentligt. SÅ NEJ till bikini JA till baddräkt, självklart tycker jag med baddräkt till och med. 😀

  3. Jadu vad tycker jag. Personligen förstår jag inte poängen med bikini på små barn då dom ingen byst har så jag skulle nog köpa baddräkt om jag hade en dotter.
    Däremot ville jag INTE att min grabb gick naken på stranden. Han hade ALLTID badbyxor på sig dels för och skydda mot solen och dels mot all sand.
    Jag tycker det är lite äckligt med barn över 1½-2 år som springer runt nakna bland folk på stranden! Fattar bara inte varför man inte sätter på dom badbyxor!
    Solskyddscreme var en självklarhet.

  4. Personligen tycker jag att baddräkt eller uvdräkt är att föredra. Jag vill klä vår dotter i bekväma plagg oavsett årstid. Bikini enligt mig är något som jag aldrig skulle köpa till vår dotter (snart 3 år). Mycket pga passform, ovandelen åker oftast upp och nederdelen åker ner eller skär in i rumpan. Tycker även att bikini ser lite smaklöst ut på små barn. Dessa trekantsbikinis som små tvååringen går runt i, eller vuxna för den delen med, är inget snyggt enligt mig. Varför jag föredrar baddräkt eller uvdräkt är för att skydda dotterns hud. Ozonlagret är tunnare än när jag var barn på 80-90 talet. Rekommendationerna gällande små barn och sol är ju att klä dem i täckande kläder, de behöver inte bli bruna för det kan vara skadligt.

    1. UV-dräkt är ju att föredra helst, det skyddar bäst. Och mänskligheten har inte varit så snälla mot miljön genom åren så vi har att skylla oss själva där.

      Nej, sola ska man passa sig för överlag.

  5. Jag har en flicka på sex år och hon har hel baddräkt alternativt bikinitrosor med eller utan solskyddströja på (beror på vädret), men aldrig att jag skulle sätta på henne/låta henne ha bikiniöverdel. Överdelen har i mina ögon bara två syften, att skyla och stödja bysten och nån sån har hon inte på länge…

    1. Hallå Carina, ja vår dotter är lika gammal, och jag tycker likadant som dig, att baddräkt eller bikini-trosor e de bästa valet, å håller med om toppen åsså, e precis som du säger.
      För vår dotter har vi haft bikini trosor utan topp, å hon har älskat dom, bara att trosorna liksom klistrat fast, när hon velat ta av sig dom, men får hon bara dra några gånger så släpper det å hon får av trosorna själv.
      Blir de ungefär så för er lilla dotter också, efter ett litet plask, eller dom går lätt ?
      Brukar ni byta om på er dotter efter tag, när hon blir våt, så hon inte går i våta kläder för länge ?
      På vår flicka så gör vi i alla fall det så.
      God jul och gott nytt år allesammans, å hopas alla har det jättebra 🙂

  6. Baddräkt ja men bikini är absolut nej för mig på småbarn. I tonåren javisst men tills dess är det baddräkt, tycker det ser fel ut att sätta på barn 2 delat & kör hellre på helt plagg.
    UV kläder kör många på men nej, skulle aldrig sätta på mina barn det, ingen solkräm heller, heltäckande vanliga kläder som ej blir för varma annars håller man sig i skugga.
    Med tanke på ökningen utav hudcancer de senaste åren & att det går ner i åldrarna. Många av uvkläderna innehåller sämre material & ämnen som kan vara skadligt. Samma med solkrämer, va en del artiklar osv med med för några år sen om jag minns rätt.
    Det är ju samma med en del av dagens mat som innehåller en hel drös med e-ämen osv som vi ej behöver.

    1. Ja, det är mycket skit i både mat och produkter överlag. Tyvärr är det oftast lagliga ämnen de använder och när ingen (läs: många) ifrågasätter och ställer krav så anses det inte vara någon efterfråga på det – och då tar man det alternativ som är billigast dvs skiten. De tjänar sina pengar och är nöjda med det och bryr sig inte om vi skadas eller ej. Man får hålla koll på vad man stoppar i sig och inte!

    2. Edit: UV-dräkter har jag inte koll på så gällande material, vilka som håller bättre kvalité och skydd. Det är ju som med solglasögon, många har ju inte UV-funktionen alls utan används som en accessoar för att försköna och inte för att skydda, vilket egentligen är dess huvudsakliga uppgift.

  7. Baddräkt ja, bikini på småbarn nej! Min son har badbrallor just pga sand å annat skräp, men mest för att om han gör nr två så fångas de upp i brallan å flyter inte iväg å skrämmer andra badgäster. Lika om jag hade en liten dotter skulle hon de första åren ha badbralla ist för baddräkt, av samma anledningar.

  8. Hej och tack för alla kommentarer! Jag kommer in om någon timme eller två och besvarar den…

    (är barnvakt, ska äta sen lunch och sen ut på promenad med liten)

  9. Bikini på småbarn: nej. 1. Känns pedofiligt, leka vuxen, på något sätt. Småbarn ska få vara barn. 2. Är inte bekvämt, som flera varit inne på blir det ett onödigt plagg på överdelen som på något sätt ska skyla och hålla på plats något som inte behöver skylas eller hållas på plats. När barnen är tweenies kanske de vill ha det för att kompisarna har det, då får jag kanske ompröva min ståndpunkt.

    Baddräkt: är väl bekvämt på lite större barn men axelbanden halkar ofta ner på smala barnaxlar och det ser ganska jobbigt ut när de halkar ner hela tiden. Annars ett bekvämt plagg som inte sitter åt i magen. Skulle inte köpa till riktigt små barn, se kommentar på slutet.

    Badbyxor: bra och håller inne eventuella läckage…;-)

    UV-dräkt: bra ibland men håller med om att vanliga bomullskläder ofta är minst lika bra.

    På små bebisar skulle jag nog inte sätta på en baddräkt, det känns helt enkelt inte särskilt praktiskt eller skönt att skala av en blöt bebis. Plus att jag inte alls vet när den skulle användas, så små barn badar antingen nakna eller i badbyxor för att hålla olyckor på plats. Är familjen på stranden så behöver vi kläder som solskydd hela tiden (vi är på västkusten på somrarna och vill inte konstant smörja in med olika krämer) och då syns baddräkten ändå inte. Jag köpte en bomullsbaddräkt till vårt äldre barn innan hon föddes, den var jättesöt och användes en gång när hon doppade fötterna i vattnet.

    Mina subjektiva åsikter om barn och badkläder 🙂

    1. Hej Frida och tack för kommentaren!

      1. Angående pedofili, där är ju personen ute efter det outvecklade (oftast) och utan överdel så ser man ju det hela. Nu menar jag inte att man ska skyla utan tänkte bara mer på det du nämnde där om pedofili.

      2. Nej, barnen behöver ju varken skyla eller hålla något på plats.

      Tweenies? Vad är det (har missat)?

      Badbyxor är bra det också, håller dock inte inne kiss men kanske en liten korv för ett tag 😉 Till små barn kan man ju då ha badblöja istället 🙂

      Jag vet inte riktigt vad som skyddar bäst, om det är uv-dräkt eller bara någon så enkelt som bomulls-plagg. Fast det får man oftast inte ha på badhus utan ska ha badkläder.

      Tack för din informativa kommentar! Mycket intressant att läsa! 😀

  10. Instämmer med övriga när det gäller bikini.
    Dottern, idag två år, hade badbyxor eller badblöja när vi gick på babysim för att hålla olyckor på plats.
    När hon växt ur dem så blev det baddräkt (mest för att maken jobbar på Stadium) med kors i ryggen så de skulle sitta bra.
    När vi var i USA i fyra veckor (förra sommaren) så hade hon UV-badkläder och UV-hatt på sig när vi var på stranden (solen i Florida är bra mycket starkare än här hemma). Det var inga problem att ta av eller på. Dessutom torkade de fort när man hängde upp dem så det räckte oftast med två ombyte för att hon aldrig skulle ha blöta kläder på sig. Tyckte det var smidigt och hon fick aldrig någon färg så de gjorde uppenbarligen vad de skulle. Dessutom verkade hon aldrig klaga på dem så det var win-win för alla.

    1. Det låter som du har väldigt bra erfarenheter av det hela! Jag har dock inte satt min fot i staterna än men hoppas på att kunna göra det någon gång i framtiden!

      Tack för din kommentar och tips 🙂

  11. Jo UV dräkt är väl OK så dom inte bränner sej Men för själva badet kan dom lika gärna vara nakna spec om solen inte steker på.Osunt att springa omkring i våta badkläder. Badar själv gärna utan baddräkt om jag får chansen

    1. Ja, det där med blöta plagg för länge är ju inte så bra, man får tänka på att ha ett extra ombyte med sig till stranden/badhuset om man ska bada en längre tid.

      Badar du på nudiststrand då eller tar du chansen när det går, är folktomt typ? 🙂

  12. Hej och tack för alla kommentarer, väldigt intressant att läsa alla åsikter och tänk kring det hela. Och jag är mycket glad över att tonen har varit god! 😀

    Jag tror nog att jag har besvarat alla kommentarer nu, jag sitter från mobilen nämligen, men ska kolla vid datorn.

    Ber om ursäkt att mina svar droppade in lite senare än tänkt, men middagen tog lång tid och sedan var det dags att åka på jobb…men nu så! 🙂

    Ni får gärna läsa de kommentarer jag har svarat på så blir det inte så långt här, fast det kommer bli långdraget ändå 😉

    Jag har inga problem med vare sig bikini eller baddräkt på små barn. För mig är det fortfarande helt okej. Överdel för att hålla upp något tänker jag inte på vad det gäller små barn, det vore bara konstigt. Jag tycker bikini är helt okej, jag ser inget sexistiskt med det.

    Jag tycker att det är bra med en simbyxa/trosa på före naket beroende på var man badar. Jag har inga problem att barn badar nakna men badblöja på de allra minsta är väl att föredra, främst på badhus och så samt större badstrand. Jag kan inte sätta någon ålder så för alla barn är så olika i sin utveckling.

    Med barn och badbyxor mot inte, angående sand…så ja, det kan komma in sand ändå, om än förmodligen mindre med byxa på. Vi badar mycket och jag har gjort det sen jag var liten och det har kommit in sand ändå. Så man får vara hygienisk helt enkelt.

    UV-dräkt är ju att föredra så och självklart solskydd av bra märke. Ju högre skydd desto bättre. Jag har provat olika genom åren och minns faktiskt inte vilken som är bra eller varit dålig. Det skiftar från år till år och jag försöker i alla fall att vara noga där med ingredienslistan, bland annat för att utesluta parabener som är hormonstörande. Det är ett enda stort hav det där!

    Nog tror jag att det var allt?!

    Fortsätt gärna att kommentera! 🙂

  13. Vilka signaler ger vi våra döttrar när vi tycker att de ska lära sig att dölja sina bröst – och vilka bröst är det de ska lära sig att dölja? Varför ska flickor dölja och inte pojkar? Bikini och baddräkt på små flickor är sjukt och perverterat. Det triggar dessutom pedofiler mer än nakenhet så det argumentet går bort direkt. Låt barnen vara barn så länge de kan!

    http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.169213-kronikan-30-4-ingen-bikini-pa-bebisar?m=print

  14. Själv har jag inga större problem med vilka badkläder barn andvänder, men baddräkt är ju generellt bäst å sötast, åtminstone för våra små barn, däremot, är det ju lite svårt att få av baddräkten när den e våt, i alla fall på min dotter, som e 6 år, så därför har vi provat bikini trosor utan top, vilket hon inte behöver än, vilket gått bättre, och hon gillar dom också, å dom är lättare och få av sig med vid ombyten eller när det är tid för toa, även om det ibland blir några drag, innan dom åker av , då dom klistrar fast 🙂

          1. Ok, förstår, så vad brukar er lilla dotter andvända för badkläder när hon badar ?
            Men ni har inte märkt några direkta problem med av och på efter badet för er lilla flicka ? 🙂

  15. Var bra ju Emma-lou, super, hoppas allt forsätter så lätt å fint 🙂 Vad för nåt badplagg brukar er lilla dotter oftast ha när hon badar ? 🙂
    På vår lilla flicka på 6 år, så är dom som om tyget i bikinin trosan liksom klistar fast på henne, å då blir det lite svårt och byta om, å liksom få av trosan, men annars har dom funkat bra och hon trivs med dom åsså så 🙂
    Så för mig blir det ju annars tummen upp för bikini-trosor för våra små änglar, å dessutom kan ju oftast få av sig bikini trosorna själva om dom skulle behöva det ju, e ju lite svårare med en liten baddräkt ju så 🙂
    Mvh Emelie 🙂

    1. Tack 🙂 Jo hon är så liten än så med sina snart 9 månader så hon har bara badat ute en gång denna sommar och då med baddräkt.

      Vi får prova oss fram ju större hon blir 🙂

  16. Varsågod Emma-Lou, ok förstår det, ja ni får prova vad som funkar bäst för er lilla dotter ju, skulle nog föreslå baddräkt i hennes unga år, men ni får ju se vad som blir bäst ju 🙂
    Ja å gissar att ombytena kommer gå bra också för henne , men e ju inget direkt fel, om det skulle börja strula kanske, som för vår lilla dotter, efter badet, kan ju hända för våra änglar ju, men vi håller alla tummar, för att ni lyckas bra, å hon hittar ett badplagg hon älskar 🙂
    Mvh Emelie.

  17. Ja varsågod Emma-lou, ja vi får hoppas det ju, och att ni också hittar badkläder som passar er flicka perfekt ju, skulle dock rekommendera baddräkt i hennes späda ålder 🙂
    Själv köpte vi den här bikinin till vår flicka, å hon andvänder bara byxorna, och hon e jättenöjd med dom, förutom, när dom ska av, så blir det lite klisterfest, men hon får ner dom efter några drag så, är grenen som klistrar för henne, kan jag säga, men förutom det så, är hon jättekär i dom så, och vill redan ha samma igen, när dessa blir för små 🙂
    Ha det så bra du Emma-lou och familj 🙂
    Mvh Emelie
    http://picpaste.com/pics/12-0640-vI41pPnM.1442490016.jpg
    Ps, höll på och glömma länken, ds, hahaha

  18. Ja ett annat bra alternativ, för dom lite större barnen, är ju annars en tankini som döljer magen, å har samma sorts trosor som en bikini så, kommer nog köpa en sån till min tjej, när det blir aktuellt 🙂
    Mvh Emelie.

  19. Hej Emma-Lou, hoppas allt är e bra å sommaren varit jättebra.
    Ville bara höra lite allmänt hur det gått med badkläderna för lilla Alyssa ? Vilka badkläder som ni tyckt passat bäst å så ?
    Har det gått bra och få av å på baddräkten och så, har inte klistrat fast eller så ?
    Har hon haft nån badblöja under baddräkten kanske ? 🙂
    Förresten vad tycker ni är bästa badplagget för killar ? Syrrans pojk är 6 och brukar ha badbyxor, typ bikinis fast för killar, men han säger som dottern att dom fastnar i i grenen vid neddragning, har ni varit ute för det möjligen ?
    Är nog normalt men händer ofta för han.
    Ha det så jättebra allihopa och Mvh 🙂

