I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: Marinerade vitlöksklyftor 2012 – med smak av tomat, lök, chili, senap och basilika

Jag har gjort det igen, en ny smak med marinerade vitlöksklyftor. Denna jul gör jag bara en enda marinad som jag kommer att ha som tillbehör själv här hemma samt ge bort i julklappar till nära och kära! Jag har smakat av marinaden då den kokat upp, så jag tror att vitlöksklyftorna kommer att bli riktigt kanon-goda! Kom ihåg att det tar 12 dagar för vitlöksklyftorna att bli klara. Flera olika recept på inläggningar med vitlök finns här.

Ingredienser för 10 hela vitlökar (cirka 100 vitlöksklyftor):

1 burk tomatkross (500 gram)
2 dl olivolja
0,75 dl vitvinsvinäger
3 msk tomatpuré
3 msk senap av valfri smak (50/50 av Druvans sötstarka & Johnnys senap söt-stark)
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 röd liten chilifrukt
1 näve färska basilikablad
Salt och peppar

Dag 1: Koka upp vatten i en kastrull. Dela upp vitlökarna i klyftor och låt dem förbli oskalade. Lägg i vitlöksklyftorna i det kokande vattnet och låt koka i cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet, men låt klyftorna ligga kvar, skölj dem rikligt med kallt vatten.

Skala klyftorna (dela eventuellt stora klyftor) och lägg dem i en glasburk som du fyller upp med vitvinsvinäger. Låt svalna, förslut locket väl och stå svalt i 2 dygn.

Dag 3: Häll vitlöksklyftor och vitvinsvinäger i en kastrull, låt koka upp och stå någon minut. Vitlöksklyftorna ska vara mjuka, men ändå fasta. Skölj vitlöksklyftorna i kallt vatten och låt dem bli väl avrunna. Lägg klyftorna i glasburkar med tättslutande lock.

Gör lagen. Hacka chilifrukten, skala och dela lökarna, häll i en mixer tillsammans med tomatkross och resterande ingredienser förutom salt och peppar. Vitvinsvinägern tas från uppkoket med vitlöksklyftorna. Koka upp tomatsåsen och låt puttra cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar efter smak. Häll blandningen i glasburkarna. Tillsätt eventuellt olivolja så att det täcker ända upp. Låt svalna. Förslut locket väl och låt dra i kylen i 10 dygn innan du serverar dem som snacks till maten. Rör gärna om lite då och då.

Hållbarhetstid: flera veckor i kylen.

Tips:

  1. Köp söta burkar, knyt ett gulligt band runtom, klistra på en etikett.
  2. Ge bort i present.
  3. Spara överflödig vitvinsvinäger och gör en salladsdressing på och häll upp på flaska.

En reaktion på ”RECEPT: Marinerade vitlöksklyftor 2012 – med smak av tomat, lök, chili, senap och basilika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *