I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: Klassisk lasagne i ugn

DSC_8123

Till lunch åt vi en ordinär köttfärssås som ni säkert inte har missat och av resterna som blev över gjorde jag iordning en lasagne. Till lasagnen serverades en enkel sallad innehållandes romansallat, gurka och avokado. Nedan följer ett komplett recept på en klassisk lasagne ni själva kan göra. Persiljan tillför mer smaker, men är inget måste.

Ingredienser till lasagne för 6 personer:

Lasagneplattor
400-500 gram färs, tinad/färsk
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor krossade
400-500 gram tomatkross
4 msk tomatpuré
1 näve färsk basilika, grovhackad
(3 msk färsk persilja, grovhackad)
Salt och peppar

Ingredienser bechamelsås:

2 msk smör
2 msk mjöl
7 dl mjölk
Minst 2 dl riven ost (gärna mer!)
Salt och peppar

Plus 2 dl riven ost för topping

Gör såhär:

Värm upp en stekpanna och fräs färsen tills den är genomstekt. Du behöver ingen olja eller smör eftersom färsen kommer att frigöra fett. Rör om och dela färsen tills den är genomstekt. Tillsätt hackad lök och låt fräsa några minuter under omrörning på medelvärme tills den mjuknar, krossa i vitlöksklyftorna och rör om. Häll på tomatkross och smaka av med salt, peppar och örtkryddor. Låt köttfärssåsen puttra på låg värme under lock, under tiden bechamelsåsen tillagas.

Smält smöret i en kastrull och rör ned mjöl till en redning. Koka upp 3 dl mjölk i en kastrull och rör om. Låt såsen tjockna. Häll på ytterligare mjölk och låt koka upp. Ställ plattan på medelvärme och lägg i den rivna osten och låt smälta in i såsen. Rör om ordentligt. Salta och peppra lätt.

Fyll formen med köttfärssås. Varva sedan med bechamelsås, lasagneplattor, köttfärssås, bechamelsås, lasagneplattor… Avsluta med köttfärssås och sist bechamelsås. Toppa gärna med riven ost.

Ställ in formen i mitten av ugnen mellan 20-40 minuter, beroende på vad det står för tid och ugnstemperatur på förpackningen med lasagneplattorna. Standard brukar vara 20 minuter i mitten av ugnen på 225 grader. Lasagnen ska stå tills ytan har fått en fin gyllene färg.

Låt lasagnen stå framme ungefär 10 minuter, så att den hinner svalna något. Servera sedan och gärna med en sallad till.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *