I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

NYHET: Fler svenskar insjuknar under sommaren – god handhygien första steget mot en frisk semester + råd för handhygien

Antalet svenskar som insjuknar i magsjukdomar ökar drastiskt under sommaren. Statistiken visar att insjuknandet i bland andra EHEC- och Campylobacter-infektioner, två av våra vanligaste bakterier bakom magsjukdomar, ökar markant i Sverige under sommaren.

– God handhygien är första steget för att minska risken för smitta i sommar, säger Carina Hemstrand, utvecklingschef för CCS Healtcare.

Bakterierna frodas i sommarens värme och fukt, samtidigt som vi svenskar är på resande fot och lever och äter ofta under mer primitiva former. På så vis kommer vi i kontakt med bakterierna på ett annat sätt än under resten av året. Under sommaren kan därför antibakteriella produkter fylla en bra funktion.

– Vi ska inte ersätta tvål och vatten med antibakteriella produkter, men dessa är ett bra komplement och ett alternativ under sommaren när vi är ute och reser och för tillfället inte har tillgång till tvål och vatten, menar Carina Hemstrand.

Under sommaren ser vi vanligtvis en ökning av dessa bakterier. För Campylobacter-infektioner visar statistiken en ökning med drygt fem gånger så många insjuknande i Sverige när man jämför januari månad mot juli månad 2011. För EHEC ökade antalet insjuknande under motsvarande period med mer än nio gånger.

Handfasta råd kring handhygien:

  • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, före matlagning och när du kommer hem.
  • En fuktig hand sprider mer bakterier än en torr, så var noga med att torka händerna efter en tvätt.
  • Använd handdesinfektionsmedel. medlem kan användas som komplement till vanlig handtvätt eller som ersättning när du inte har tillgång till tvål och vatten.
  • Håll händerna mjuka och hela genom att exempelvis använda handkräm. Ett trasigt nagelband kan rymma lika många bakterier som jordens befolkning.
  • Ta av ringarna när du lagar mat. Utrymmet under en ring är en utmärkt plats för bakterietillväxt.
  • Om CCS
    CCs Healtcare är en av Nordens största tillverkare av hudvård, läkemedel och hygienprodukter. Samtliga produkter innehåller enbart noggrant utvalda råvaror som är hud- och irritationstestade. Hudvårdsprodukterna finns idag på apotek, landsting samt dagligvaruhandel över hela Norden och ett antal marknader i Europa. För mer införmation, besök gärna CCS hemsida.

Källa: Smittskyddsinstitutet http://smi.se/statistik/

2 reaktioner på ”NYHET: Fler svenskar insjuknar under sommaren – god handhygien första steget mot en frisk semester + råd för handhygien

  1. Gud vilka bra tips du kommer med ofta. Gillar att du uppdaterar så ofta fastän du inte ens är hemma. Smart att tidsinställa bloggen! Älskar din mat, hat provat många av dina rätter och de är fantastiskt goda! Och dina barn är så söta. Fortsätt som du gör, din blogg är bäst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *