I det här blogginlägget följer veckans andra recept; italienska köttbullar gjorda av lammfärs i en ny metod samt brunsås. Receptet är anpassat efter cirka 6 portioner.
Ingredienser till italienska köttbullar med brunsås:
1 gul lök, lätt hackad
1 orange paprika, urkärnad och tärnad
1 ägg
800 gram färsk lammfärs
1 näve färsk basilika, grovhackat
1 näve färsk oregano, grovhackat
Salt och peppar
2 msk matfett
2 msk mjöl
Spad från köttbullefräset
4 dl mjölk
1 msk mörk soya
Salt och peppar
Gör såhär:
Mixa lökhack och paprikatärningar i en mixer så att det blir puré. Knäck ägget i en bunke och vispa det lätt. Tillsätt lök- och paprikapuré samt lammfärs och färska kryddor, salta och peppra lätt. Knåda tills färsen blir smidig och rulla till köttbullar.
Värm en stekpanna tillsammans med lite olja. Fräs köttbullarna tills de är helt igenom stekta. Ta upp dem och lägg på en tallrik. Häll spadet i en liten skål. Smält matfettet i samma stekpanna och vispa ned mjöl så att det blir en redning. Häll över spadet och 2 dl mjölk. Låt koka upp så att såsen tjocknar och tillsätt resterande mjölk och låt koka upp igen under omrörning. Tillsätt de färska kryddorna samt soya. Smaka av med salt och peppar. För över köttbullarna till såsen och blanda om.
Servera tillsammans med kokt pasta eller ris.
Smaklig måltid!
En reaktion på ”RECEPT: Italienska köttbullar på lammfärs i hemmagjord brunsås”