  20. Hej Emma-Lou, det låter bra ju, så den har varit lätt och få av henne ?
    Ok så typ badbyxor är bäst då ? Eller badshorts ?
    Ok nej det gör man nog inte, tyvärr, men känner ni också igen att badbyxorna fastnar så för era killar ?
    Mvh Emelie 🙂

  21. Hej, ja man får nog göra det, har kört med badbyxor hittils så, å förutom problemen vid neddragning så funkar dom bra så.
    Ja vi är ju det, som tur e 🙂
    Ok va bra ju, så dom är lätta å få ner för dom efter badet ?
    Brukar dom andvända badshorts eller badbyxor förresten ? 🙂
    Mvh Emelie 🙂

  22. Ok, nej man glömmer ju saker ibland ju, men du minns i alla fall inga problem med och få av deras badplagg i alla fall ?

  23. Ja vill du kanske rekommendera badshorts till min syster son, då hans badbyxor fastnar i grenen när han drar ner dom efter badet ?
    Eller han bör prova sig fram kanske , och prova olika sorter först ?

      1. Ja då får jag hälsa dom det då, så får vi hoppas problemet löser sig, för han gillar inte när dom fastnar så, säger att det känns som han e en flicka när det blir så, då min lilla dotter också får så när hon badar, liksom hennes tjejkompisar.
        Ha det så bra allihopa å Mvh Emelie å fam 🙂

  24. Ja jag får göra det ju, och säga att, å säga att det lätt kan bli så ibland ju, även för killar ju, å att han nog inte är ensam om att badbyxorna fastnar så, vid neddragning.

    Händer ju nästan alltid för dottern, å hennes kompisar med ju, när dom vill byta om efter badet ju, att bikinin fastnar i huden å han har ju sett det ju, å därför så har han känt sig lite som en flicka när det fastnat så för han också.

    Ja får hoppas vi kan hitta en liten lösning ju.

    Ha så jättebra alla, och Mvh Emelie och fam 🙂

  25. Ja, har pratat med han nu, å sagt att det är normalt att det blir så, och att det inte bara händer för tjejer, å han insåg också detta, så vi får hoppas att det kan lösa sig till det bättre nu, å att vi kan hitta bättre badplagg också som inte klistrar fast så lätt när han drar ner dom, å att han inte tycker det är lika konstigt längre.
    Är ju vanligt att badkläder klibbar fast mot huden vid neddragning, dock så händer det ju av naturen mycket lättare för flickor ju.
    Mvh Emelie.

  26. Bra inlägg detta, då vi har en 4 årig dotter, och jag känner igen mig i allt som skrivs här ju, är inte så lätt och hitta bra badplagg ju, själv har vi kört med baddräkt til henne än så länge, å lär nog göra så en bra tag framöver tror jag.

  27. Ja har det varit lätt och dra ner baddräkten för lilla Alyssa i sommar, eller har hon kanske blöja under fortfarande ?
    För min lilla flicka så har alltid tyget velat klistra sig fast emellan benen, när vi har velat dra ner hennes badkläder, så vi fått dra några gånger för å få loss det, blir även så med bikini-trosorna hon har nu.
    E inget som du känner igen möjligen ?
    Ha det så bra.

  28. Nej gör man nog inte, är väl mest bikini-trosorna å baddräkten som vill fastna på lilla kisselisan, när man drar ner dom ? ☺

  29. Ok, så det är inget som du har hört talas om ? 🙂
    Händer dock väldigt ofta för flickor så, att tyget klistrar sig fast där vid neddragning.
    Mvh Emelie 🙂

  30. Ok förstår, men skulle det fastna på kisselisan, för Alyssa, så är det i alla fall helt normalt för en flicka så.
    Mvh Emelie 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *