Här följer mitt recept på vitlöksklyftor som är marinerade med timjan och dragon. Flera olika recept på inläggningar med vitlök finns här.
Ingredienser:
Vatten
4 vitlökar (ca 40 normalstora klyftor)
1 – 2 dl vitvinsvinäger
Lag:
2 msk vitvinsvinäger
1½ – 2 dl olivolja
1 msk honung
1 msk timjan
1 msk dragon
1 tsk svartpeppar
Gör såhär:
Dag 1: Koka upp vatten i en kastrull. Dela upp vitlökarna i klyftor och låt dem förbli oskalade. Lägg i vitlöksklyftorna i det kokande vattnet och låt koka i cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet, men låt klyftorna ligga kvar, skölj dem rikligt med kallt vatten.
Skala klyftorna (dela eventuellt stora klyftor) och lägg dem i en glasburk som du fyller upp med vitvinsvinäger. Låt svalna, förslut locket väl och stå svalt i 2 dygn.
Dag 3: Häll vitlöksklyftor och vitvinsvinäger i en kastrull, låt koka upp och stå någon minut. Vitlöksklyftorna ska vara mjuka. Skölj vitlöksklyftorna i kallt vatten och låt dem bli väl avrunna. Lägg klyftorna i en glasburk med tättslutande lock.
Gör lagen. Blanda 1½ dl olivolja tillsammans med resterande ingredienser. Låt koka upp och häll därefter blandningen i glasburken. Tillsätt eventuellt olivolja så att det täcker ända upp. Låt svalna. Förslut locket väl och låt dra i kylen i 10 dygn innan du använder i matväg. Rör gärna om lite då och då.
Hållbarhetstid: flera veckor i kylen.
Tips:
1. Köp söta burkar, knyt ett gulligt band runtom, klistra på en etikett.
2. Ge bort i present.